Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svijet geometrijske apstrakcije

Autor: Jelica Farkaš

18.08.2008. 22:00
Svijet geometrijske apstrakcije

Foto: Jelica FARKAŠ



U galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Biograda na moru sinoć je otvorena samostalna izložba zadarske slikarice Lelle Sambunjak. Pod nazivom “Svijet geometrijske apstrakcije”, ova zadarska slikarica predstavila se biogradskim ljubiteljima likovne umjetnosti sa 30 ulja na platnu, koji su dio takozvanog “Kornatskog ciklusa”. Kako je to u popratnom katalogu za ovu izložbu napisao likovni pedagog prof. Boris Žuža, “riječ je o građenju likovne kompozicije utemeljene na ritmičkoj izmjeni u raznolikim varijacijama geometrijskih likova i stvaranju kontrastnih suprotnosti njihovih oblika, položaja i obojenosti.
Nastala kompozicijska rješenja stvaraju dojam statično-dinamičnih odnosa i uspostavljene slikovne estetičnosti”. U zaključnoj opservaciji može se istaknuti da će geometrijski oblici trajno ostati kao izvjesna i trajna inspiracija likovnog kreiranja. U tom kontekstu vrijedno je parafrazirati misao koja je pripisuje mudrom antičkom filozofu Sokratu: Ipak su geometrijski oblici apsolutno lijepi.
A da je to tako potvrđuju nam i izloženi radovi Lelle Sambunjak u biogradskom Zavičajnom muzeju. Ovu izložbu u prepunoj Maloj galeriji otvorila je ravnateljica biogradskog Zavičajnog muzeja Gorka Božulić, dok je o svom dosadašnjem radu nešto više kazala sama slikarica. Slikarstvo je, kazala nam je ona, moja njezina ljubav od gimnazijskih dana, kada me je svojom pomoći i savjetima usmjeravao prof. i akademski slikar Alfred Petričić. Tijekom godina polazila sam brojne likovne radionice, te se isto tako iskušavala u brojnim slikarskim tehnikama. Tako danas radim sa akvarelom, pastelom, uljem, tušem, a povremeno modeliram u glini, te ilustriram knjige i pišem haiku poeziju, kazala je okupljenima Lella Sambunjak.
Ova slikarica, koja je do sada izlagala na 11 samostalnih izložbi, te sudjelovala na preko 150 likovnih kolonija u hiumanitarne svrhe diljem zemlje i svijeta, članica je likovne udruge ‘Tin Ujević’ u Zagrebu, a također i članica Društva haiku pjesnika. Tako je autorica ovom prilikom pročitala nekoliko svojih haiku pjesama, a mladi flautisti dali su dodatni glazbeni ugođaj ovom događanju u biogradskom Zavičajnom muzeju.