Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

(NE)UMREŽENE INSTITUCIJE Imaju moderan alat, ali ga ne koriste za »zanat«

19.07.2019. 14:14
(NE)UMREŽENE INSTITUCIJE Imaju moderan alat, ali ga ne koriste za »zanat«


Najavljena svrha uvođenja osobnog identifikacijskog broja (OIB) nije u praksi doživjela realizaciju. To je jasno svakom onom građaninu koji krene rješavati papirologiju ili ima posla s raznim institucijama. U praksi, OIB je samo još jedna stavka više koju administracija traži, pa čak i usprkos činjenici da je od nedavno u primjeni Zakon o zaštiti osobnih podataka. Većina institucija i dalje se oslanja na papirnati, umjesto elektronski sistem rada.
Upotreba OIB-a nije zaživjela
Iako su iz proračuna potrošeni pozamašni iznosi za umrežavanje institucija i digitalizaciju, još uvijek nam se događa da, primjerice, na sudska ročišta pozivaju mrtve ljude. Primjer za to mogao se vidjeti na ročišniku Općinskog suda u Zadru za četvrtak, 18. srpnja, gdje je kao okrivljenik naveden prije nekoliko godina preminuli Umberto Pinčić, poznat široj javnosti po nizu težih kaznenih djela zbog čega se nalazio i na Interpolovoj tjeralici. U konkretnom predmetu za iznudu sud je, kako doznajemo, prije dvije godine odustao od kaznenog progona protiv Pinčića i postupak nastavio voditi protiv suoptuženika, no ne i od zastarjelog načina rada pa Pinčića i dalje upisuju u ročišnik jer je »tako zaveden spis«.
Događalo se to i ranije, no prije uvođenja OIB-a, a koji je trebao ubrzati rad institucijama i omogućiti brži uvid u podatke. Imali smo tako primjer da sutkinja Općinskoga suda u Zadru odgađa ročište zbog neuredne dostave poziva izvanbračnim supružnicima G.L. i E.M. optuženima za posjed pištolja marke »scorpion« kojim je tri godine ranije u Bibinjama ranjena A.T., nevjenčana supruga osuđenog bibinjskog dilera T. P.
Pozivaju se mrtvi ili zatvorenici
U najnovijem slučaju predmet je zadužila sutkinja koja je prije nekoliko mjeseci, kad se Prekršajni sud pripojio Općinskome, prešla na kazneni odjel, a slično je bilo i u ranijem slučaju. Tada je predmet zadužila također »friško« imenovana sutkinja kaznenog odjela. Ona je tada pojasnila kako nije bila upoznata s činjenicom da su oboje optuženika na izdržavanju zatvorskih kazni »jer joj likovi iz crne kronike nisu poznati«. Muškarac iz tog predmeta bio je zbog ranjavanja A.T. koja je posljedično ostala bez oka, osuđen na deset godina zatvora i upućen na služenje u Lepoglavu, a njegova nevjenčana supruga na šest godina koje je izdržavala u Požegi, no pozive na ročište sud im je poslao na kućnu adresu.
Slična omaška dogodila se i iskusnoj kaznenoj sutkinji koja je u međuvremenu otišla na viši sud. U svom predmetu ona je odgodila raspravu jer se okrivljenici nisu odazvali. Činjenicu da je među njima kao prvooptuženi bio T.T. koji je nešto prije ročišta likvidiran u Zagrebu u mafijaškom obračunu.