Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prerano je za usporedbu Cibone i Zadra

Autor: Roman Morović

18.08.2009. 22:00
Prerano je za usporedbu Cibone i Zadra

Foto: Sebastian GOVORČIN



Prošla sezona to najbolje dokazuje jer su se tijekom sezone tri-četiri puta okretale stvari na jednu, pa na drugu stranu – smatra Stipčević
Četvrti je dan priprema košarkaša Zadra u Rogaškoj Slatini. Jučer je skupina mlađih igrača ujutro odrađivala program u teretani, nakon čega je sljedilo opuštanje u bazenu, dok se navečer cijela momčad okupila na treningu u lokalnoj dvorani. U pauzi predviđenoj za ručak i poslijepodnevni odmor razgovarali smo s uvijek dobro raspoloženim Rokom Stipčevićem koji je vrlo zadovoljan dosadašnjim tijekom priprema.
– Nikad ranije nismo počeli s pripremama, međutim, rad nikom ništa lošega nije donio tako da sam siguran da će nam se to isplatiti. Krenuli smo prvi i to bi trebala biti naša prednost. Svi su igrači mladi, svima je potreban rad, svi su željni rada i siguran sam da ćemo svi profitirati iz toga. Prva dva tjedna smo odradili u Zadru, ujutro smo uglavnom više trčali, radili u teretani i na tehnici dok smo popodne više vremena provodili s loptom. Trenirali smo ujutro od 9 do 12 i popodne od 19 do 21, svi smo od početka vrlo motivirani i maksimalno smo odrađivali sve ono što su treneri od nas tražili. U potpunosti smo koncentrirani na ono što radimo i mislim da smo već do sada odradili dobar posao – kaže Stipčević i dodaje:
– U Rogaškoj Slatini ćemo se više bazirati na rad u dvorani, ali intenzitet treninga ostat će na visokoj razini. Vjerojatno ćemo malo manje trčati, ali zato ćemo sve više stvari odrađivati u dvorani s loptom i polako ćemo se uigravati i stvarati sustav igre koji je trener zamislio.
Momčadska kemija
Trener Sagadin kazao je kako će jedan od glavnih ciljeva na ovim pripremama biti stvaranje tzv. kemije unutar momčadi.
– To i je jedan od glavnih razloga zbog kojeg smo tu. Želja nam je stvoriti pravu kemiju unutar momčadi, da se svi još bolje upoznamo i napravimo dobru atmosferu koja će nas onda pratiti tijekom cijele sezone. Zajedništvo unutar momčadi i na terenu i izvan njega je iznimno važno za svaku momčad i siguran sam da će nam boravak ovdje pomoći to i postići.
Na pripremama je i sedmorica mladih igrača od kojih će trojica izboriti mjesto u prvoj momčadi, dok će ostala četvorica igrati za Jazine.
– Svi mladi igrači su željni dokazivanja, svi daju sve od sebe i mislim da će, tko god uđe u uži izbor, ući zasluženo. I za ove momke i za one koji su ostali u Zadru mogu reći samo pozitivne stvari i za njih je vrlo dobro da su ušli u ovaj sistem rada. Samo trebaju nastaviti raditi pred svakim od njih je svijetla budućnost.
Prva utakmica u subotu
Iako je Zadar prvu pripremnu utakmicu u novoj sezoni trebao odigrati danas, ona je ipak odgođena, te će Zadrani premijeru imati u subotu protiv domaće momčadi Rogaške.
– Polako se već upoznajemo sa sustavom, trener radi neke preinake u odnosu na prošlu sezonu tako da i mi koji smo ostali od lani moramo popraviti neke stvari. Novi igrači se upoznaju s tim sustavom igre, a sada ćemo započeti i s pripremnim utakmicama. To će nam dobro doći jer ćemo igrati s protivnicima koje ne poznajemo, a ni oni ne poznaju naš sustav igre tako da ćemo kroz te utakmice nastojati provesti taj stil i sustav igre koji trener preferira. Svakodnevno saznajemo nove informacije, na sastanku prije treninga nam trener obrazloži što ćemo raditi i koji segment igre ćemo taj dan odrađivati na treningu, kako u obrani tako i u napadu i onda to provodimo na terenu.
Zadarska košarkaška javnost uvijek je vrlo znatiželjna kada je riječ o tome kako će izgledati momčad u novoj sezoni. Možemo li već sada povući neke paralele između dva velika rivala, Zadra i Cibone ili je još uvijek za to prerano?
– Znam da se već sada polako pokušavaju usporediti odnosi između Zadra i Cibone, ali još uvijek je definitivno prerano. Prošla sezona to najbolje dokazuje jer su se tijekom sezone tri-četiri puta okretale stvari na jednu, pa na drugu stranu. U početku smo mi bili u boljoj poziciji, pa onda oni, pa smo se mi opet vraćali, a na kraju je ispalo da su Zagrepčani osvojili dva trofeja i plasirali se na Final four NLB lige, a mi ništa od toga. Prema tome, na temelju ovoga što se sada događa, tko se kako priprema i koje igrače dovodi, ne može se ništa zaključiti. Ono što je sigurno je da smo mi mlada momčad, vjerojatno u prosjeku jedna od najmlađih, željni smo treniranja, dokazivanja i dobrih rezultata i sigurno ćemo napraviti sve da se što bolje pripremimo za izazove koji nas očekuju u novoj sezoni.


Jedan zadarski dan u Rogaškoj


Kako izgleda jedan radni dan košarkaša Zadra na pripremama u Rogaškoj Slatini?
– Prvi put smo ovdje na pripremama i imamo sve što nam treba za ovu fazu priprema. Radni dan izgleda tako da je buđenje u 8.30, zatim doručak, pa trening od 9.40 do podne. Nakon toga sljedi desetak-dvadeset minuta bazena, pa ručak, a onda nakon odmora oko 17 sati sastanak, te od 19 do 21 večernji trening u dvorani. Uvjeti su odlični, u hotelu imamo sve što nam treba i možemo se koncentrirati isključivo na ono zašto smo došli tu. Klima je zadovoljavajuća. Danju je toplo, ali su noći hladnije tako da možemo imati miran san – opisao je Stipčević.




 


U Zadru pozitivan pritisak


Počinje li se već sada osjećati pritisak javnosti uoči nove sezone?
– Zadar je specifična košarkaška sredina. Možda nekome ne odgovara što je takav pritisak ali ja nemam problema s tim. Dapače, meni je drago jer tako osjećate da netko vodi brigu o tome što radite, da te netko prati i da je svaki vaš potez pod povećalom. Izabrao sam to i znam se s tim nositi. Zadar je specifičan grad po tom pitanju, ali mislim da pritisak medija i javnosti može dosta pomoći svakom igraču. Nikoga se u Zadru ne može zavarati, a nedostaci se ne mogu sakriti. Tog pritiska će uvijek biti jer je Zadar grad košarke i meni je drago da je tako.


 


Vremenska zona muči Plaisteda i Downsa


Kako su se snašli novopridošli Amerikanci, Plaisted i Downs?
– Kratko su s nama i na njih i dalje dosta utječe vremenska razlika između SAD-a i Hrvatske. Još se uvijek prilagođavaju, ali već sada mogu reći da su momci odlični i da se uklapaju u naš sustav igre. Pokušavamo što više komunicirati izvan terena kako bismo im olakšali period prilagodbe i vjerujem da će se vrlo brzo uklopiti u momčad. Dijelom su se već uklopili, no treba im još nekoliko dana da uhvate ritam spavanja zbog promjene vremenske zone. Od onoga što su do sada pokazali na terenu mogu reći da su zaista fizički vrlo jaki.