Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Cijela plaća za kupnju knjiga

Autor:

18.08.2009. 22:00
Cijela plaća za kupnju knjiga

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Komplet za učenika prvog razreda osnovne škole košta oko 700 kuna, dok komplet za učenika prvog razreda gimnazije košta čak 2.000 kuna. Cijene školskih torbi kreću se od 190 do preko 1.000 kuna…
Kupnja školskih udžbenika nova je stavka u kućnom budžetu na koju će ovih dana u obiteljima s jednim ili više školaraca otići najmanje 1.500 kuna. Oni koji imaju dvoje djece računaju da će na knjige i ostali pribor potrošiti oko 3.500 kuha, što je nekima cijela plaća.
Rezignirani roditelji
Slijedom toga provjerili smo u zadarskim knjižarama koliko će otprilike stajati komplet knjiga za prve razrede osnovnih i srednjih škola te koliko će još roditelji morati izdvojiti za bilježnice, školske torbe, pernice te ostali pribor kao što su bojice ili blokovi i mape za crtanje. Još jedan problem muči roditelje školaraca, a to je da se bliži kraj kolovoza, a u knjižarama udžbenika još uvijek nema. No, roditelji se još mogu predbilježiti i naručiti potrebne knjige. No, iako mogu naručiti knjige, ne znaju koliko će ih točno morati platiti. Naime, kako nam je nekoliko roditelja reklo, knjige su već naručili i dali su 200-tinjak kuna predujma, ali nitko od trgovkinja im nije mogao reći koliko će točno kuna morati izbrojiti kad dođu po knjige. Djelatnice knjižara su nam rekle da one ne znaju točne cijene kompleta udžbenika, jer svaki razred u školi ima drukčije knjige i druge nakladnike pa onda za svako dijete moraju posebno računati cijenu kompleta, a za to nemaju vremena. Dodale su da roditelji na internetu mogu provjeriti koliko će ih pojedini komplet knjiga doći.
– Ne znam koliko će nas doći knjige za sina i kćer. Sin je još osnovnoškolac, a kći kreće u srednju školu i mislim da ćemo knjige platiti oko 3.500 kuna, rekla je rezignirano jedna majka dvoje školaraca koja je htjela ostati anonimna. Nju smo s djecom i suprugom zatekli u jednoj gradskoj knjižari gdje su razgledavali školski pribor.
– Zaista ne znam što bih vam rekla. Nema se što reći. Kći mi kreće u srednju školu i knjige za nju će stajati oko 2.000 kuna, a za sina oko 1.500 kuna. Ipak, ne znam točno koliko će sve skupa stajati jer nam u knjižari nisu znali reći točan iznos. Ali koliko stoji da stoji, platit ćemo, kaže majka i dodaje kako je za sina naručila većinu knjiga, a za kćer će probati nabaviti neke knjige od starijih učenika ili kupiti jeftinije u antikvarijatima.
U svim knjižarama u kojima smo bili reakcije roditelja na cijenu knjiga su gotovo iste – svi su zatečeni skupoćom udžbenika bez kojih dijete jednostavno ne može.
Ofeliju Naćinović zatekli smo dok je provjeravala jesu li udžbenici koje je naručila za unuka stigle u knjižaru. I ona je rekla kako ne zna koliko će točno morati dati za knjige.
– Zaista ne znam zašto svake godine moramo kupovati nove knjige. One se ne mogu baš tako lako razbiti da ih svake godine treba mijenjati. Mislim da bi trebalo biti kao kad sam ja išla u školu i kad sam mogla sve knjige naslijediti od starijeg brata, zaključila je gospođa.
Skuplji udžbenici
S njom se slažu i djelatnice u knjižarama koje ističu kako su školski udžbenici u odnosu na prošlu godinu poskupjeli. Komplet za učenika prvog razreda osnovne škole stoji oko 700 kuna, dok komplet za učenika prvog razreda gimnazije stoji čak 2.000 kuna.
No, nisu samo knjige problem. Naime, jednom osnovnoškolcu su uz knjige potrebne i brojne bilježnice, pernica, brojne mape i blokovi, razne bojice za likovni i dodatni pribor što također treba kupiti.
Pernica “na tri kata” koju najčešće koriste prvašići, a u kojoj su sve potrebne olovke i bojice, stoji oko 150 kuna. Bilježnice tvrdih korica, kakve koriste djeca u višim razredima osnovne škole, stoje oko 11 kuna po komadu. Ali ipak najveći trošak, pored knjiga, za roditelje predstavlja školska torba. Anatomski oblikovana torba s pojačanjima na leđima kakve nose učenici prvih razreda stoji od 300 pa do preko 1.000 kuna.
– Za prvaše se najviše prodaju torbe koje stoje oko 350 kuna, a to je, možemo reći, pristupačna cijena. Za stariju djecu je lakše jer ima ruksaka za već od 190 kuna. Ipak, kad roditelji dođu i vide koliko će ih sve skupa stajati, negoduju jer ne mogu vjerovati koliko to sve skupa stoji, rekla je djelatnica u jednoj zadarskoj knjižari.
Ona je, kao i svi ostali sugovornici, rekla kako je najteže onima koji imaju više djece pa će za kupnju knjiga i dodatne opreme u rujnu izdvojiti u prosjeku jednu plaću. Osim toga ti roditelji pored udžbenika moraju djeci kupiti i odjeću i obuću, što je još jedan udar na kućni budžet.