Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mladi Europljani deveti put u Zadru

Autor:

18.08.2008. 22:00
Mladi Europljani deveti put u Zadru

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Brinemo se da bude veći broj novih, koji dosad nisu sudjelovali u kampu, a svake godine ih bude oko 50, iako smo jednom prilikom imali čak 90 osoba i to se pokazalo nekvalitetnim, kazao je Igor Filajdić, istaknuvši kako su se ovog puta okupili mladi iz Andore, Bosne i Hercegovine, Estonije, Poljske, Rumunjske, Rusije, Španjolske, Ukrajine i Hrvatske
Omladinski hostel u Zadru ove je godine i to deveti put za redom bio domaćin Međunarodnog ljetnog kampa Euro26 koji je u prostorijama hostela otvoren jučer.
Riječ je, naime, o projektu Vijeća Europe kojem je cilj okupiti mlade Europljane, osigurati im nezaboravno ljetovanje i upoznati ih sa samim konceptom hostela.
Sedmodnevni puni pansion zadarskog Omladinskog hostela ovoga puta će uživati 50-ak mladih Europljana, a Igor Filajdić, voditelj projekta i samog kampa, ističe kako je to uobičajen, ali i broj idealan za zbližavanje, upoznavanje i druženje što i jest cilj svega.
Četiri radionice
– Svake godine postavljamo rok do kojega nam se mogu javiti mladi iz cijele Europe, a vodimo računa da po jednoj zemlji bude najviše deset osoba. Brinemo se također da bude veći broj novih, koji dosad nisu sudjelovali u kampu, a svake godine ih bude oko 50, iako smo jednom prilikom imali čak 90 osoba i to se pokazalo nekvalitetnim, kazao je Filajdić, istaknuvši kako su se ovog puta okupili mladi iz Andore, Bosne i Hercegovine, Estonije, Poljske, Rumunjske, Rusije, Španjolske, Ukrajine i Hrvatske.
U tjedan dana, koliko će trajati ovo druženje, ponuđene su im četiri radionice, odnosno plesna i fotografska, djevojke će se moći okušati i u “top model” natjecanju, a svi zainteresirani imat će priliku učiti hrvatski uz radionicu “Hrvatski za strance” pri čemu svaku radionicu vodi poseban volonter. Također, goste sutra očekuje i izlet na slapove Krke, a osim spomenutog u predstojećim danima očekuje ih i vožnja brodom te interkulturalni tulumi i predstave.
Kako pojašnjava Filajdić cilj ovog projekta je među mladima iz cijele Europe razviti kulturu putovanja, upoznati ih s ljepotama i vrijednostima Hrvatske te na taj način stvoriti i potencijalne goste koji će se poslije vratiti s obitelji i prijateljima.
– Po njihovim reakcijama i dojmovima siguran sam da je projekt uspješan. Oni se ovdje upoznaju, zbližavaju, mnogi ostaju u kontaktu, a pozitivan primjer je i jedan par iz Rumunjske koji se ovdje upoznao prije nekoliko godina, još uvijek su zajedno i vraćaju se u Zadar svake godine jer ih on podsjeća na početak njihove ljubavi, kazao je Filajdić, napomenuvši kako je sedmodnevni puni pansion zajedno sa spomenutim izletima za cijenu od 165 eura omogućila iskaznica Euro26.
Nezaboravni Zadar
Iskaznicu su nekada mogli dobiti svi mladi između 14 i 26 godina, no do danas je granica pomaknuta te iskaznica vrijedi sve do 29. godine, iako promjene u imenu projekta još uvijek nisu izvršene.
– Iskaznica omogućuje preko sto tisuća popusta u 40 europskih zemalja, a naglasak je na popustima kojima je cilj omogućiti što veću obrazovnu, kulturnu i turističku mobilnost mladih, pojašnjava Filajdić te napominje kako Hrvatski ferijalni i hostelski savez raspolaže hostelima u Zagrebu, Puli, Dubrovniku i Zadru, a zadarski je odabran za domaćina jer je najveći i najopremljeniji te osim čak 308 kreveta, gostima su na raspolaganju i sportski tereni, razglas, zatvorena klimatizirana dvorana i druge pogodnosti koje njihov boravak u Zadru čine udobnim i svake godine sve potpunijim i kvalitetnijim.
Anesa Muhavić iz Sarajeva već šestu godinu posjećuje Zadar u sklopu kampa, a kaže da se ovdašnja iskustva ni sa čime ne mogu usporediti.
– Svake godine se vraćam u Zadar i uvijek bude predivno, a zahvaljujući ovom kampu upoznala sam jako puno novih ljudi s kojima sam i do danas u kontaktu. Putovala sam i u druge zemlje, jer zaista volim putovati i putujem kad god mi se pruži prilika, no to su uvijek samostalna putovanja koja se s ovim upoznavanjem i druženjem koja doživljavam u Zadru, ne mogu usporediti, kazala je Anesa, istaknuvši kako je Zadar prekrasan, uključući ljude, more i sunce, te naravno mladima nezaobilaznu zabavu.