Razmišlja se o ponovnom zapošljavanju umirovljenih profesora STEM predmeta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Dalekosežni problem rješava se vatrogasnom mjerom
Ponovno zapošljavanje umirovljenih profesora nije ništa više doli vatrogasna mjera, kojom se pokušava brzo riješiti problem koji ima vrlo duboke korijene. Znak je to kako su karijere i plaće u prosvjeti neprimjerene i neprimamljive za mlade, naročito one koji završavaju fakultete prirodnih i tehničkih znanosti, kojima stresna karijera profesora sa malom plaćom nije nimalo primamljiva naspram karijere znanstvenika ili vrsnog stručnjaka u multinacionalnoj kompaniji, koji zarađuju višestruko iznad hrvatskog prosjeka, rekao je Bilan
Dino STANIN/PIXELL
Potrebno osnivanje novih studijskih programa na Sveučilištu u Zadru

Sektor odgoja i obrazovanja, osim problema s provođenjem nastave zbog pandemije koronavirusa, zadnjih je nekoliko godina pogodio još jedan veliki problem, koji je tiha strepnja Ministarstva znanosti i obrazovanja već duži niz godina. Naime, stručnog obrazovnog kadra za predavanje strukovnih i STEM predmeta svake je godine sve manje, što znači da u pojedinim srednjim školama predmete predaju djelatnici čija struka ne odgovara predmetima koje predaju.

Sve se može promijeniti

O ovom smo problemu razgovarali s Jerom Bilanom, glavnim tajnikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.
- Zadarska županija kotira vrlo visoko na neslavnoj ljestvici nestručnog kadra, koji predaje strukovne i STEM predmete. Manjak stručnog kadra posebno se osjeti među profesorima fizike i matematike, što nas posebno zabrinjava, istaknuo je Bilan i podsjetio kako problem manjka stručnog kadra traje već godinama.
- Ponovno zapošljavanje umirovljenih profesora nije ništa više doli vatrogasna mjera, kojom se pokušava brzo riješiti problem koji ima vrlo duboke korijene. Znak je to kako su karijere i plaće u prosvjeti neprimjerene i neprimamljive za mlade, naročito one koji završavaju fakultete prirodnih i tehničkih znanosti, kojima stresna karijera profesora sa malom plaćom nije nimalo primamljiva naspram karijere znanstvenika ili vrsnog stručnjaka u multinacionalnoj kompaniji, koji zarađuju višestruko iznad hrvatskog prosjeka, rekao je Bilan i poručio kako država treba animirati maturante na upis u nastavna zanimanja.
- Nakon štrajka 2019. godine, sindikati su uspjeli isposlovati izjednačavanje plaća zaposlenika u obrazovnom sektoru s minimalnim plaćama u javnom sektoru, što je postignuće za nas koji dugi niz godina radimo u prosvjeti, ali je nikakva ostavština mladim generacijama. Promjena zakonskog okvira ne bi trebala ići na ruku jedino ponovnom zapošljavanju umirovljenih profesora, koji, unatoč tome što su veliki stručnjaci u svojim poljima i imaju godine iskustva, dugoročno gledano, naprosto ne mogu iznijeti teret hrvatskog obrazovnog sustava na svojim leđima, kazao je Bilan i naglasio kako se treba usredotočiti na stimulaciju mladih i pojačana ulaganja u programe naobrazbe nastavnog kadra.
- Ako za primjer uzmete Zadar, poznati studentski grad i rasadnik mladih talenata, uz ulaganja i nove studijske programe, sve se može promijeniti. Grad obiluje kadrom koji se obrazuje u području društvenih znanosti, što svakako ne smijemo zanemariti, ali potrebno je osnivanje studijskih programa iz tehničkih i prirodnih znanosti, naročito matematike i fizike, zaključio je Bilan.

Gorući problemi

Zbog tog je problema ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio i moguće izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, prema kojima bi se umirovljenim profesorima dala šansa da se kao predavači iz svojih struka vrate u škole. Prema trenutno važećoj odredbi članka 112. Zakona o odgoju i obrazovanju učiteljima i nastavnicima ugovor o radu prestaje istekom školske godine u kojoj su stekli 65 godina i 15 godina mirovinskog staža. U svijetlu problema koji su pogodili sektor odgoja i obrazovanja, pomalo je nelogična odredba Zakona o radu, koja pogađa umirovljene profesore, a prema kojoj umirovljenici, pa tako i umirovljeni profesori, mogu koristiti zakonsku mogućnost o radu na pola radnog vremena. No, tu mogućnost umirovljeni profesori mogu iskoristiti u svim oblastima osim u onoj u kojoj su stekli pravo na mirovinu i odradili radni staž. Osim manjka stručnog kadra iz STEM sektora, dugi niz godina problem je i manjak stručnog kadra koji predaje strukovne predmete u srednjim školama. Početnička plaća, koja jedva prelazi prag minimalne plaće u Hrvatskoj, uz obavezu završavanja dopunskog pedagoškog obrazovanja te polaganja državnog ispita, ne služi na čast nastavničkoj djelatnosti, za koju se odlučuje sve manje maturanata u Hrvatskoj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno