Sanja je proslavila naše misto i prezime Musić!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika aplahinek
»NE DAMO NI RIČI PROTIV NJE«
Ja i Sanja smo prvi rod, jako je volin čuti na televiziji, ne samo zato što je naš rod, nego i zato što joj je svaka rič na mistu. S njom se čujem, a vidili smo se prije 14 miseci kada mi je umra sin. Zoran je bija odsutan, ali Sanja je došla na sprovod, priča Dinko Musić
Bojan BOGDANIĆ
Na najudaljenijem proplanku Lišana Ostrovičkih još stoji kamena kuća obitelji Musić

Hrvatska javnost pažljivo prati svaki korak prve dame RH, Sanje Musić Milanović, osobito nakon objave pisma ravnateljici škole koju pohađa njen mlađi sin.

No, razvoj događaja pomno se prati i u njenom rodnom mjestu, Lišanima Ostrovičkim, u kojima i danas žive njeni prvi rođaci. I dok je dobar dio Hrvatske osuđuje za pokušaj istjerivanja pravde za svog sina, rodbina u Lišanima kaže kako se ponose svime što je napravila u svom mandatu, ali i načinom na koji zastupa njihovo mjesto.

Naime, o prvoj dami Hrvatske, doktorici znanosti Sanji Musić Milanović, mnogo se toga zna, no malo je onih koji znaju da potječe iz malog ravnokotarskog mjesta na istočnom rubu Zadarske županije. Ovdje je rođen njen otac Ivan, po struci građevinar, koji je karijeru u mladosti nastavio u Zagrebu. No sudeći po onome što smo ove subote čuli u Lišanima - obitelj Musić pažljivo njeguje svoje rodbinske veze sa svojim Lišancima.

Dapače, njihov rođak Šime Mamić kazao nam je kako ga je Sanjin otac nakon operacije u Zagrebu odmah odveo svojoj kući brinući se o njegovu zdravlju. Ponose se i Sanjinom karijerom, kaže barba Šime, i »ne daju ni rič protiv nje«.

Ostala samo kamena ruševina

Naime, ove je subote u Lišanima Ostrovičkim obilježena obljetnica prvog napada u Zadarskoj županiji i osnivanja policijske ispostave. Nakon protokola u čast poginulima, mimohoda i polaganja vijenaca, krenuli smo u potragu za Sanjinim rođacima te rodnom im kućom na teško prohodnom proplanku, u kamenu i kršu na kraju kojega stoji ruševna, kamena kuća Musićevih.

Iako se do djedovine prve dame treba uspinjati »kozjom stazom«, barba Šime je rado odlučio pokazati nam put jer je, kako je sa suzom u očima rekao, »još jedanput tija viditi kuću di je posićiva rođaka Ivu«. Tako smo se popeli na proplanak na kojemu zubu vremena sve teže odolijevaju ostaci rodne kuće obitelji Musić.

Vrućih 35 stupnjeva pod lišanskim nebom pržilo je sve uokolo, ali je starac dao sve od sebe samo da opet malo otpočine pred starim kamenom koji je u njemu probudio tolika sjećanja. A ima ih barba Šime puno jer je sa Sanjinom obitelji prvi rod i, kako kaže, poštuje ih i prati svaki korak prve dame, ponoseći se što je njihov rod dao tako »vridnu i poštenu čeljad«.

- Sanjin ćaća i moja mater su brat i sestra. Sanju sam zadnji put vidio prošle godine kad joj je umra stričev sin, pozdravili smo se i poljubili, bili su i sinovi s njom, a Zoran nije doša. Dogodila se tu i jedna smišna situacija kada me je jedan rođak slika kako san se poljubija s njon, a nije zna da je ona moja rodica, pa me kasnije zeza da će me reći ženi da san poljubija neku lipu mladu ženu, kroz smijeh će barba Šime koji Sanju redovito prati na televiziji.

Nije lipo tako pisati o njoj

Jako ga je naljutilo ovo što u zadnje vrijeme pišu o njoj jer »nije lipo tako pisati o nekome ko je tako pošten i vridan i samo želi ispraviti nepravdu nanesenu dici«.

Iako su u Lišanima vrućine nesnosne, barba Šime u vrijeme dnevnika odlazi u kuću i pogleda što je najnovije s njihovom rođakinjom i suprugom joj Zoranom. A propustio nije sigurno ništa jer, kako smo se uvjerili, o slučaju pisma ravnateljici škole zna svaki detalj - tko je što rekao za Sanju, a tko protiv nje. A ovi zadnji posebno ga ljute.

- Ona je jako dobra i ne zaslužuje da se o njoj loše piše. Bori se za svoje dite ka što bi i svaka mater i na tomen joj svaka čast. Ona je naša dika i ponos. Pratin na televiziji sve što radi, pametna je i proslavila je naše lišansko prezime Musić. Daj joj Bog još puno godina zdravlja i rada, ponosno će barba Šime, pokazujući na oronuli kameni zid ispred kojeg se nekad družio s obitelji Musić.

Polako nas, po oronuloj kozjoj stazi, vodi do kuće još jednog rođaka Sanje Musić Milanović. U dvorište izlazi njen stric Dinko Musić sa suprugom, radoznalo promatrajući pridošlice.

- Alo, Dinko, di si, novinari su došli pitati za tvoju Sanju. Ja san već reka kako ste ostali povezani i uvik se čujete, najavljuje nas barba Šime.

Često se čujemo

Sanjin stric, Dinko Musić, Sanju je, nažalost, zadnji put vidio na pogrebu svojga sina kada je, bez obzira na sve svoje obaveze, došla u Lišane dati podršku svojoj obitelji.

- Ja i Sanja smo prvi rod, jako je volin čuti na televiziji, ne samo zato što je naš rod, nego i zato što joj je svaka rič na mistu. S njom se čujem, a vidili smo se prije 14 miseci kada mi je umra sin. Zoran je bija odsutan, ali Sanja je došla na sprovod. Nije bila kod nas doma, rekla mi je: »Striče, ne možemo ići gori jer imam obaveza«. Ali uvik kad je u mistu dođe tu di joj se otac rodija, obiđe, iako je sve gori porušeno, prenosi nam Dinko, ne krijući ponos što je njihovo mjesto dalo prvu damu Hrvatske.

- Često se čujemo, pogotovo s njezinim ćaćom i materom s kojima razminin koju rič oko toga što ima novoga u familiji i u Lišanima. Sanja je naš ponos, o njoj moren samo najbolje reći, kazao nam je na kraju Sanjin stric Dinko, ispraćajući nas iz zaseoka Musićevih.

Slušamo njene savjete za zdravlje

Obitelji prve dame dobro se sjeća i Anđelko Musić ističući kako su njegov i Sanjin otac bili jako dobri prijatelji.

- Koliko ga se sjećam, to je jako dobar čovjek i o njima mogu samo reći sve najbolje, kratko će Anđelko.

Na kraju našeg posjeta Lišanima, barba Šimu Mamića ostavili smo ispred njegove kuće, a tu nas je još jednom zamolio neka i ovim putem prenesemo da se ponose svojom Sanjom i da prate sve što radi. Prate i njeno zalaganje za bolji život Hrvata i nastoje poslušati sve njene savjete za zdravlje.

- Mi koji je najbolje znamo i koji smo rasli s njenom familijom, znamo kakva je Sanja i zato ne damo ni rič protiv nje! Ona je proslavila ovo malo misto i prezime Musić, odrješito će barba Šime, pokazujući rukom na rodnu kuću Musićevih u kojoj je »toliko lipih priča izdivanija«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)