Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kostovu i Cupaću nagrada za fair play?

Autor:

18.08.2008. 22:00
Kostovu i Cupaću nagrada za fair play?


Jučer su podijeljena tri kompleta medalja, a daljnje dvije klase znaju tko su prvih deset koji će jedriti plova za odličja. Šime Fantela i Igor Marenić zauzeli su deveto mjesto na Olimpijskim igrama u klasi 470. U današnjem plovu za odličja bili su osmi. Olimpijski pobjednici su Australci Wilmot/Page.
Olimpijska priča dana u Qingdau svakako je nastavak jučerašnje o zbivanjima u klasi 49er. Nakon što su sinoć vijećali šesti sati te jutros daljnja dva i pol, suci su odlučili – zlato ostaje Dancima Warer/Ibsen. Ključni trenutak bio je jutros kad su premjerači ocijenili da je danski brod bio stvarno nesposoban za jedrenje i da su Warer/Ibsen mogli uzeti drugi brod, odnosno da je hrvatski brod imao sve potrebno za natjecanje u plovu za odličja. Točno je da su određena pravila prekršena, međutim da je žiri odlučio ne priznati danski rezultat bila bi to zaista odluka protiv sporta. Hrvatska posada Pavle Kostov i Petar Cupać ustupila je svoj brod Dancima bez razmišljanja i time ispisala jednu toplu olimpijsku priču.
Ne treba posebno ni isticati koliko su im se Danci beskrajno zahvaljivali. Jedriličarski svijet mišljenja je da zavrjeđuju posebnu nagradu za fair play, a danski jedriličari će hrvatsku posadu predložiti za medalju Pierre de Coubertin, priznaje za prikazani sportski duh na Olimpijskim igrama. Sinoć je na popularnom Facebooku osnovana grupa Thank you Croatia, na kojem je već jučer bilo preko 3500 poruka zahvale hrvatskim jedriličarima. Natjecanje su završili i laseraši. Mateja Petronijević zauzela je 11. mjesto u Laser Radialu, imala je isti broj bodova kao desetoplasirana Britanka Clark, odnosno samo jedan bod više od devetoplasirane Poljakinje Szotynske.