Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ledinski-Anić: Tražimo veću ravnopravnost žena na sudovima

Autor: Nives Rogoznica

18.08.2008. 22:00
Ledinski-Anić: Tražimo veću ravnopravnost žena na sudovima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Smatramo da na sudovima za isto kazneno djelo žene prolaze lošije od muškaraca, kazala je Marija Ledinski-Anić
Nakon deset godina postojanja organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce” na državnoj razini, članice Hrvatske seljačke stranke organizirale su se i na razini Zadra i Zadarske županije. Osnivačka i izborna skupština održane su 12. kolovoza, a za predsjednicu zadarske Gradske organizacije žena HSS-a u četverogodišnjem mandatu izabrana je Kata Ivković, dok je na čelo Županijske organizcije izabrana Irena Devčić-Buzov.
U Zadarskoj županiji u HSS-u je oko 120 žena, no u ovom trenutku aktivno ih je svega dvadesetak. Zadatak novoosnovanih organizacija je to promijeniti. Prema riječima nacionalne predsjednice organizacije žena HSS-a Marije Ledinski-Anić, upravo je edukacija žena, temeljem koje će postati ravnopravne u političkom životu, jedan od glavnih zadataka središnje i lokalnih organizacija.
– Na čitavom području Hrvatske se intenzivno osnivaju organizacije žena HSS-a. Do sada smo to učinili u 18 županija. Imamo potporu stranačke središnjice, no ona može biti i bolja, istaknula je Ledinski-Anić, te je na upit novinara odgovorila kako je od 6 zastupnika HSS-a u Saboru samo jedna žena, no ona je ujedno i predsjednica Kluba zastupnika.
– Zalažemo se za zaštitu žena na svim područjima. Temelj društva za nas u HSS-u je obitelj i smatramo da se mnogo toga može učiniti po pitanju cijena vrtića, jaslica i organizacije čuvanja djece, ali i radnih prava kako bi žena mogla, iako je majka, ostvariti i karijeru. Također tražimo veću ravnopravnost žena na sudovima, jer smatramo da na sudovima za isto kazneno djelo žene prolaze lošije od muškaraca. Očekujem da će se i u Zadru i Zadarskoj županiji žene sad aktivirati i da će biti potaknute na ostvarivanje svojih Statutom zajamčenih prava, a tu mislim na pravo ravnopravnog sudjelovanja u političkom životu. HSS nema takozvanu žensku kvotu, jer smatramo da imamo veliki broj žena koje će kvotu stvoriti svojim radom i angažmanom. Zakon kojim se propisuje ženska kvota je dvosjekli mač, jer on samo jamči mjesto na listi, ali ne i zastupljenost u vlasti. Mi želimo nešto drugo; educirati žene kako se jače istaknuti i doći na vrh liste, naglasila je Ledinski-Anić.
– Žene u Hrvatskoj čine većinu, ili 52 posto ukupnog stanovništva, a pri tom s 53 posto sudjeluju u ukupnoj brojci nezaposlenih. Godine 1999. su među 27 zemalja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj nižu stopu zaposlenosti žena od Hrvatske imale samo Italija, Meksiko, Španjolska i Turska. Žene su u Hrvatskoj, ali i u zemljama EU diskriminirane u obrazovanju, pri zapošljavanju i to s obzirom na visinu primanja i dostupnost određenih poslova, ali i u napredovanju, te s obzirom na visinu primanja. Nejednakost žena ogleda se na vodećim pozicijama trgovačkih društava, državnih i ostalih institucija. Djelatnosti u kojima su žene većinska radna snaga imaju i do 42 posto niža primanja u odnosu na državni prosjek. Visine mirovina upozoravaju na prikrivenu diskriminaciju; starosne mirovine žena su 22 posto niže u odnosu na mirovine muškaraca. U Hrvatskoj nisu rađene procjene utjecaja ovakve diskriminacije na bruto domaći poizvod, ali procjene iz SAD-a govore kako bi on bio gotovo pet posto veći kada bi diskriminacija bila iskorijenjena. Potreba za smanjenjem socijalne isključenosti žena u hrvatskom društvu je očigledna, no za to je potrebno u Hrvatskom saboru, gdje se odluke i donose, osigurati veće sudjelovanje žena, i to barem jednako njihovom udjelu u ukupnom stanovništvu, kazala je na tiskovnoj konferenciji predsjednica Županijske organizacije žena HSS-a Zadarske županije Irena Devčić-Buzov.