Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

RAJ ZA NEPCE Ante Žoni Maksan otvorio azijski gastro užitak, sushi bar

19.07.2019. 08:22
RAJ ZA NEPCE Ante Žoni Maksan otvorio azijski gastro užitak, sushi bar


U Pakoštanima je u srijedu navečer uz nazočnost brojnih gostiju u Vili Ljubica otvoren Sushi & Wine cheese bar. Na ovaj gastronomski pothvat odlučio se Ante Žoni Maksan, poznati poduzetnik i politički djelatnik, i njegova obitelj. Riječ je od jedinom sushi baru od Zadra do Šibenika.
– Svi ljubitelji azijske kuhinje i oni koji će to tek postati moći će uživati u vrhunskim jelima sushi chefa Kimtheng Kang, iskusne sushi majstorice iz Kambodže, jer sushi bar spaja Mediteran i Aziju, kazao je Ante Žoni Maksan istaknuvši kako je voditelj Sushi bara njegov sin Stipe Maksan.
Prostor odiše istočnjačkim štihom
Oko pripreme potrudio se i poznati hrvatski masterchef Renato Kraljev, koji je dobio brojne pohvale. A sve riblje delicije konzumirale su se uz karakterističan miris i okus neodoljivog dalmatinskog crnog i bijelog tartufa iz OPG-a Iva Matak – »Zadarski tartuf«.
– Osnovna namirnica je tuna, jer zadarsko je područje dobro poznato u svijetu po visokoj kvaliteti plavorepe tune koja se smatra jednom od najcjenjenijih, navodi Maksan.
Sushi bar je manji, intimni restoran čiji prostor odiše istočnjačkim štihom, a ljetna terasa nasuprot spomenika dr. Franji Tuđmanu te pogled na pakoštansku obalu i akvatorij daje mu posebnu draž.
Podrška generala Gotovine i načelnika Pakoštana
– Tuna koja se ovdje servira uzgajana je tek nekoliko milja od Pakoštana, u uzgajalištu tuna Balabra kod otoka Vrgade, uzgajalište Pelagos net farme našeg generala Ante Gotovine, ponosno će Maksan.
Pelagos net farma za uzgoj tuna i preradu sitne plave ribe Gotovina, bez pretjerivanja kralj jadranske tune, prije šest godina osnovao je s partnerom Milanom Mandićem.
– Osim svježe i vrhunske plavorepe tune Pelagos net farme koristit ćemo isključivo i njihove inćune i srdele, poručio je Maksan dodavši kako je Sushi & Wine cheese bar prvenstveno namijenjen za one koji znaju cijeniti i prepoznati vrhunsku kvalitetu uz pristupačne cijene.
Maksan, nacionalni dopredsjednik HSP AS i treći na listi Hrvatskih suverenista za izbore za Europski parlament, ima veliku obitelj, četiri sina, unuke, ali i puno prijatelja. Naime, na otvorenju je bilo zasigurno oko 300 gostiju i uzvanika te turista koji ljetuju u Vili Ljubica. A osim generala Gotovine podršku je došao dati i Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane.
Obogaćena gastronomska ponuda
– Bez obzira što Žoni Maksan predvodi političku oporbu općinski tim i ja osobno dajemo podršku svim sadržajima koja će obogatiti turističku ponudu Općine Pakoštane i produžiti sezonu, kazao je Kurtov, općinski načelnik već 26 godina, od 1993.
Pakoštane je pun atraktivnih gastronomskih priča poput Pakoštanca, Galije, Gabre, Tri ferala, Sicilije, Obale, Marina, Bibe, Grge, Janice, Đokera, Giordina, Adriatica, Pjace, Gladnih očiju, Grafulina, Pine Beacha i drugih, a sad je otvoren i reprezentativni Sushi bar koji zajedno s ostalim ugostiteljskim objektima može ispričati gastronomsku priču i dodatno potaknuti goste na dolazak u Pakoštane.
– Na ovaj način obogaćena je gastronomska ponuda Pakoštana, te su i mještani i turisti dobili novo mjesto nadomak rive gdje će moći degustirati delicije od tune i druge delicije karakterističnih za sushi bar, što je zasigurno najznačajniji doprinos raznolikosti pakoške gastro ponude, zaključio je Kurtov.