Odvoz otpada dva puta tjedno u sezoni nije dovoljan

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
U općinama Zadarske županije preispituju dogovor s Čistoćom
Općina Privlaka ostala je na odvozu tri puta tjedno što će im u konačnici biti skuplje za nekih 30-ak posto nego ostalima kojima se otpad odvozi dva puta tjedno. Međutim, mi smo na proljeće svima podijelili spremnike za mješoviti otpad koje su duplo veće zapremnine, kazao je Krstičević
Maja MILOVAC
Nakupljeno smeće u Starigradu

Pred samu turističku sezonu u mnogim općinama je došlo do smanjivanja broja odvoza komunalnog otpada. Jasno je da zbog turističke sezone u mnogim općinama diljem županije postoji povećana potreba za odvozom smeća te su se mnoga naša mjesta na obali našla u problemu da su u potpunosti zagušena smećem. Dosad se ljeti odvozilo tri puta tjedno, a sad se odvozi dva puta tjedno. Taj problem posljednjih tjedan dana prerasta iz problema turizma i u sanitarni problem.

Turističke općine zatrpane smećem

Pokušali smo putem službeno dostupnih dokumenata doći do temelja za takvu odluku i obrazloženja smanjenja broja odvoza u odnosu na prošlu godinu, ali nažalost, bezuspješno. S obzirom na to da same općine kao i trgovačka društva u javnom vlasništvu nemaju naviku brzog odgovaranja, primorani smo tražiti pitanja javnim putem jer građani to zaslužuju.

Vijećnici i vijećnice SDP-a u svojim općinama upozoravaju na problem te traže odgovore kao i rješenja. Međutim, nailazimo isključivo na prebacivanje odgovornosti na Grad Zadar pa na Čistoću te opet nazad na načelnike općina dok problem postaje sve veći, a na što su vijećnici već upozorili na posljednjoj Županijskoj skupštini.

Maja Milovac, vijećnica SDP-a, upozorila je na ružne prizore kontejnera koji dupkom puni u sezoni »krase« općinu Starigrad.

- Ove godine Čistoća otpad odvozi dva puta tjedno, utorkom i petkom pa je najveći problem taj što kante stoje na suncu, pretrpane, otpad fermentira...To obuhvaća i dane vikenda kada je najveći pritisak na restorane i kafiće, a privatni iznajmljivači imaju smjene gostiju, objašnjava Milovac i dodaje kako je početkom srpnja uputila mail Čistoći, ali odgovor nije dobila.

Milovac Ističe kako u Općini Privlaka tijekom sezone smeće odvoze tri puta tjedno te kako bi isto trebalo biti i u ostalim mjestima u županiji.

- Nažalost, odvoz otpada dva puta tjedno, u sezoni nije dovoljno. Sa zadarskom Čistoćom uspjeli smo dogovoriti za poslovne korisnike odvoz tri puta na tjedan. Nismo zadovoljni odvozom mješovitog otpada dva puta tjedno, ali moramo se prilagoditi promjenama, izjavio je Krste Ramić, načelnik Starigrada.

Čistoća je naime, u travnju svim općinama s kojima ima ugovor o odvozu otpada uputila mail u kojem traži da se očituju o dinamici odvoza, dva ili tri puta tjedno te o dinamici odvoza reciklažnog otpada. Od ukupno 16 općina, jedino su se u Privlaci izjasnili da se odvozi tri puta.

Privlaka tražila češći odvoz smeća

Gašpar Begonja, načelnik Privlake, pojašnjava kako su i dosad imali odvoz otpada tri puta tjedno.

- Ponudili su nam opciju dva puta tjedno, međutim, mi smo turističko mjesto, sezona za sobom vuče problem, ugostitelji, kafići, nije u redu da smeće stoji u kantama tri, četiri dana. Ipak, još uvijek ne znam koliko će nas sve to koštati, ako bude dosta više, a građani se s tim ne slože, morat ćemo prijeći na odvoz otpada dva puta tjedno, rekao je Begonja.

Predložio je, dodaje, gradonačelniku Nina da se formira ekipa koja bi praznila isključivo kante za ugostiteljske objekte, ali od toga ništa.

Krešimir Ćosić, načelnik Pašmana, kazao je kako je u njihovoj općini odvoz otpada dva puta tjedno dovoljan, ali kako bi odvoz reciklažnog otpada mogao biti češći.

- Ne vidim da je neuredno, da je problem s mješovitim otpadom. Kako više ljudi odvaja otpad, možda bi bilo dobro da se reciklažni otpad odvozi jednom tjedno umjesto do sada dva puta mjesečno, rekao je Ćosić.

John Ivan Krstičević, direktor Čistoće, naglasio je kako je svim općinama u travnju poslan dopis o dinamici odvoza otpada te kako su se tek pojedine izjasnile.

- Općina Privlaka ostala je na odvozu tri puta tjedno što će im u konačnici biti skuplje za nekih 30-ak posto nego ostalima kojima se otpad odvozi dva puta tjedno. Međutim, mi smo na proljeće svima podijelili spremnike za mješoviti otpad koje su duplo veće zapremnine nego što su to bile ranije. Nema problema s dvotjednim odvozom otpada po općinama, no problem stvaraju ugostitelji, ali to se može riješiti da se isključivo njima otpad odvozi tri puta na tjedan uz naknadu, rekao je Krstičević.

Dodajmo, kako je uslugom odvoza mješanog komunalnog otpada obuhvaćeno 72005 korisnika usluga u Zadru i 17 općina u županiji kao i u gradu Ninu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)