Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

FOTO BREVIJAR Originalni spoj leksikona, zabave, ali i digitalne tehnologije

19.07.2020. 07:34


Usprkos koronakrizi, uz poštivanje svih epidemioloških mjera na propisanoj distanci, u petak je caffe galeriji Timbar, a u organizaciji udruge za kulturu »MareArtis« Zadar i udruge u osnivanju »Timbar Art«, po treći put u Zadru predstavljen »Mediteranski armerun«, Bruna Ćurka i Stipe Suraća.
Zainteresirani Zadrani koji su se odazvali promociji knjige vidno su uživali u druženju s Brunom Ćurkom, inače doktorom filozofije koji je s eruditskom radoznalošću ispisao 50 letera za ovaj interaktivni foto brevijar, ali i u fotografijama Stipe Suraća, dugogodišnjeg fotografa hrvatskog izdanja magazina National Geographic. Surać je za ovu prigodu odvojio jedan dio fotografija koje su inače zastupljene u Mediteranskom armerunu, te je kroz izložbu koja se može pogledati do sredine kolovoza, slikovito dočarao sadržaj ove inovativne, ali i suvremene knjige.


Čitani stihovi Vesne Parun
Konceptualno organiziran program predstavljanja knjige i izložbe bio je dodatno nadopunjen gostovanjem zadarske pjesnikinje i recitatorice Nikoline Mojić, koja je u pratnji na gitari Milana Ciglara, stihovima pjesme Vesne Parun »Kad bi se moglo otputovati«, uvela posjetitelje u tajne rute Mediteranskog armeruna.
Prije samog predstavljanja knjige, koju je znalački i vrlo interesantno objasnio i približio radoznalim posjetiteljima Ćurko, pozdravnu riječ je gostima i autorima uputio Marijan Kocijan, ispred galerije Timbar, koji je i sam majstor fotografije.
– Zahvaljujem se svima koji ste svojim dolaskom podržali umjetnost, trud, znanje i rad Bruna i Stipe koji su u svojoj zajedničkoj knjizi stvorili nešto sasvim drugačije i što će zasigurno izazvati interes, kako kod vas koji ste danas ovdje, tako i kod svih onih koji će preko vas doznati o kakvoj je neobičnoj i avanturističkoj knjizi riječ, rekao je Kocijan, poželivši svima da se osjećaju ugodno.
Za Mediteranski armerun koji je objavila udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi Mala filozofija, Ćurko je rekao kako se radi o originalnom spoju leksikona, zabave, ali i digitalne tehnologije.


Uloga Male filozofije
– Osim što je Mediteranski armerun simboličan prostor drevne povezanosti morskih i uzobalnih bića, mirisnog bilja i krajobraza s običajima i svakodnevnim poslovima Mediteranca, on u svom najdubljem škafetinu krije kartu Jadrana koja je na interaktivan način povezana s knjigom, objasnio je Ćurko, dodajući kako se za navigavanje Armerunom koriste GPS koordinate, QR kodovi te pinovi fotografiranih lokacija, umjesto kapetanovog kompasa i zvjezdoznanstva.
Ono što knjigu još dodatno čini zanimljivom to je da je namijenjena svim generacijama čitatelja, i što pored spomenutih 50 letera sadrži i 167 Suraćevih fotografija te tajno pitanje, tajni pin, tajnu koordinatu, i na kraju i tajno biće koje će otkriti svaki čitatelj koji se voli prepustiti avanturi.
Inače, Mediteranskom armerunu koji je pisan dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku, i koji je u prodaji preko »web butige« te u Timbaru, kako je objasnio Ćurko, pored njega i Suraća obol su knjizi dali i Marko Gržan koji ju je grafički dotjerao, te Mirko Ćalušić koji je bio zadužen za interaktivnu kartu, dok je uredničku, odnosno kapetansku notu dao Tonko Sardelić. (N.M.)