»Otvaramo se građanima i javnosti, želimo biti odgovorni i podložni kritici«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Predsjednik Vučetić i potpredsjednik Milin o digitalizaciji GV-a
Autor: 
Kako je dio članova Vijeća negodovao zbog uvođenja digitalizacije, a dio nije mogao doći, sazvao sam sjednicu. Predsjednici svih klubova jednoglasni su oko uvođenja digitalizacije, a edukacija će se održati na sam dan sljedeće sjednice Gradskog vijeća. Edukacija će biti 2. kolovoza u 8 sati, a sjednica Gradskog vijeća u 10 sati. Izmotavanja nema, digitalizacija se uvodi, najavljuje Vučetić
Marin GOSPIĆ
Građani će znati tko je koliko aktivan

Aktualna tema ovih dana je digitalizacija rada Gradskog vijeća. Naime, Grad Zadar nabavio je novu računalnu opremu te program e-glasanje Gradskog vijeća Grada Zadra s ciljem bolje komunikacije i rada u skladu s tehnološkim dostignućima suvremenog doba. Pomoću aplikacije e-sjednice, koju će vijećnici koristiti putem tableta, dostavljat će se pozivi i materijali za sjednicu elektroničkim putem, kao što će se vijećnicima na taj način omogućiti prijava za raspravu koja uključuje povredu poslovnika, repliku i glasovanje.

Digitalno doba

Dakle, Gradsko vijeće obući će se u moderno ruho kad se svaki vijećnik obuči korištenju.
Međutim, prva je edukacija završila neslavno zahvaljujući slabom odazivu vijećnika.
Predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić i potpredsjednik Bruno Milin pobliže su objasnili novi način rada, istaknuli ciljeve koje nastoje postići, a komentirali su i moguće razloge slabog odaziva i najavili novu edukaciju koja će prethoditi idućem sazivu Vijeća.
- O tome smo razmišljali i prije, i u prošlom sazivu Vijeća. Zaključili smo da se valja unaprijediti, još smo tada komentirali količine papira, troškove oko dostave materijala na kućnu adresu i tako dalje. Sad imamo sve tehničke uvjete, saznajemo od Milina.
- Digitalizacija olakšava, ali i omogućava smisleni život Gradskog vijeća. Živjeti u digitalnom dobu, a koristiti metode i medije koji pripadaju predmodernom dobu porazno je stanje na koje ne smijemo pristati, takvo stanje trebamo dokidati. Budući da su nabavljeni tableti još u prošlom sazivu Gradskog vijeća, kao i da je omogućena tehnička potpora za uvođenje digitalnih procesa u rad Gradskog vijeća, bilo bi suludo ne digitalizirati Vijeće. Bez digitalizacije nema ni transparentnosti, ona omogućava da naše političko djelovanje bude trajno vidljivo i dostupno javnosti, a političko djelovanje koje bježi od javnosti nije političko, nego koruptivno djelovanje. Ovo je, zapravo, antikoruptivna mjera, tumači Vučetić.
Kako nastavlja Vučetić, vijećnici će sve materijale zaprimati u digitalnoj formi, prijave za rasprave, replike, ali, što je najbitnije, i glasovanje će se odvijati digitalno. Građani će znati tko je koliko aktivan, ali i tko je za što odgovoran, a odgovornost se iskazuje glasovanjem.
I predsjednik i potpredsjednik Vijeća itekako podržavaju novinu i rad Vijeća ukorak s vremenom i tehnološkim dostignućima.

Prednost bez nedostataka

- Podržavam promjene, naravno. Smatram, doduše, da je manje važno čime vijećnik radi, važnije je kako on radi. Te odluke moraju biti u interesu građana, to je jedini cilj Vijeća, sve su drugo priče, naglašava Milin, a isto ističe Vučetić.
- Naravno da takav oblik rada podržavam, na njemu sam, kao predsjednik Gradskog vijeća, inzistirao. Ovaj saziv Gradskog vijeća ima, u demokratskom smislu, paradigmatski značaj. Gradsko vijeće više nije predvidivo, nije formalne naravi i, reći ću to bez okolišanja, nije suvišno. Sve do sada je takvo bilo, a sada se demokratiziralo u tolikoj mjeri da više nema lobiranja za pojedine točke dnevnog reda, nego će se na temelju iznesene argumentacije donositi odluke. Digitalizacija je bitna jer razotkriva našu političku aktivnost, kazuje Vučetić i zaključuje da će biti trajno prisutno i lako utvrdivo koliko su na spoznajnoj, vrijednosnoj i političkoj razini bitni, kako doživljavaju sami sebe, ali i što žele za Zadar i građane Zadra.
Digitalizacija je prednost bez nedostataka, govori Vučetić, a jedini je nedostatak kada netko ne želi uvesti digitalizaciju.
- Neki se odupiru, njihovi razlozi jednostavno ne drže vodu, to i oni sami znaju. Politika je časno zvanje kad se časno radi, komentira Milin.
- Budući da je koalicija Srcem za Zadar, kao i Nezavisna lista Enija Meštrovića, u kampanji zastupala potrebu uvođenja transparentnosti, bilo je nužno krenuti od uvođenja transparentnosti u rad Gradskog vijeća, da bi se, u sljedećem koraku, uvela transparentnost u trošenje proračunskih sredstava. Građani će sve znati - od toga koje odluke mi u Vijeću donosimo do toga na što je, kada, po kojoj osnovi, kome i zašto isplaćena svaka lipa. Osim toga, od sada će videozapisi svih sjednica Gradskog vijeća biti dostupni na mrežnoj stranici Grada Zadra. Otvaramo se građanima i javnosti, želimo biti odgovorni i podložni kritici, najavljuje Vučetić naglašavajući da na taj način, u demokratskom smislu, odgajaju sebe i građane.

Transparentni proračun

Premda je jedini možebitni nedostatak otpor vijećnika nesklonih promjenama, Predsjedništvo Vijeća odlučno je u svojoj namjeri.
- Edukaciju sam sazvao bez prethodnih konzultacija, upravo zato što živim praksu teze koju zastupam - nema lobiranja. Kako je dio članova Vijeća negodovao zbog uvođenja digitalizacije, a dio nije mogao doći, sazvao sam sjednicu Predsjedništva Gradskog vijeća. Predsjednici svih klubova jednoglasni su oko uvođenja digitalizacije, a edukacija će se održati na sam dan sljedeće sjednice Gradskog vijeća. Edukacija će biti 2. kolovoza u 8 sati, a sjednica Gradskog vijeća u 10 sati. Tolerantni smo, tražimo najbolja rješenja, ali izmotavanja nema - digitalizacija se uvodi. Edukacija vijećnika bit će na dan kada svi gradski vijećnici trebaju biti u Gradskom vijeću. Dakle, 2. kolovoza kreće digitalizacija Gradskog vijeća, a to je predškola sprječavanja korupcije u javnim politikama Grada Zadra. Nakon predškole slijedi škola - uvođenje aplikacije za transparentni proračun. Namjera mi je da Zadar doktorira transparentnost, demokraciju i antikorupciju. Tada ćemo imati veću izlaznost birača, zainteresirane građane, ali i kvalitetnije političare, objašnjava Vučetić dugoročne učinke.
Nameće se pitanje hoće li, primjerice, stariji članovi Vijeća imati poteškoća s aplikacijom i korištenjem tableta.
- Pa i ja sam starija generacija, nazovimo to tako, ali to nije prepreka, ja se ne dam. Edukacija će biti na dan iduće sjednice pa ćemo vidjeti kako će sve skupa funkcionirati. Ako i bude poteškoća, to ćemo lako rješavati, u hodu. Praksa je pokazala, kada je riječ o biločemu, da većina novina u konačnici donosi napredak. Nema logike da se uprežemo u nešto novo, a da se nije dobro razmislilo o tome, govori Milin dok Vučetić naglašava kako je sve poteškoće moguće riješiti.
- Poteškoće su moguće i one nisu vezane za nečiju dob, stranačku pripadnost ili stupanj naobrazbe. Poteškoće su upravo to - poteškoće. One su privremene i rješive. Aplikacija je jednostavna, ona je rješenje koje će otvoriti procese odlučivanja i trošenja proračunskih sredstava. Nećemo dopustiti da nečiji strah od suvremenih tehnologija bude ideal našem političkom djelovanju, zaključuje Vučetić.

»Neki su za dimne signale«

- Naravno da podržavam ovaj predloženi prelazak na digitalizaciju u radu Gradskog vijeća. To, prije svega, smanjuje nepotrebnu administriraciju u radu Vijeća, s druge strane znatno pojeftinjuje rad i oslobađa vrijeme gradskih službi za druge suvremenije vidove angažiranja kao potpora programima i projektima koje Grad Zadar provodi. Zašto se neki nisu odazvali najavljenoj edukaciji, u domeni je osobnog izbora i vjerojatno nedovoljno razložnog shvaćanja napretka kroz sve oblike digitalizacije. U tom kontekstu spominjem program »Smart city«, projekt Gradske uprave. Možda bi ga, po nekima, trebali vratiti na »dimne signale« ili druge pretpotopne verzije, a digitalizaciju svih sfera društvenog i javnog života onemogućiti i zaustaviti. Naravno, to nije opcija, ma koliko se neki trudili i zalagali, oponirajući napretku, slikovito je objasnio svoj stav vijećnik Duško Vuković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)