Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Četiri osobe spašene u Velebitskom kanalu

19.07.2021. 09:47


Brodica lučke ispostave Starigrad u nedjelju je u akciji spašavanja u Velebitskom kanalu koja je trajala 45 minuta spasila četiri osobe, iako je inicijalno imala dojavu da treba spasiti jednu, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 
Ministarstvo u priopćenju navodi kako je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) zaprimila u nedjelju, 18. srpnja, u popodnevnim satima, poziv o plivaču koji se zbog jake bure utapa nedaleko od mjesta Seline u Velebitskom kanalu.
Svega pet minuta nakon poziva isplovila je brodica lučke ispostave Starigrad i na prijavljenoj poziciji spasila plivača, kao i dvije osobe u gumenoj brodici na vesla koje su se nalazile nedaleko spašenog plivača. Radilo se o stranim državljanima.
Prilikom povratka u Starigrad naišli su na osobu, stranog državljanina, koja pluta na madracu na napuhavanje i traži pomoć. Nakon ukrcaja četvrte osobe na brodicu, kapetan i djelatnik ispostave Starigrad privezali su brodicu u Starigradu.
Cijela akcija spašavanja, od poziva do privezivanja brodice, trajala je 45 minuta. Iako se inicijalno spašavalo jednu osobu, prilikom iste akcije spašene su još tri osobe.
Ovakva akcija spašavanja naglašava koliko je važno podizanje svijesti o opasnostima koje su uvijek prisutne na moru, čak i najiskusnijim osobama te kako se potrebno dobro informirati o vremenskim prilikama prilikom izlaska na more, istaknulo je u priopćenju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.