Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Dani vitezova i templara

Autor: Velimir Brkić

18.08.2009. 22:00
Dani vitezova i templara

Foto: Velimir BRKIĆ



Najveća atrakcija je noćna borba i napad na utvrdu u sklopu koje se iz katapulta ispaljuju vatrene kugle, pojasnila je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice, dodajući da ovakav spektakl osim “Vitezova zelingradskih” ne izvodi nitko u ovom dijelu Europe
Općina Pakoštane i Turistička zajednica zajedno s udrugom “Vitezovi zelingradski” iz Sv. Ivana Zeline organizira veliki spektakl pod nazivom “Dani vitezova i templara”. Autentično oživljavanje srednjovjekovne povijesti uz obilje jela, pića, nesvakidašnje zabave održat će se od 28. do 30. kolovoza u Vrani.
Mimohod vitezova
Cijeli spektakl odvijat će se podno Maškovića hana te srednjovjekovne Gradine gdje će se postaviti veliki tabor, borilište, prostor za srednjovjekovnu kuhinju i obrte. Samo predstavljanje i mimohod vitezova održat će se i u Pakoštanima dok će se najatraktivniji dio manifestacije održati u subotu 29. kolovoza u Vrani s početkom u 18 sati.
Udruga “Vitezovi zelingradski” najveća je i najorganiziranija skupina u Hrvatskoj koja se bavi prikazom srednjovjekovnog života te organizacijom događanja radi oživljavanja određenih povijesnih trenutaka.
– Vjernim prikazom odvijanja viteških borbi i ratovanja, mačevanjem, streličarstvom, vojnim taborom, opsadnim napravama, srednjovjekovnom kuhinjom te drugim elementima srednjovjekovnog života “Vitezovi zelingradski” stekli su ugled najkvalitetnije skupine koja se bavi oživljavanjem povijesti. Njihova posebnost su i brojne potpuno funkcionalne srednjovjekovne bojne naprave, poput katapulta koji koriste u napadima na utvrdu. Najveća atrakcija je noćna borba i napad na utvrdu u sklopu koje se iz katapulta ispaljuju vatrene kugle, pojasnila je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice, dodajući kako ovakav spektakl osim “Vitezova zelingradskih” ne izvodi nitko u ovom dijelu Europe.
Jedno od najznačajnijih područja koje su naseljavali vitezovi templari, ne samo u Hrvatskoj nego u širem prostoru jugoistočne i srednje Europe, nalazilo se upravo na području Zadarske županije. U Vrani je ustanovljeno templarsko sjedište ili “kuća” koje je bilo uprava za čitav prostor Ugarskoga Kraljevstva. Viteški turnir u Vrani je prvi korak u osmišljavanju “templarskog puta” koji bi uz oživljenu povijest i niz drugih informacija mogao snažno potaknuti i razvoj seoskog turizma u Općini Pakoštane, ali i na širem prostoru Bukovice i Ravnih kotara.
Osim obilja plodova zemlje iz Vranskog bazena, blagdana Sv. Nediljice i brojnih crkava turistima i žiteljima Zadarske županije i šire ima se što pokazati i prezentirati.
Povijesna biserja Vrane
Povijesna biserja Vrane (tvrđava Gradina, Maškovića han, povijest braće Vranjanin, liburnski ostaci, rimsko naslijeđe, važnost za povijest Hrvatske i Hrvata) koja su kao stvorena za turističku prezentaciju, za koju se bitno zalaže Općina Pakoštane, TZO Pakoštane, TZ Zadarske županije i TZ Hrvatske.
– Park prirode Vransko jezero, neposredna blizina mora, važnih turističkih kapaciteta, autoceste, zračne i trajektne luke daju području Vrane posebnu vrijednost, istaknula je Vulin, dodajući kako je Vrana idealni prostor za razvoj alternativnoga turizma.
U doba hrvatske države položaj Vrane u središtu okružene Ninom, Biogradom, Kninom i Šibenikom kao kraljevskim gradovima, izniman je. Sama tvrđava Gradina “Castrum Aureanae” oko koje se kasnije razvilo naselje, spominje se već u IX. stoljeću. U XI. stoljeću ondje se nalazi samostan benediktinaca (Sveti Grgur), koji je hrvatski kralj Dmitar Zvonimir darovao 1076. godine papi pa samostan skupa sa svojim imanjem postaje sastavnim dijelom Petrova naslijeđa “patrimonium Petri”. Papa upravo na toj okolnosti osniva papinsku sloboštinu “pontifitiam libertatem” pa templari koji po nastanku benediktinaca preuzimaju upravu samostanom i njegovim imanjem 1136. godine pa sve do ukinuća reda 1312. godine kada prelazi u ruke ivanovaca.
– Templari su bili novi “viteški red” koji je ujedinio vojnički i redovnički ideal u čuvare Kristova groba. Vrana je ujedno bila i prvi samostan u Hrvatskoj s papinskom egzempcijom (izuzet iz jurisdikcije lokalnih biskupa, vladara i plemstva), što joj je dalo prvorazredan duhovni i politički utjecaj. Tako su se u Vrani čuvali i znakovi kraljevskog dostojanstva koje vladarima udjeljuje papa. No, mistika oko ovog reda ne prestaje ni danas jer po predajama o gotovo svakom templarskom hramu kruže priče o skrivenom blagu, a povezuje ih se i sa Svetim Graalom, kaže Vulin.