Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Poličanski proračun narastao 21,2 milijuna kuna!

Autor: Velimir Brkić

18.08.2009. 22:00
Poličanski proračun narastao 21,2 milijuna kuna!

Foto: Adam VIDAS



Iako se recesija uvukla u naše gospodarstvo, a time i druge djelatnosti, čini se da Poličnik kao svojevrsno hrvatsko gospodarsko čudo uopće ne osjeća posljedice krize. Umjesto da smanjuju proračun, kako to jedna za drugom čine lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj, Poličani su ga rebalansom povećali čak za 21,2 milijuna kuna, sa 30 na 51,2 milijuna
Žitelji Lovinca, Ruplja, Suhovara, Visočana, Ninskog Dračevca, Briševa, Murvice, Murvice Gornje, Poličnika Gornjeg i Poličnika najavljenim smanjenjem broja općina zasigurno neće ostati bez svoje općine. Naime, Općina Poličnik i njezin načelnik Davor Lončar, unatoč općepoznatoj svjetskoj financijskoj krizi, kao da su krenuli “kontra cilog svita” ponudivši svoj, moglo bi se reći, antirecesijski program.
Rast prihoda
Iako se recesija uvukla u naše gospodarstvo, a time i druge djelatnosti, čini se da Poličnik kao svojevrsno hrvatsko gospodarsko čudo uopće ne osjeća posljedice krize. Umjesto da smanjuju proračun, kako to jedna za drugom čine lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj, Poličani su ga rebalansom povećali čak za 21,2 milijuna kuna, sa 30 na 51,2 milijuna. Takav prijedlog proračunske izmjene i dopune sa 70 posto povećanjem proračuna koje je predložio načelnik Lončar vijećnici su na 4. sjednici Općinskog vijeća koja se održala u utorak navečer jednoglasno prihvatili. Prethodila je točka s izvješćem o izvršenju šestomjesečnog proračuna za ovu godinu koji iznosi čak 44 milijuna kuna.
Povećanje proračuna obrazloženo je povećanim prihodima iz dijela poreza novčanih sredstava na dobit u iznosu od 4 milijuna kuna. Državnom potporom Ministarstva gospodarstva u iznosu od 3,5 milijuna kuna za već uložena sredstva u razvoj gospodarskih zona. Na općinska sredstva položena kod banaka znatno su povećane kamate. Povećanjem prodaje dijela općinskog zemljišta kao i porezom na dohodak, koji je u rastu s obzirom na prethodnu godinu, što je, svakako, rezultat dosadašnjih dobrih poslovnih poteza općinskog čelništva. Tu je i prihod od izgradnje grobnica i drugo.
Idejni projekti
Unatoč sumnjivcima koji su govorili da je poslovna zona Grabi u Poličniku i Murvica IK kod Metroa samo mrtvo slovo na papiru, očito da već daju zavidne poslovno-financijske rezultate. Dokaz je to i priznanje “Ulagača godine 2008.”, ali i zahuktali radovi na otvaranju novih zona, Mazije i Murvice jug.
Vijećnici su donijeli i odluku o izradi glavnih idejnih projekata za izgradnju ceste Grabi – Centar za gospodarenje otpadom nedaleko od naselja Biljane Donje te za cestu Grabi – županijska cesta Ražanac – Zadar. Donešena je odluka o izgradnji kapelice kod malonogometnog igrališta u Murvici. Radovi u iznosu od 135.000 kuna povjereni su tvrtki Alfa građenje. Zadarska tvrtka Ploter izabrana je kao najbolji ponuđač za izgradnju grobnica u Murvici u iznosu od 180.000 kuna. Tvrtka Prometal iz Zagreba izabrana je za opremanje dječjeg vrtića Murvica – Briševo u iznosu od 220.000 kuna.
– Radovi na izgradnji vrtića su pri kraju. Predstoji uređenje okoliša i ishođenje potrebne dokumentacije. Ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, djeca bi u vrtić trebala krenuti početkom listopada, poručio je Lončar, dodajući da je završena cesta Lučići – Ćustići – Grgeči u Murvici u dužini od 900 metara. Cesta je s tri proširena na 5,5 metara s nogostupom.
Jedna od odluka OV-a je i ona o naplati korištenja telekomunikacijske mreže u zonama Grabi i Murvica IK.


Pomoć pri kupnji udžbenika


Općinsko vijeće Poličnika donijelo je i odluku o sufinanciranju kupnje školskih knjiga za učenike od 1. do 8. razreda osnovnih škola u iznosu od 50 posto, koji imaju prebivalište i boravište na području općine Poličnik, a koji nisu ostvarili pravo na besplatne udžbenike u sklopu Vladinog projekta.
Ako su roditelji već nabavili knjige, dobit će povrat sredstava u iznosu od 50 posto na blagajni Općine Poličnik uz predočenje osobne iskaznice roditelja, originalnog ovjerenog računa knjižare s imenom i prezimenom roditelja i adresom te uz suglasnost osnovne škole s kupljenim knjigama.
Donesena je i odluka o sufinanciranju putnih karata za učenike srednjih škola od 1. – 4. razreda s prebivalištem i boravištem na području općine Poličnik u iznosu od 50 posto.




 


Humanitarni Dan općine


Obilježavanje Dana općine i proslave blagdana Glavosijeka Ivana Krstitelja u Poličniku započinje 28. kolovoza održavanjem svečane sjednice Općinskog vijeća. Tom prigodom svečano će se otvoriti pješački most u Murvici i “stara” cesta od zone Grabi do Poličnika. Na sam blagdan 29. kolovoza u Poličniku će se održati veliki humanitarni koncert na kojem će glavna zvijezda biti Miroslav Škoro. Sav prihod s koncerta bit će uplaćen za crkvu Sv. Nikole u Poličniku. Sutradan u Dračevcu Ninskom don Pave Kero održat će promociju svoje knjige o ovom naselju.