Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zbog spomen-obilježja suborcu Borisu Bratiću probijaju put na Stošinoj glavi u Baštici

19.07.2021. 10:47


Udruga 1. A satnije 113. brigade ZNG-a u suradnji s Gradom Benkovcem i uz tehničku pomoć komunalnog poduzeća Benković te ovdašnjih poduzetnika, na brdu Stošina glava na području Baštice kod Donjeg Kašića, započela je radove na probijanju i čišćenju puta do mjesta pogibije suborca Borisa Bratića kako bi se postavilo spomen-obilježje. Bratić je kao 22-godišnjak poginuo u Domovinskom ratu 31. siječnja 1993. godine.
– Imamo obavezu ratnu, moralnu, ljudsku i kršćansku da čuvamo sjećanje na ono što je Boris dao za nas, a i za cijelu Hrvatsku, a to je svoj život, rekao je Dragan Tolja – Tetejac, predsjednik Udruge 1. A satnije 113. brigade.


Svjetionik našim mladima
Neka njegovo ime i imena svih poginulih i nestalih branitelja, kaže on, budu svjetionik našim mladima koji traže svoj put, da ostanu i grade svoju budućnost u predivnoj Hrvatskoj.
– Novim generacijama u nasljeđe ostavljamo domovinu da uvijek budu svjesni da nam Hrvatska nije darovana. Ona je stvorena na žrtvi naših heroja, stoga neka ovo spomen-obilježje koje ćemo otkriti na dan Borisove pogibije 31. siječnja, bude putokaz, neka bude svjetionik, neka bude podsjetnik na žrtvu koju smo kao narod podnijeli u obrani domovine, poručio je Tetejac.
Udruga 1. A satnije 113. brigade ZNG-a na plaži Soline u Biogradu na Moru pod pokroviteljstvom ovog grada i na poticaj članaka novinara Zadarskog lista prije dvije godine otkrila je spomen-obilježje u počast trojici hrvatskih branitelja i dvoje civila koje su na tom mjestu 14. lipnja 1991. godine ubili pobunjeni Srbi raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima.
– Želja nam je bila da se na zadarskom području obilježi i mjesto stradanja junaka Domovinskog rata Borisa Bratića. Naime, počast smo do sad odavali kod spomenika poginulim pripadnicima Kuna u Kašiću gdje je spomen ploča koju je postavila Udruga 113. brigade, a koja već duže vrijeme ne postoji, istaknuo je Tetejac.


Na pragu života
Boris Bratić (1971. – 1993.) bio je zapovjednik skupine 113. ročne pješačke šibenske brigade koja je u operaciji Maslenica imala zadatak štititi bok 4. gardijske brigade HV-a koja je napadala u smjeru Suhovare – Drače – Veljane, na desnoj zoni Suhovare – Poličnik – Drače, a na lijevoj Rupalj i Baštica.
– Nakon uspješnih napadnih akcija trebalo je zadržati crtu obrane što je bio vrlo težak zadatak jer su domaći odmetnuti Srbi znali to područje, jer su oni svi prije radili u Baštici. Znali su taj prostor kao svoj džep i jedno jutro su se provukli, bacili par bombi, zapucali i tu nam je poginuo hrvatski vitez Boris Bratić, mladi čovjek na pragu života, rekao je Tolja.
Benkovački dogradonačelnik Tomislav Klarica, kaže on, podržao je njihovu inicijativu probijanja i čišćenja puta za pristup spomen obilježju na Stošinoj glavi.




Benković, Golemi, Galić, Cestogradnja
– U idućim danima Klarica je pripremio teren tj. sa stručnim osobljem izašao je na mjesto pogibije hrvatskog viteza Borisa Bratića kako bi se upoznao s lokacijom i opsegom radova. Poslao je i djelatnike komunalnog poduzeća Benković iz Benkovaca da probiju put jer je sve bilo zaraslo, kako ne bi s radovima zašli na nedozvoljeno područje, navodi Tetejac.
Djelatnici tvrtke Golemi d.o.o. Vrana dovezli su bager i krenuli u probijanje i širenje prilaza da se može nasuti tampon, tucanik.
– Vlasnik tvrtke Mario Golem je iskazao veliku empatiju i postao je dio ove priče o spomen obilježju za poginulog branitelja. Velika mu hvala. Također, vlasnik tvrtke Cestogradnja d.o.o. Zelengrad, Radivoj Mitrović zvani Dragi, velikodušno je ustupio djelatnike i kamione za dovoz tampona iz kamenoloma Galić čiji je vlasnik Imoćanin. I njima neizmjerno hvala, kazao je Tolja te je najavio nastavak radova na brdu Stošina glava.