Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na virskom žalu pregazio ih četverocikl

Autor: Velimir Brkić

18.08.2008. 22:00
Na virskom žalu pregazio ih četverocikl

Foto: Velimir BRKIĆ



Komunalni redar je već 6-7 puta izlazio na teren te smo Ljubicu Sinanović više puta prijavljivali Državnom inspektoratu i Lučkoj kapetaniji, a čak i građevinskoj inspekciji kada su ona i suprug betonirali pomorsko dobro ispred kuće, kaže Paola Žepina, voditeljica Odsjeka za komunalne poslove Općine Vir
U nedjelju kasno poslijepodne na otoku Viru odigravala se prava životna drama koja je samo pukom srećom završila bez smrtnih posljedica. Božicu Škorić (60) pregazio je, a njenu tri godine stariju sestru Ljubicu Unger okrznuo po glavi četverocikl „quad bike” dok su se bezbrižno potrbuške sunčale i drijemale na punoj plaži Miljkovica. Vozilom je pod utjecajem alkohola upravljala Poljakinja.
Snena i prestravljena Božica Škorić nije ni shvatila što se događa kad joj je četverocikl jednostavno prošao preko gornjeg dijela tijela, tik do vrata i glave. Njezinu sestru Ljubicu Unger, koja je ležala do nje, srećom tek je okrznuo po glavi. Onako u šoku pomislila je kako je u banalnoj, nesvakidašnjoj nesreći u tisućinki sekunde zauvijek izgubila svoju mlađu sestru. Medicinsko osoblje Hitne pomoći vrlo brzo je stiglo na mjesto nesreće te je nesretna Božica prebačena u zadarsku Opću bolnicu. Nakon što joj je pružena pomoć, oko jedan sat iza ponoći puštena je na kućnu njegu. Snimanjem je, naime, utvrđeno da na tijelu nema prijeloma, ali je natučena i u stanju šoka.
Pomahnitali četverocikl
– Ležale smo na prepunoj plaži, metar-dva od mora. Božica je dremuckala, a i mene je hvatao san. A onda se niotkud stvorila ta Poljakinja i njen suvozač Poljak s tim pomahnitalim četverociklom. Potom su se u tisućinki sekunde odigravale sekvence iz filma Pobješnjeli Max, još uvijek u šoku, plačući prisjeća se Ljubica Unger svojih, kaže, najtežih i najdramatičnijih životnih trenutaka, dok je ležeći njegovala i tješila ozlijeđenu sestru Božicu.
– Odjedanput me prednjim kotačem okrznula o glavu. Nisam uspjela ni vrisnuti, a četverocikl se jednostavno onako u brzini popeo na moju sestru koja je od šoka i bolova u prsima i ramenima izgubila svijest. Pomislila sam da je umrla dok je četverocikl još uvijek bio na njoj. Kako je plaža bila prepuna kupača, nekoliko muškaraca odmah je s dozom opreza podiglo to nadasve teško čudovište s četiri kotača. Vrlo brzo je došla hitna pomoć, jecajući će Ljubica.
– Sve me živo boli. Imam i vrtoglavicu pa moram ležati. Pa tko bi, onako bezbrižno se sunčajući na plaži, očekivao kotače onolikog vozila na sebi. A ležala sam tek koji metar-dva od mora, s bolnom grimasom na licu kazala je Božica Škorić.
Vozačica imala 0,35 promila
Zadarska policija je nakon događaja na virskoj plaži obavila očevid te je utvrđeno da je quad vozila 27-godišnja Poljakinja M. K., koja je po šljunku najvjerojatnije izgubila kontrolu nad vozilom i zgazila ženu. Vozačica je u krvi imala 0,35 promila alkohola, te su protiv nje podnesene prekršajne prijave zbog izazivanja prometne nesreće i vožnje pod utjecajem alkohola.
Quad nije vozilo koje poslušno izvršava sve naredbe. Prije svega, problem je skretanje, ulaženje u zavoje ili bilo kakvo nepravocrtno kretanje. U trenutku kada prvi put sjednete na quad osjećaj moći i snage je jednostavno neopisiv. Već prvi dojmovi vas nagone da ga čim prije upalite i počnete osvajati svijet. Iako brzina koju razvija nije velika, sa svakim njenim povećanjem gubite na osjećaju sigurnosti i imate osjećaj da je pitanje trenutka kada ćete izletjeti ili s vozila ili skupa s njim s prometnice, u ovom slučaju sa šljunčane plaže na bespomoćne ljude.
Jurnjava šljunčanom plažom
– Jurili su šljunčanom plažom kao da im je za petama lički medvjed. Neupućeni turisti bez ikakve prakse o vožnji iznajmljuju takve stvarčice i onda po prepunoj plaži gaze ljude. Da nije istinito, bilo bi smiješno, govore nam očevici ove nesvakidašnje „prometne” nesreće koja je umalo završila tragično.
Mještani Vira, koji žive ili borave uz makadamsku ulicu koja vodi na plažu Miljkovica, burno su reagirali zbog ovog događaja te su u velikom broju u ponedjeljak ujutro došli u Zadar pred zgradu Državnog inspektorata, a prosvjedovali su i ispred zgrade Općine u Viru.
– Ogorčeni smo jer Ljubica i Esad Sinanović koji iznajmljuju vozila nemaju za to dozvolu. Štoviše, to čine na samoj plaži koja je cijelog dana prepuna kupača, među njima su i brojna djeca. Jednostavno se bojimo što će se već danas, sutra dogoditi. Odavno upozoravamo i prijavljujemo, ali kao da nikoga nije briga, govore razočarani i ogorčeni Virani koje u Državnom inspektoratu nitko nije htio saslušati osim, kažu, nadasve ljubaznog i susretljivog policajca Vencija Zorića i njegovog kolege.
– Zalupili su nam vrata pred nosom rekavši da prvo napišemo prijavu, a onda su pozvali policiju i prijavili nas kao grupu koja pred inspektoratom remeti javni red i mir. Mi ne možemo vjerovati gdje živimo, rekao je Joško Škorić, suprug ozlijeđene Božice, nakon što su u dvorištu ispred inspektorata pisali prijavu protiv iznajmljivača četverocikla. Inače, Državni inspektorat dužan je u roku od najduže sedam dana reagirati na prijavu građana.
Quad izdan bez dozvole
Potom se grupa ogorčenih Virana uputila u virsku općinsku zgradu gdje su ih primili voditeljica Odsjeka za komunalne poslove Paola Žepina i komunalni redar Tihomir Buškulić, potvrdivši da Ljubica Sinanović, koja je u nedjelju poslijepodne iznajmila quad Poljakinji, za to nema dozvolu.
– Prošle godine su imali, a ove godine im nije odobreno koncesijsko odobrenje za iznajmljivanje samo dvije pedaline i jednog skutera. Nisu se pridržavali ugovora, tako da sve što sada iznajmljuju rade potpuno „na crno”. Komunalni redar je već 6-7 puta izlazio na teren te smo Ljubicu Sinanović više puta prijavljivali Državnom inspektoratu i Lučkoj kapetaniji, a čak i građevinskoj inspekciji kada su ona i suprug betonirali pomorsko dobro ispred kuće. Kao Općina poduzeli smo sve što je bilo u našoj moći. Prema našim saznanjima, inspektorat je Sinanoviću zapečatio vrata, ali on je skinuo pečat i dalje radi, naglasila je Žepina.
Kod Sinanovića na plaži Miljkovica doznajemo da su četverocikli u vlasništvu obitelji Weber, Hrvatice Roberte i Nijemca Dietmara, te da oni imaju sve dozvole za rad.