Rusi su vam najveći prijatelji, a ne Nijemci i Amerikanci

Slika korisnika mkvanja
Ruski veleposlanik Anvar Azimov poručio Hrvatima:
Ruski veleposlanik nije detaljno obrazlagao svoju tvrdnju po kojoj nam je Moskva više od Berlina i Washingtona pomogla u ostvarenju državne samostalnosti i pobjede u ratu, ali je to izrekao pred publikom tako jasno i rezolutno da nije ostavio nimalo dvojbi kako je u to uvjeren
Vedran SITNICA
Azimov za gradonačelnikovim stolom

Dragi prijatelji Hrvati, nitko na svijetu nije vam veći prijatelj od Rusije! Ni Nijemci ni Amerikanci nisu vam više pomogli u vašem ratu nego što vam je pomogla Rusija! Jeste li to znali? – poručio je u srijedu navečer s pozornice atrija palače Cedulin 69-godišnji veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Anvar Azimov.
Azimov je u srijedu boravio u Zadru u povodu početka Međunarodnog festivala »Djeca svijeta – za bolji svijet« kojega je svečano otvorio zajedno sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem.
Kako su veleposlanici politički predstavnici svojih država i njihove se izjave tretiraju kao stavovi službene državne politike, ova je izjava ruskoga veleposlanika zazvučala vrlo intrigantno s obzirom na tradicionalnu percepciju, pa i onu tijekom Domovinskog rata, po kojoj je Rusija ipak naklonjenija Srbiji nego Hrvatskoj, ne samo zbog zajedničkog vjerskog predznaka (pravoslavlja) nego i zbog vrlo konkretnih interesnih motiva koje velika ruska država ima na prostoru Balkana. Dakle, iz ove izjave Azimova – po pravilu diplomatske struke – možemo slobodno zaključiti da to misli i tvrdi i Vladimir Putin.
Azimov je tako, u srijedu usred Zadra, izravno udario na mit o našem velikom prijatelju Njemačkoj (o čemu je 90-ih sklepan i onaj pjesmuljak Danke Deutschland) kao i o najjačem savezniku Americi u čijem smo okrilju (NATO) našli svoju sigurnost od vanjskog neprijatelja.
Ruski veleposlanik nije detaljno obrazlagao svoju tvrdnju po kojoj nam je Moskva više od Berlina i Washingtona pomogla u ostvarenju državne samostalnosti i pobjede u ratu, ali je to izrekao pred publikom tako jasno i rezolutno da nije ostavio nimalo dvojbi kako je u to uvjeren.
Anvar Azimov je poznat u hrvatskom diplomatskom zboru kao veleposlanik koji se ponaša i govori uvijek negdje na granici diplomatskog komuniciranja, a nerijetko zna izići iz tih okvira. Tako je, primjerice, kada je u nas buknula afera oko kupnje izraelskih aviona, poručio Zagrebu da je Hrvatska takve avione dvostruko jeftinije mogla kupiti od Rusije. Svog američkog kolegu u Zagrebu, veleposlanika SAD-a Roberta Kohorsta, nazvao je neprofesionalcem koji daje nediplomatske izjave kada je ovaj komentirao slučaj Agrokor i politiku ruske Sberbanke.
I ovaj put, u Zadru, Azimov je ispalio po mnogima teško prihvatljivu i održivu tvrdnju da su nam Rusi u vrijeme Domovinskog rata najviše pomagali. Ali, tko će ga znati. Svijet međunarodne politike i diplomacije ima lice i naličje – brojne se odluke i procesi odvijaju daleko od očiju javnosti pa možda tek za deset ili dvadeset godina u javnost dospiju mnoge istine koje će stubokom promijeniti naše sadašnje percepcije i uvjerenja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)