Poličanski proračun narastao 21,2 milijuna kuna!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
polcnik_loncar
Adam VIDAS
Poličanski načelnik Davor Lončar

Žitelji Lovinca, Ruplja, Suhovara, Visočana, Ninskog Dračevca, Briševa, Murvice, Murvice Gornje, Poličnika Gornjeg i Poličnika najavljenim smanjenjem broja općina zasigurno neće ostati bez svoje općine. Naime, Općina Poličnik i njezin načelnik Davor Lončar, unatoč općepoznatoj svjetskoj financijskoj krizi, kao da su krenuli "kontra cilog svita" ponudivši svoj, moglo bi se reći, antirecesijski program.

Rast prihoda

Iako se recesija uvukla u naše gospodarstvo, a time i druge djelatnosti, čini se da Poličnik kao svojevrsno hrvatsko gospodarsko čudo uopće ne osjeća posljedice krize. Umjesto da smanjuju proračun, kako to jedna za drugom čine lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj, Poličani su ga rebalansom povećali čak za 21,2 milijuna kuna, sa 30 na 51,2 milijuna. Takav prijedlog proračunske izmjene i dopune sa 70 posto povećanjem proračuna koje je predložio načelnik Lončar vijećnici su na 4. sjednici Općinskog vijeća koja se održala u utorak navečer jednoglasno prihvatili. Prethodila je točka s izvješćem o izvršenju šestomjesečnog proračuna za ovu godinu koji iznosi čak 44 milijuna kuna.

Povećanje proračuna obrazloženo je povećanim prihodima iz dijela poreza novčanih sredstava na dobit u iznosu od 4 milijuna kuna. Državnom potporom Ministarstva gospodarstva u iznosu od 3,5 milijuna kuna za već uložena sredstva u razvoj gospodarskih zona. Na općinska sredstva položena kod banaka znatno su povećane kamate. Povećanjem prodaje dijela općinskog zemljišta kao i porezom na dohodak, koji je u rastu s obzirom na prethodnu godinu, što je, svakako, rezultat dosadašnjih dobrih poslovnih poteza općinskog čelništva. Tu je i prihod od izgradnje grobnica i drugo.

Idejni projekti

Unatoč sumnjivcima koji su govorili da je poslovna zona Grabi u Poličniku i Murvica IK kod Metroa samo mrtvo slovo na papiru, očito da već daju zavidne poslovno-financijske rezultate. Dokaz je to i priznanje "Ulagača godine 2008.", ali i zahuktali radovi na otvaranju novih zona, Mazije i Murvice jug.

Vijećnici su donijeli i odluku o izradi glavnih idejnih projekata za izgradnju ceste Grabi - Centar za gospodarenje otpadom nedaleko od naselja Biljane Donje te za cestu Grabi - županijska cesta Ražanac - Zadar. Donešena je odluka o izgradnji kapelice kod malonogometnog igrališta u Murvici. Radovi u iznosu od 135.000 kuna povjereni su tvrtki Alfa građenje. Zadarska tvrtka Ploter izabrana je kao najbolji ponuđač za izgradnju grobnica u Murvici u iznosu od 180.000 kuna. Tvrtka Prometal iz Zagreba izabrana je za opremanje dječjeg vrtića Murvica - Briševo u iznosu od 220.000 kuna.

- Radovi na izgradnji vrtića su pri kraju. Predstoji uređenje okoliša i ishođenje potrebne dokumentacije. Ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, djeca bi u vrtić trebala krenuti početkom listopada, poručio je Lončar, dodajući da je završena cesta Lučići - Ćustići - Grgeči u Murvici u dužini od 900 metara. Cesta je s tri proširena na 5,5 metara s nogostupom.

Jedna od odluka OV-a je i ona o naplati korištenja telekomunikacijske mreže u zonama Grabi i Murvica IK.

Pomoć pri kupnji udžbenika

Općinsko vijeće Poličnika donijelo je i odluku o sufinanciranju kupnje školskih knjiga za učenike od 1. do 8. razreda osnovnih škola u iznosu od 50 posto, koji imaju prebivalište i boravište na području općine Poličnik, a koji nisu ostvarili pravo na besplatne udžbenike u sklopu Vladinog projekta.

Ako su roditelji već nabavili knjige, dobit će povrat sredstava u iznosu od 50 posto na blagajni Općine Poličnik uz predočenje osobne iskaznice roditelja, originalnog ovjerenog računa knjižare s imenom i prezimenom roditelja i adresom te uz suglasnost osnovne škole s kupljenim knjigama.

Donesena je i odluka o sufinanciranju putnih karata za učenike srednjih škola od 1. - 4. razreda s prebivalištem i boravištem na području općine Poličnik u iznosu od 50 posto.

 

Humanitarni Dan općine
Obilježavanje Dana općine i proslave blagdana Glavosijeka Ivana Krstitelja u Poličniku započinje 28. kolovoza održavanjem svečane sjednice Općinskog vijeća. Tom prigodom svečano će se otvoriti pješački most u Murvici i "stara" cesta od zone Grabi do Poličnika. Na sam blagdan 29. kolovoza u Poličniku će se održati veliki humanitarni koncert na kojem će glavna zvijezda biti Miroslav Škoro. Sav prihod s koncerta bit će uplaćen za crkvu Sv. Nikole u Poličniku. Sutradan u Dračevcu Ninskom don Pave Kero održat će promociju svoje knjige o ovom naselju.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno