Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vol od 450 kg “pobjegao” s ražnja

Autor: Velimir Brkić

18.08.2008. 22:00
Vol od 450 kg “pobjegao” s ražnja

Foto: Velimir BRKIĆ



Zbog velike gužve na protupožarnom putu nismo se na vrijeme uspjeli spustiti do Starigrada i pronaći dodatne učvršćivače za ražanj. Ljudima smo zato ispekli ribu, počastili ih pićem, pjevali su tamburaši i bilo je dobro. Nigdje nismo oglasili da ćemo dijeliti besplatno već osigurati dovoljno jela i pića, kaže Višeslav Dokoza
Hodočašće na Veliko Rujno ove je godine bilo je najmasovnije do sada, zahvaljujući Hrvatskim šumama, novoprobijenom protupožarnom, makadamskom putu kroz velebitsku visoravan i velikim medijskim najavama. Procjenjuje se da je na misnom slavlju, procesiji i na velikom platou Velikog Rujna proteklog petka do ranog poslijepodneva bilo desetak tisuća ljudi. Do svetišta Majke Božje je mogao stići svatko tko je imao za to spreman automobil i znao voziti. Bila je zaista velika fešta.
No, u protekla dva dana u redakciju Zadarskog lista primili smo desetak poziva razočaranih Podgoraca, hodočasnika, folkloraša, konopaša i drugih znanih i neznanih ljudi koji su iskazivali svoje nezadovoljstvo organizacijom proslave Velike Gospe na Velikom Rujnu gdje 15. kolovoza, na uzvisini od 920 m nadmorske visine, tradicionalno hodočaste mnogi vjernici.
Umjesto na ražnju, vol ostao u hladnjači
Prvenstveno se to odnosi na probleme u vožnji do svetišta, nedovoljne količine osiguranog jela i pića na, kažu, 30 Celzijevih stupnjeva te naplaćivanje piva i sokova za što nisu bili pripremljeni.
Osim jednog-dva roštilja gdje se nakon svete mise i procesije pripremala riba hodočasnici su ostali uskraćeni za poslasticu, pečenog vola kojega su, tvrde, po najavama očekivali na ražnju, a ne u kamionu-hladnjači. Umjesto da nahrani sva gladna usta na velikoj nadmorskoj visini, 450-500 kilogramski vol, kojeg su organizatori predvidjeli kao poseban, besplatni dar hodočasnicima, zbog nepredviđenih tehničkih problema ostao je neispečen te je uz veliki napor vraćen u kamion-hladnjaču.
– Sve poteškoće su započele dan uoči proslave probijanja protupožarnog puta i svetkovine Gospe od Rujna. U četvrtak navečer je Marijan Marasović izazvao incident, tjerao vrijedne i radišne ljude koji su postavljali veliki šator za nekoliko stotina osoba i ražanj s navodno njegovog terena, govori glavni koordinator proslave Višeslav Dokoza, direktor starigradskog komunalnog poduzeća Argyruntum d.o.o.
– Onda se dogodio i problem oko učvršćivanja vola te se zbog velike gužve na protupožarnom putu nismo na vrijeme uspjeli spustiti do Starigrada i pronaći dodatne učvršćivače za ražanj. Ljudima smo zato ispekli ribu, počastili ih pićem, pjevali su tamburaši i bilo je dobro. Nažalost, zbog najave olujnog nevremena morali smo otkazati predviđena zabavna i sportska događanja, večernji nastup Tomislava Bralića i klape Intrade te veliki vatromet. Znamo da je bilo određenih nepredviđenih propusta, ali na Veliko Rujno zbog protupožarnog puta pristiglo je preko tisuću automobila, desetak tisuća hodočasnika, rekao je Višeslav Dokoza ispričavajući se istovremeno hodočasnicima zbog više sile i otkazivanja programa za kasno poslijepodne i večer.
Dokoza: Nitko nije ostao gladan
– Nigdje nismo oglasili da ćemo dijeliti besplatno već osigurati dovoljno jela i pića. Primjerice, prirodnu vodu smo u neograničenim količinama dijelili besplatno, dok smo po popularnim cijenama prodavali limenke piva i sokova, kaže Dokoza dodajući kako je organiziranje proslave koštalo 40 tisuća kuna, jer su vola, u dogovoru s vlasnikom mesnice, vratili natrag.
– U Starigradu smo prikupili 12.000 kuna, a ostalo od drugih hvalevrijednih sponzora. Trebalo je platiti iznajmljivanje kamiona-hladnjače, velikog šatora, ozvučenja, kemijskih WC-a, helikoptera za snimanje milenijske fotografije i drugo, nabrajao je Dokoza koji je, kaže, zajedno s volonterima i entuzijastima dao cijelog sebe da bi uspjela ova dosad najveća svetkovina Velike Gospe na Velikom Rujnu.
– Zahvaljujem se Hrvatskim šumama i građevinskoj operativi koji su danonoćno radili na probijanju puta kako bi bio spreman do 15. kolovoza. Posebno se zahvaljujem nadbiskupu mons. Ivanu Prenđi koji je na Veliko Rujno došao predvoditi euharistijsko slavlje iako je u to vrijeme dosad uvijek bio u ravnokotarskom selu heroju, Škabrnji, gdje već tradicionalno predvodi misno slavlje na ovu veliku svetkovinu. Zahvaljujem se svim sponzorima, svima koji su pomogli u organizaciji i svim hodočasnicima te im odgovorno tvrdim da ćemo do sljedeće svetkovine otkloniti sve nedostatke. Veliko Rujno će zasigurno postati nacionalno svetište Majke Božje, poručio je Dokoza dodajući kako će se izgraditi križni put od starigradskog groblja do Velikog Rujna te izgraditi nova, velika zavjetna crkva Velikoj Gospi na Rujnu.
– Općina ove godine opravdano nije sudjelovala u organizaciji proslave na Velikom Rujnu, jer se pretpostavljalo da se neće uspjeti probiti put do 15. kolovoza. Upravo zbog toga u organizaciji Turističke zajednice i Općine organizirana je i pučka fešta na Bikariji za što su u općinskom proračunu i predviđena financijska sredstva, zaključio je Višeslav Dokoza.
 


Marasović: Pašnjak na Rujnu je moja djedovina
– Nekoliko dana prije proslave Dana općine i blagdana Velike Gospe, vidjevši plakate koji su pozivali na proslavu probijanja protupožarnog puta na Velikom Rujnu, koordinatoru proslave Višeslavu Dokozi i njegovom ocu Roli Dokozi poslao sam preporučeno pismo s povratnicom s katastarskim izvodom i posjedovnim listom za č.z. 993 površine 32.388 četvornih metara na kojoj se trebala održati proslava i to bez odobrenja obitelji Marasović. Naime, moj otac i stric, Šime i Krste Marasović, su vlasnici tog pašnjaka i bio je red da se priupita dopuštamo li održavanje proslave ili ne na pašnjaku u našem vlasništvu, pripovijeda Marijan Marasović, predsjednik starigradskog Općinskog vijeća u ostavci.
Večer prije došavši na Veliko Rujno “planuo” sam vidjevši da općinski komunalni redari pripremaju postavljanje šatora, kemijskih WC-a, roštilja, gradela i sve što ide uz to na mojem terenu. Ljutnja je trajala pet-šest minuta te sam zbog velike svetkovine naše nebeske zaštitnice Velike Gospe i očekivano velikog broja hodočasnika odustao od prosvjeda i povukao se u svoj stan. Nisam htio biti odgovoran za mogući neuspjeh proslave organizirane privatnom inicijativom i u privatnoj režiji. Bog je velik i sve vidi, poručio je Marasović.