Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Priredba” u atmosferi starih dvora

Autor:

18.08.2008. 22:00
“Priredba” u atmosferi starih dvora

Foto: Filip BRALA



Želja nam je žiteljima Bokanjca, pored svega autentičnog otvoriti svjetonazore i o hrvatskoj kulturi, iskoristivši pri tom ambijent koji se izvrsno uklapa u ovakva događanja. I sam glumac, Ilija Zovko, je zaista impresioniran ambijentom starih dvora te činjenicom da mu je konačno pružena mogućnost komuniciranja, ističe Arnelijo Mrkić
Bokanjački KUD “BIK” ovu je sezonu zaista obogatio brojnim događanjima osvježivši tako ljetne mjesece svojim mještanima, ali i brojnim Zadranima.
Naime, nakon nekoliko zabavnih događanja prožetih veseljem i tradicionalnim običajima, poput “Alke” ili “Kuntrade”, KUD “BIK” odlučio je obogatiti i kulturni život svojih mještana.
Promicanje kulture
Stoga je prošle nedjelje započeo s održavanjem kazališnih programa i to u bokanjačkim dvorima, u ulici Kuntradi, a ovoga je puta nastupio Ilija Zovko, glumac Gradskog kazališta mladih – Split, koji je premijerno izveo predstavu “Priredba”. Posebnom ugođaju ove predstave pridonijela je atmosfera starih dvora koji mogu primiti najviše 80 gledatelja što je stvorilo svojevrsnu interakciju između glumca i gledatelja.
– Ideja o organizaciji kazališnih programa potekla je od predsjednika KUD-a Enija Mešrovića, i to u želji za pružanjem barem malo one “prave” kulture među naše mještane. Tim više jer je nekada, prije tridesetak godina, upravo ovdje postojala veoma kvalitetna glumačka sekcija, koja nažalost već odavno ne funkcionira, kazao je Arnelijo Mrkić, član KUD-a “BIK” zadužen prvenstveno za promicanje kulture, napomenuvši kako se nada da ovaj događaj predstavlja početak obnove bokanjačke glumačke tradicije.
Istaknuo je također kako se već sada pišu scenariji za nove predstave, a osim toga uslijedit će i nastavak suradnje s hrvatskim glumcima te organizacije kazališnih programa u starim bokanjačkim dvorima.
– Želja nam je žiteljima Bokanjca, pored svega autentičnog, otvoriti svjetonazore i o hrvatskoj kulturi, iskoristivši pri tom ambijent koji se izvrsno uklapa u ovakva događanja. I sam glumac, Ilija Zovko, je zaista impresioniran ambijentom starih dvora te činjenicom da mu je konačno pružena mogućnost komuniciranja s gledateljima direktno, bez mikrofona, istaknuo je Mrkić.
Monodrama i antijunak
Kako pojašnjava Zovko, ujedno i dobitnik ovogodišnje nagrade za književnost “Ivan Raos”, riječ je o zaista posebnom događaju, jer privatni poziv za gostovanje, poput poziva KUD-a “BIK”, zaista nije čest slučaj u njegovoj bogatoj glumačkoj karijeri.
– S obzirom da sam naviknuo igrati u kazalištima ili ljetnim pozornicama pred velikim brojem gledatelja, nastup u ovako intimnoj atomosferi, pred tek 80-ak ljudi, zaista je neobičan i vrlo poseban. Zbog toga mi je iznimno drago igrati ovdje, jer ovo je prekrasan događaj i prilika koja mi se rijetko pruža. Također, prostor ovih starih dvora je zaista predivan, to je prostor koji pruža ugođaj u kojem je nemoguće loše glumiti, kazao je Zovko, napomenuvši kako je prvi put u Bokanjcu te da ga se Kuntrada zaista dojmila kao i općenito današnji trend povratka u stara i zaboravljena mjesta.
Pojasnio je, uz to, kako je monodrama “Priredba” premijerno prikazana 29. svibnja u Splitu te da je riječ o hit predstavi ovoga ljeta što dokazuje i činjenica da ju je Zovko do sada igrao više od dvadeset puta.
Naime, Zovko u svojoj novoj monodrami polazi od pretpostavke što se događa kada se glavni i jedini glumac ne pojavi na sceni, odnosno odgovara na pitanje može li tada biti kazalište. U ovoj predstavi ne samo da može, nego ono što nastaje bez velikog glumca, koji se jednostavno ne pojavi jer snima reklamu za vitamine, postaje uzbudljivije od predstave koja se trebala dogoditi.
– “Priredba” je još jedan u nizu mojih scenskih priloga suvremenom kazalištu koje na scenu dovodi antijunake, lišavajući se potpuno velikih tema i besmrtnih likova. I ova monodrama dokazuje da nema beznačajnih ljudskih sudbina, niti nezanimljivih ljudi, postoje samo oni koji se ne usuđuju ispovjediti svoju muku, zaključio je Zovko.