Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zadru najveća “ploveća stambena zgrada” na svijetu

Autor: Z L

18.08.2008. 22:00
U Zadru najveća “ploveća  stambena zgrada” na svijetu

Foto: Filip BRALA



Vlasnici stanova na ovom luksuznom brodu državljani su četrdesetak zemalja svijeta, koji na brodu lagodno žive dok brod polako – od luke do luke – plovi svijetom, ostajući na vezu u većini luka svega dva do pet dana. Pojedini vlasnici luksuznih stanova provode na brodu cijelo vrijeme, dok ih drugi iznajmljuju ili povremeno koriste
Najveća “ploveća  stambena zgrada” na svijetu,  brod The World – s luksuznim  privatnim stanovima uplovio  je sinoć u Zadar posredstvom  dubrovačke agencije REA.
Vlasnici stanova na ovom  luksuznom brodu državljani  su četrdesetak zemalja svijeta,  koji na brodu lagodno žive  dok brod polako – od luke do  luke – plovi svijetom, ostajući  na vezu u većini luka svega  dva do pet dana. Pojedini  vlasnici luksuznih stanova  provode na brodu cijelo vrijeme, dok ih drugi iznajmljuju  ili povremeno koriste. U Zadar je pristiglo oko 130 putnika.
Brod plovi pod zastavom  Bahama, a brodski operator  je ResidentSea iz Miramara  na Floridi (SAD). The World  je sagrađen u norveškom brodogradilištu Rissa i potpuno  je dovršen 13. ožujka 2002.  godine. Ukupne je tonaže  43.524 tona, dug je čak 196,35  metara, a visok 29,8 metara.  Kapacitet broda je 150 do 200  putnika, koje poslužuje čak  250 zaposlenika.
Na brodu je ukupno 165  stambenih jedinica, od čega  106 apartmana, 19 studio  apartmana i 40 studija te su  svi u privatnom vlasništvu.
The World opremljen je  kao i svaki drugi luksuzni  brod na kružnom putovanju,  osim što zbog svoje specifičnosti, privatnih stanova,  posjeduje i cijeli niz malih  prodavaonica hrane i slastica.  Naravno, na brodu su i casino,  teniski tereni, golf simulator,  trim staza, wellness i potpuno  opremljena fitness dvorana.  Brod raspolaže i s pet restorana, kino dvoranom, knjižnicom i glazbenom dvoranom.  The World svojim “stanarima”  omogućuje i high-speed Internet pristup u svim apartmanima.
The World je preko Santorinija i Krfa uplovio i u  Dubrovnik te Trogir, a u Zadru  će na vezu ostati sve do 20.  kolovoza kada isplovljava za  Veneciju. Ovo je jedan od najluksuznijih brodova na kružnim putovanjima koji su ikada  uplovili u Zadar,  a posjećuje i europske luke kao  što su Ravenna,  San Remo, Sorrento, Taormina,  Toulon, Valletta,  Venecija, Portofino, Barcelona i  Civitavecchia  (Rim).
Do 18 sati u  Zadarskom kanalu bio je usidren francuski  jedrenjak Club  Med 2, koji je i  do sada dolazio  u Zadar, također posredstvom dubrovačke agencije  REA.


Cijene razgledavanja
Tijekom boravka u Zadru gostima se nudi i razgledavanje grada po sljedećim cijenama (po osobi):
$ 40 – 25-29 osoba
$ 50 – 15-24 osoba
$ 70 – 10-14 osoba