Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Surać optužen da je teško ozlijedio Bajla i ozbiljno mu prijetio da će ga usmrtiti

19.07.2018. 09:56
Surać optužen da je teško ozlijedio Bajla i ozbiljno mu prijetio da će ga usmrtiti


Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv okrivljenika nogometaša Jakova Suraća s obrazloženjem da je 24. lipnja, oko 19.30 sati u Zadru, u Ulici Rikarda Katalinića Jeretova, nanio teške tjelesne ozljede novinaru Hrvoju Bajlu. O događaju s kraja lipnja pisali su gotovo svi hrvatski mediji, a sada je podignuta i optužnica u kojoj se navodi da je Surać Bajla „teško tjelesno ozlijedio, te mu ozbiljno prijetio da će ga usmrtiti“ te da je djelo koje je počinio prema novinaru „u vezi s njegovim poslom“.
Naime, u optužnici se navodi da je te večeri Jakov Surać „vidjevši da tuda prolazi novinar Hrvoje Bajlo, kojemu je zamjerio sadržaj tekstova koje je objavio, izašao iz svog parkiranog automobila marke Audi…, stao ispred njega i sa ciljem da izazove strah rekao mu: Što je, j… ti mrtvu majku, samo se ti vataj Kalmete, Livakovića i HDZ-a, samo ti piši o nama na četničkom Indexu i u kur… Nacionalu i tvom smeću od portala… odrubit ću ti glavu, otkinut ću ti glavu ako nastaviš dalje pisati o nama“.
Time je, stoji u optužnici, Jakov Surać počinio „kazneno djelo protiv života i tijela (teška tjelesna ozljeda) iz čl. 118., st. 1. Kaznenog zakona, te kazneno djelo protiv osobne slobode-prijetnja iz čl. 139., st. 3.
Općinsko državno odvjetništvo dostavilo je Općinskom sudu u Zadru i dokaze na kojima temelji ovu optužnicu, među kojima su zapisnici o ispitivanju osumnjičeniika i oštećenika sa snimkom, nalazi iz Opće bolnice oštećenika Hrvoja Bajla, zapisnik o očevidu, i drugi dokazi.
U optužnici se navodi kako okrivljenik Jakov Surać „u svojoj obrani u bitnom negira učin kaznenog djela navodeći da je inkriminirane prigode njemu prišao oštećenik te ga počeo vrijeđati, da ga je udario šakom u glavu i to na način da ga je očešao, te da je s oštećenikom bio u klinču, da su se međusobno pohvatali te da je on jednom udario oštećenika šakom u glavu, a potom da se isti počeo udaljavati unazad i potom pao pored nekog šahta, te da ga je dok je ležao udario nogom u predjelu trbuha, ali da ga nije udarao šakama niti nogama te da istome nije prijetio“.
Međutim, ODO navodi u svojoj optužnici da „iz materijalnih dokaza, točnije liječničkog nalaza za oštećenika, kao i liječničke prijavnice jasno i nedvojbeno proizlazi da je oštećenik Hrvoje Bajlo dana 24. lipnja 2018. zaprimljen u OB Zadar, da je nad njim provedena liječnička obrada, da su istome utvrđene razne ozljede te da je utvrđena i teža tjelesna ozljeda u vidu prijeloma koronoidnog nastavka lakatne kosti desno, odnosno prijelom podlaktice, kao i više kontuzijskih ozljeda glave i prsišta“. ODO smatra da liječnička dokumentacija u cijelosti odgovara iskazu oštećenika, budući da je u liječničkoj dokumentaciji jasno navedeno da je isti zadobio više tjelesnih ozljeda po glavi, trupu te rukama…“.
Slijedi, dakako, pravni nastavak ove priče o kojoj će zadnju riječ dati sud.