Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ministar je dao ostavku, no darovni ugovori nisu propali

19.07.2019. 08:16
Ministar je dao ostavku, no darovni ugovori nisu propali


Ova priča mogla bi se svesti na onu staru: Sve je dobro, što se dobro završi, a ovoga se puta doista sve dobro završilo i to u posljednji trenutak jer je zadarski župan Božidar Longin uspio dobiti, za Zadarsku županiju, iznimno vrijedne potpise, sada već bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića i to vjerojatno »sekundu« prije nego što je »urbi et orbi«, objavio svoju neopozivu ostavku i to prilikom posjeta Novom Vindolskom gdje je bio po istom poslu kod svog stranačkog kolege i prijatelja Olega Butkovića inače, bivšeg gradonačelnika toga grada.
U Zadru se trebao dogoditi samo formalni potpis
Nitko doista nije mislio da će se to dogoditi jer je ministar Marić dan nakon što je podnio neopozivu ostavku na svoju dužnost, trebao doći upravo Zadar na potpisivanje ugovora o darovanju vrijednih nekretnina na području bivše vojarne Stjepana Radića gdje se nalazi zgrada Hitne medicinske pomoći i Dom zdravlja, Obrtnička škola Gojka Matuline te zemljište na Babindubu gdje je predviđena izgradnja prvog hospicija na području županije. Tada, 15. srpnja svi zadarski novinari odnosno, redakcije dobili su obavijest od glasnogovornice Zadarske županije Vlatke Vučić Marasović kako se – »zbog novonastalih okolnosti odnosno, ostavke ministra državne imovine Gorana Marića, otkazuje svečano potpisivanje Ugovora o darovanju državne imovine Zadarskoj županiji«, koje je dakle, bilo zakazano za dan kasnije 16. srpnja u Domu županije.
Mnogi su, i to ne samo novinari, već i građani, komentirali kako je mogao s ostavkom pričekati taj jedan dan kako bi Zadar dobio svoje nekretnine.
U svakom slučaju, zadarski župan Božidar Longin saznao je da je ministar Marić prije odlaska u Novi Vinodolski – potpisao »zadarske ugovore«. Trebalo ih je još hitno ovjeriti i solemnizirati kod javnog bilježnika, pa je zadarski župan Božidar Longin hitno pozvan u Zagreb gdje su ugovori ovjereni i cijela priča završena – uspješno. Ugovori su prethodno prošli sve procedure usuglašavanja i potvrde od strane županijskih i vladinih službi te se čekao samo formalni potpis koji se trebao dogoditi u utorak u Zadru.
– Bivši ministar Goran Marić je prije razrješenja potpisao Ugovor o darovanju još dvije nekretnine u prostoru bivše vojarne Stjepana Radića Zadarskoj županiji i Odluku o darovanju nekretnina za budući hospicij u Babindubu. Ugovor smo zajednički ovjerili u Zagrebu sukladno zakonskoj proceduri i mogu ponosno kazati da je posao zaključen zahvaljujući velikom razumijevanju Gorana Marića, ali i zahvaljujući našoj upornosti jer nismo željeli gubiti dragocjeno vrijeme. Prethodno su bili ispunjeni svi preduvjeti za potpis, Zadarska županija dobila je odluku Vlade RH o darovanju spomenutih nekretnina, koja je potvrđena i na Županijskoj skupštini. Zahvaljujem bivšem ministru Mariću na kvalitetnoj suradnji, napravio je značajan posao u resoru državne imovine i puno je pomogao Zadarskoj županiji – rekao je župan Božidar Longin.
Najvažnije da nije izgubljeno dragocjeno vrijeme
Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 25. travnja 2019. godine, a po prethodno provedenom postupku pred nadležnim Ministarstvom državne imovine, donijela Odluku o darovanju nekretnina koje koriste ustanove kojima je osnivač Zadarska županija i to Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije i Dom zdravlja Zadarske županije te Obrtnička škola Gojka Matuline u Zadru, a dodijeljene su u svrhu objedinjavanja i smještaja svih županijskih upravnih odjela, agencija i ustanova na jednoj lokaciji.
– Riječ je o ostvarenju projekata od općeg javnog i socijalnog interesa kojima se povećava kvaliteta života građana na području Zadarske županije. Odluku Vlade RH potvrdila je Županijska skupština Zadarske županije na svojoj 12. sjednici.
Osim toga, Ministarstvo državne imovine donijelo je i odluku o darovanju nekretnina koje se nalaze u mjestu Crno za smještaj Centra za palijativnu skrb Zadarske županije – Hospicij Babindub, i to kuća i pašnjak – objasnio je zadarski župan Božidar Longin dodajući, kako je u cijeloj priči najvažnije da nije izgubljeno dragocjeno vrijeme. Ostaje nam sada za vidjeti kakva će biti suradnja s novim ministrom državne imovine Marijom Banožićem jer Zadarska županija ima još vrijednih nekretnina koje bi voljela staviti u funkciju.