Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nautičari spašavaju sezonu

Autor: Teuta Babajko Jamičić

18.08.2009. 22:00
Nautičari spašavaju sezonu


U prvih sedam mjeseci ove godine, broj turističkih dolazaka, u odnosu na lani, povećao za čak 89 posto. Uz to, u Turističkoj zajednici općine Preko, bilježi se i značajan porast broja noćenja, i to za 40 posto
Unatoč recesiji i crnim prognozama koje su govorile o padu od deset pa i 20 posto, brojke nakon sedam mjeseci pokazuju da hrvatski turizam za sada ima pad od svega tri posto i da je s minusom od dva posto ispred Hrvatske samo Tunis. Takvim rezultatima doprinose brojne hrvatske turističke zajednice, a u Zadarskoj županiji svakako treba istaknuti Turističku zajednicu općine Preko gdje se u prvih sedam mjeseci ove godine broj turističkih dolazaka, u odnosu na lani, povećao za čak 89 posto. Uz povećanje broja dolazaka, u Turističkoj zajednici općine Preko, bilježi se i značajan porast broja noćenja, i to za 40 posto. Takvim, odličnim turističkim rezultatima, iznimno je zadovoljan Ante Brižić, direktor Turističke zajednice Preko, koji vjeruje kako će i kolovoz biti jednako uspješan.
– Turistička zajednice općine Preko u prvih sedam mjeseci ove godine, dakle od siječnja do srpnja, zabilježila je 9.003 dolazaka i 52.222 noćenja. To znači da se broj dolazaka povećao za 89, a broj noćenja za 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, govori Ante Brižić te pojašnjava kako su takvi rezultati ostvareni zahvaljući stopostotnoj popunjenosti marina, dobro popunjenom odmaralištu i kampu te zadovoljavajućoj situaciji u privatnom smještaju.
Od ukupnog broja noćenja, domaći gosti ostvarili su 25, a stranci 75 posto noćenja. Od stranih gostiju najbrojniji su Slovenci s 22 posto, za njima slijede Nijemici s 12, Austrijanci s 10, Poljaci sa sedam, Mađari s tri i Britanci s dva posto. Ostali su ostvarili manje od dva posto noćenja.
Od ukupnog broja noćenja, čak 41 posto odnosi se na luke nautičkog turizma, odnosno marine u Preku i Sutomišćici.
– Povećanje noćenja je bilo očekivano iz prethodnih najava o popunjenosti marina Preko i Olive Island te čarter tvrtki koje posluju u njima, no ne u tako velikom postotku. Od ukupnog broja noćenja, spomenute marine su ostvarile čak 41 posto noćenja, čime se njihova popunjenost u odnosu na lani povećala za oko 400 posto, kaže Brižić, dodajući kako se povećao broj nautičara u tranzitu i stalnih vezova.
Odlične turističke brojke, kako napominje Ante Brižić, između ostalog rezultat su dugogodišnjeg ulaganja Općine Preko u infrastrukturu i stvaranja plodnog tla za gradnju turističkih kapaciteta. To se prije svega odnosi na izgradnju Marine Olive Island u Sutomišćici, Marine Preko, uređenja mjesnih centara, novih plaža i šetnica. U budućnosti gradit će se i hotel u Preku te novi turistički kompleks Mačjak – Šumljak u uvali Prtljug s preko dvije tisuće kreveta. Turistički napredak Preka prošle godine je potvrđen priznanjem Turističke zajednice Zadarske županije za najuređenije općinsko središte.
– Iako su se turistički djelatnici, osobito ugostitelji bojali za ovu turističku sezonu, svi pokazatelji već sada govore kako ćemo na kraju biti zadovoljni ostvarenim turističkim prihodima. Ostvareni turistički rezultati u Preku, u prvih sedam mjeseci ove godine, doista daju razloga za optimizam, zaključio je Ante Brižić, direktor Turističke zajednice Općine Preko.