Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Klape, kamen i miris mora

Autor:

18.08.2008. 22:00
Klape, kamen i miris mora


Na ovogodišnjem su susretu nastupile klape sudionice Omiškog festivala, odnosno domaćini muška klapa Cantus, Puntari iz Omiša te Kampaneli iz Kaštela, kao i ženske klape Armorin iz Zagreba i Uzorita iz Sukošana. Nastupili su također i Pučki pivači iz Bilica te muška klapa Biograd
Tradicionalni šesnaesti Susret dalmatinskih klapa u Sv. Filipu i Jakovu, u organizaciji Mjesnog odbora, klape Cantus i A. K. D. Kuntrata kao i uvijek do sada ovih je dana upriličen na filipjanskom trgu Na vr sela, odnosno u posebnom ambijentu starog dalmatinskog kamena.
Upravo taj izvorni, nepromijenjeni duh ovoga kraja i ovoga je puta na jednom mjestu okupio mnoštvo zainteresiranih posjetitelja i stranih turista željnih originalnih manifestacija. Očarana izvornom dalmatinskom klapskom pjesmom, okružena dalmatinskim kamenom i mirisom mora, publika je uživala slušajući svih sedam izvođača koji su ove večeri brojnim gostima upotpunili odmor u Sv. Filipu i Jakovu. Naime, na ovogodišnjem su susretu nastupile klape sudionice Omiškog festivala, odnosno domaćini muška klapa Cantus, Puntari iz Omiša te Kampaneli iz Kaštela, kao i ženske klape Armorin iz Zagreba i Uzorita iz Sukošana. Nastupili su također i Pučki pivači iz Bilica te muška klapa Biograd.
Kako pojašnjava Mirko Đinđić, zamjenik načelnika Općine Sv. Filip i Jakov i začetnik ove manifestacije, za one kojima ni ovo nije dovoljno, ovogodišnji Susret dalmatinskih klapa upotpunjen je i septetom glazbene škole iz Makarske te zadivljujućim nastupom mezzosopranistice Nere Gojanović.
– Ova manifestacija se uz manje prekide zbog Domovinskog rata, održava još od 1984. godine, a ideja o njenom pokretanju nastala je iz mojih čestih posjeta Omiškom festivalu. Budući da smo i mi imali klape koje su nastupale na Omiškom festivalu, logično je bilo da i mi jednom budemo domaćini, i tako je sve krenulo. Odabrali smo upravo ovaj prostor jer je scenski zaista podatan i daje poseban ugođaj te me uza sve to i podsjeća na Omiš, kazao je Đinđić, napomenuvši kako je događaj poput ovog zaista potreban te da svaki put na svoj način upotpuni turističku sezonu, a turistima pruži upravo ono po što su došli, a to je doza tradicije mjesta koje su posjetili.
Istaknuo je također kako je manifestacija s godinama sve bogatija te je gotovo sve osim ambijenta, svaki put sve veće, kvalitetnije i potpunije.
– Prisjetivši se početaka jasno je da su klape danas narasle i to kako brojem, tako i kvalitetom. Svake godine ih je sve više, što znači da će ovaj tradicionalni događaj još dugo to i ostati, zaključio je Đinđić.