Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Europski prvak na putu brkatih

Autor: Kristian Sirotich

18.08.2008. 22:00
Europski prvak na putu brkatih

Foto: AP



Hrvatska sutra igra protiv Crne Gore za polufinale. Prvo mjesto u skupini izgubljeno nakon što su Srbi u čudnim okolnostima poraženi od Talijana, a Amerikanci dobili Nijemce
Hrvatska veterpolska reprezentacija u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Pekingu igrat će sutra (10 sati po srednjoeuropskom vremenu) protiv Crne Gore. Poraz od reprezentacije SAD-a izabranicima Ratka Rudića oduzeo je mogućnost direktnog plasmana u polufinale, u koje su se tako iz skupina plasirali Amerikanci i Mađari. I oni čekaju suparnike iz dviju utakmica. Žele li svjetskom zlatu pridodati i olimpijsko, hrvatski vaterpolisti morat će proći teži put. Prvo im, dakle, slijedi utakmica s Crnom Gorom, pobjednik toga dvoboja ići će na odmorne Mađare. Hrvati su u razigravanje za polufinale ušli zato što su Srbi u pomalo čudnim okolnostima izgubili od Talijana, kojima jučerašnja utakmica nije značila apsolutno ništa i zato što su Amerikanci u pomalo čudnim okolnostima pobijedili Nijemce, kojima je 15 sekundi prije kraja utakmice poništen pogodak za 8:8. No, Rudićevim izabranicima nisu krivi ni Srbi, ni suci, jednostavno si nakon uvjerljivog otvaranja turnira i pobjeda nad Italijom, Srbijom i Njemačkom nisu smjeli dozvoliti takav luksuz kao što je poraz od Amerikanaca.
Utakmica protiv Kine bila je utakmica revijalnoga karaktera u kojoj je otprilike dvije tisuće gledatelja silno željelo vidjeti pogodak domaćina. Ovacije s tribina u 16. minuti pokupio je Zhongxing Liang svladavši vratara Josipa Pavića, ali su suci nakon kratkog vijećanja poništili pogodak. Na iduću priliku Kinezi su čekali tri minute, a nakon što je Zhiyu Wu poentirao uslijedila je eurupcija oduševljenja. Bio je to prvi pogodak Kineza u dvoboju protiv svjetskih prvaka koji su do tada već postigli sedam pogodaka. Rudićevi izabranici silovito su otvorili utakmicu, nakon toga su malo usporili ritam i u posljednjoj četvrtini postigli pogodaka onoliko koliko su ih postigli u prvim trima. No, očito su mislima već bili u četvrtfinalnom dvoboju protiv Crnogoraca, koji će biti sve samo ne jednostavan. Kanonada protiv Kineza ne može se smatrati mjerodavnim pokazateljem, teško da je jučerašnja utakmica mogla imati i ulogu malo jačega treninga. Barem što se tiče taktičke pripreme utakmice u kojoj više nitko neće imati pravo na pogrešku.
Četvrtfinale
Četvrtfinale, 20. kolovoza (10): Crna Gora – Hrvatska, (11.20): Španjolska – Srbija.
Polufinale, 22. kolovoza (12.20): Crna Gora/Hrvatska – Mađarska, (13.40): Španjolska/Srbija – SAD.


Smodlaka: Crnogorci ne izgledaju bajno
Revijalna utakmica protiv Kine za izbornika hrvatske vaterpolske reprezentacije i njegove izabranike završila je i prije nego je počela budući da se znalo da će se u razigravanju igrati protiv Crnogoraca.
– S Crnom Gorom događa se nešto čudno, nije to ona momčad koja je igrala na Europskom prvenstvu u Malagi. Hoće li se nešto kod njih promijeniti do iduće utakmice, to nitko ne zna, ali za sada ne izgledaju nešto bajno. No, igrali oni dobro ili ne igrali mislim da smo mi sebi najvažniji. Moramo se pripremiti najbolje što možemo, moramo odigrati najbolje što znamo, a onda oni neka odigraju fenomenalno da bi nas pobijedili ako mogu – kazao je Mile Smodlaka, jedan od najiskusnijih hrvatskih vaterpolista.
– Mi smo sami sebi otežali put, sada se moramo izvaditi za poraz od Amerikanaca iako suparnik nije lagan. No, ako mislimo osvojiti zlatnu medalju, moramo pobjeđivati najbolje – zaključio je Smodlaka.
Mišljenje koje dijele i ostali hrvatski reprezentativci. Iako su sami krivi za situaciju u kojoj su se našli, rezultati utakmica koje su prethodile dvoboju s Kinom ipak su ih zasmetali.
– Dobro je što smo igrali utakmicu protiv Kine jer smo imali dosta težak dan čekajući rezultate koji su nas na kraju razočarali. No, ja sam sportaš i da sam na njihovom mjestu ipak bi me bilo malo sramota – kazao je Zdeslav Vrdoljak, kapetan hrvatskih vaterpolista aludirajući na utakmicu između Srbije i Italije, koju su Talijani pobijedili 13:12. – Nismo očekivali takav rasplet, ali mi smo si za to sami krivi. Kiksali smo protiv Amerikanaca i sve smo zakuhali. Moramo to sada ostaviti na miru, pripremiti se za Crnogorce i dati sve od sebe pa što bude – zaključio je Vrdoljak.