Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kod kuće je ipak najljepše

Autor: Krešimir Bukvić

18.08.2009. 22:00
Kod kuće je ipak najljepše

Foto: Filip BRALA



Kod kuće je najljepše, izgleda da je uzrečica većine poznatih Zadrana. Čemu putovati, trošiti energiju, dakako, i novac kad takvog arhipelaga, takvih prirodnih ljepota i kulurnih zamenitosti nema nigdje kao u Zadru i okolici, zaključit će najpoznatija zadarska stanovnica Big Brother kuće vizažistica Martine Thomas.
– Ljeto sam provela uglavnom u Zadru, napustivši grad samo jednom, pridruživši se zajedno sa svojim mališanima Isabelle i Marcellom na nekoliko dana prijateljima iz Big Brother kuće Bety, Tomislavu, Violeti, Kreši i Mrkvici na Braču. Bilo nam je prekrasno. Prisjećajući se dogodovština iz dalekog Tajlanda, dobro smo se nasmijali i zabavili, priča Martine.
Kako je Martine rodom s Haitija, a odrasla u New Yorku, imala je prilike mnogo putovati, posebice na egzotična otočja svojih predaka ili često kod roditelja u Miami. Usprkos svim tim divnim plažama i cjelonoćnom provodu, svoje mjesto pod suncem ipak je našla u Zadru. U grad se zaljubila već na prvi pogled, itekako svjesna svih odlika ovog područja. Blaga klima i blizina Velebita s jedne strane, a s druge strane Kornatskog otočja osvojili su ju na prvi pogled. Ljeta stoga uglavnom provodi u Zadru, a kofere pakira kada počnu prve jesenske kiše.
– S dobrim društvom svagdje je odlično. Sjećam se, svojedobno sam se provodila po Korzici, bilo je nezaboravno, rado bih opet svratila i posjetila sva ta lijepa mjesta. Otišla bi opet i na Sejšele otoke te u moj dragi Miami. Kako mi tamo žive roditelji, taj grad poznajem jako dobro, svu tu raskoš njegovih noćnih klubova, dobrih restorana i barova, svu tu energiju grada koji živi 100 na sat, povjerila nam se Martine.
Egzotika u srcu
Egzotika je prirasla srcu i najpoznatijoj gradskoj modnoj agentici Ani Gojanović. Njen je izbor Jamajka.
– Jamajka je zakon i koristim svaku priliku da odem tamo. Dakako, ne ljeti jer sada je tamo temperatura 35-40 što je ipak prevruće pa ja radije idem za Novu Godinu kada se temperature kreću oko tridesetak stupnjeva Celzijevih. Zadnji put sam bila prošle zime, a namjeravam i ove, priča Ana. Ona je ovo ljeto provela radno, na užarenom asfaltu Milana gdje je do prije neki dan pratila svoje manekenke po castinzima.
– Bilo je uspješno, no svaki dan na +38 nije bilo lako. Otišla sam i na Madonnin koncert što mi je jako drago. Gledala sam ju i u Budvi, no nisam propustila priliku zabaviti se dobro još jednom. Nije bilo tako “nice” kao u Crnoj Gori, otpjevala je nekoliko pjesama manje, no Madonna je Madonna i takav spektakl se ne propušta, pogotovo i zbog toga što je uz mene bila moja kći.
Radno ljeto imao je i modni kritičar Danijel Vučinović, trčeći između posla u Preku i obaveza oko organizacije festivala Zadar snova i rada na emisiji VOX-a Dalekozor.. Zadovoljan je napravljenim, no sanja o podužem odmoru koji bi najradije proveo u krevetu.
– Da mi se samo naspavati, odmor bi iskoristio za jedno sedmnodnevno spavanje 24 sata u krevetu. To bi bio moj odmor iz snova. Nakon dobrog spavanca zadržao bi se u zadarskom arhipelagu za koji smatra da nema ljepšeg.
– Čemu tražiti nešto bolje kada ovdje imamo sve, naše je otočje prekrasno kao i naše plaže, zaključuje Danijel. No, kako posao traži i upoznavanje s modnim kretanjima neće propustiti otići i na kakvu modnu reviju, kao što je svojedobno to napravio na Braču na Fashion Weekendu.
– To je bilo dobro. Danju kupanje, navečer revije, a nakon toga noćni život. Brač mi je, svakako, ostao u divnoj uspomeni, naglašava Danijel.
Đani Maršan sa zadovoljstvom se sjeća svojih ljetovanja u divljini. Posebno su ga se dojmili Novi Zeland i Australija, zemlje koje vas potaknu na to da se osjećate kao na kraju svijeta.
– Sve je nekako drukčije, priroda, ljudi, taj osjećaj koji treba doživjeti. Drago mi je što sam to vidio, no sada su mi najdraži moji odmori u Zadru, našim Ravnim kotarima i otocima. Već četrdeset godina sam vezan za otok Ist i ne bi ga ni za što mijenjao. Nema boljeg nego kada me moji prijatelji ribari povedu na tunjicu, na ribe, kada mogu meditirati i čekati hoće li se što uhvatiti za večeru, priča Maršan.
Ljetovanje u klimatiziranom stanu
Iako popularan, Đani Maršan nikada nije “patio” za mondenim ljetovalištima i noćnim izlascima.
– Pjevao sam duž cijele jadranske obale, no nikada me nisu vukli glamurozni provodi nakon koncerata. Meni su najdraži težačko-ribarski ugođaj, moji dragi prijatelji, pjesma i mir, dodaje Maršan.
Mir i Zadar voli i modna dizajnerica Marina Milković, no isto tako dragi su joj i izleti u Italiju, malo među Talijane, po talijanskim klubovima i noćnim barovima, diskotekama i lounge barovima. Nažalost, zadnjih nekoliko godina nije stigla maknuti se iz Zadra, posao ju je toliko okupirao da vremena za nešto drugo jednostavno nije bilo.
– Volim putovati, no tek onda kada odradim neki posao, kada mogu spakirati kovčege i opuštena otići dalje, ne razmišljajući je li što ostalo iza mene. Kako sam svih ovih godina bila jako zauzeta oko Gothama nije bilo vremena za ništa drugo, ljetovala sam u svom klimatiziranom stanu kao i ove godine. No bit će vremena, povjerava nam Marina. Sjeća se još jasno svog ljetovanja iz snova kada je s dragim Zdenkom obilazila Dubrovnik, sva ona čudesna mjesta, tako poznata, ne samo u Hrvatskoj već i diljem svijeta.
– Pokretač je uvijek onu u nama, naša želja da nešto vidimo, nešto doživimo. Stoga ne volim organizirana putovanja, volim svoju slobodu, odlazak takoreći u nepoznato, u avanturu za koju se nadam da će uskoro uslijediti, dodaje Marina.
Avantura u životu nije nedostajalo umjetnici Silvijani Dražović. Radeći kao turistički vodič proputovala je dobar dio svijeta pa će sa zadovoljstvom reći kako joj je pola života zapravo bio godišnji odmor.
– Sjećam se posebice prekrasne južne Italije i Portugala, bilo je prekrasno vidjeti sva ta mjesta, taj čudesan spoj prirode, običaja i starina. Sada više ne putujem, sada kao prava domaćica koja živi na moru, dočekujem svoju dragu obitelj, prijatelje i rodbinu iz unutrašnjosti. Naši se kontinentalci spuštaju na more pa je red da ih na pravi način i dočekamo, ističe Silvijana. No, kada ljetne temperature popuste na redu je i njen odlazak iz grada i to put rijeke Dobre, u brvnaru na tjedan dana.
– Jako se radujem tome, obožavam planine, obožavam guste livade, Liku u svom najboljem izdanju. Ipak sam ja Lav u horoskopu i to mi najviše odgovara, zaključuje Silvijana.
Glumac Mirko Šatalić svoj godišnji odmor provodi na otoku Ravi kao i svako ljeto. Tamo ima kuću pa se već uobičajeno tijekom najtoplijih dana u godini bavi ribarenjem, maslinama, svim onim ritualima jednog otočnog života.
– Jako mi “paše” ovaj povratak prirodi, ova mirnoća, ovo more. Godinama sam živio u Dubrovniku, bio dijelom te dubrovačke ljetne ekskluzive, a sada ovdje opet na neki način bivam dijelom ekskluzive, dijelom ovih otoka koji su u zadnje vrijeme postali toliko popularni da ih sve više obilaze ne samo domaće već i strane zvijezde, naglašava Šatalić.
No, kako dodaje, Ravu bi jednom volio zamijeniti i kakavim krstarenjem po Mediteranu, velikim cruiserom koji bi trebao ići u pravcu Atene i Aleksandrije, prijestolnica starih kultura koje bi rado vidio.
Sanja Petrovski, voditeljica Zadarskog plesnog ansambla, ne bi južno, već sjeverno, svoje ljetovanje iz snova najradije bi provela negdje u sjevernoj Europi, radeći na kakvoj predstavi.
– To bi bilo izvrsno, istovremeno radno i novo. Kod mene ako nije radno, ne valja. Najsretnija sam kada radim na nekim projektima, kada se imam priliku družiti s plesačima, umjetnicima, kada svi zajedno nešto stvaramo, priznaje nam Sanja.
Za more stoga teško da nađe vremena, ovoga se ljeta okupala svega nekoliko puta.
– Moje je ljeto festival Zadar snova, a onda pravac Primošten kod svojih. Ako stignemo suprug i ja ćemo obići i koji otok, pokušati naći nešto što još uvijek nismo vidjeli. Ljetovali smo od Krka do Lopuda i kada biste me pitali, teško bih se odlučila gdje nam je bilo najljepše. Sve su to prekrasna mjesta, puna osamljenih plaža, skrovitih mjesta koja nam najviše odgovaraju, naglašava Sanja.


Jadranski otoci omiljena destinacija Emilije Kokić


Jadranski otoci omiljena su destinacija i pjevačice Emilije Kokić. Ovoga je ljeta krstarila malo po Pagu i Ugljanu, i to u šestom mjesecu, kada se ljeto tek počelo buditi.
– Odmor sam podijelila na dva dijela, prvi u lipnju, a na drugi ću dio otići sada. Većinu srpnja sam provela u Zagrebu pomažući prijateljici koja je netom rodila. Bila sam baby siter, priča Emilija.
Jedinoj hrvatskoj pjevačici koja je osvojila Eurosong mondena ljetovališta nisu napeta, svoj odmor vidi prije svega u netaknutoj prirodi, daleko od gužvi, daleko od izlazaka i lumpovanja.
– Obožavam prirodu, pogotovo otoke, male uvale do kojih se može doći jedino brodom. Jednom sam tako unajmila brod i krstarila našim otočjem i mogu priznati da je bilo nezaboravno, priča Emilija. Popularnu pjevačicu priroda inspirira i poslovno, neke od njenih pjesama svoj su začetak imale upravo u divljini, miru koji ju inspirira. Jedna od njih je i posljednji singl «Postala sam bolja» koji se prije nekoliko dana počeo vrtiti na hrvatskim radiopostajama.
– Želja mi je ići na safari, u džunglu, vidjeti Afriku ili Irsku, Novi Zeland, sve te krajeve poznate po divljini i netaknutoj prirodi, prostranstvima na koja čovjek nije utjecao, zaključuje Emilija.