Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Razjedinjeni i sindikati su nemoćni

Autor: Ivana Burica

18.08.2009. 22:00
Razjedinjeni i sindikati su nemoćni


HUS nije prihvatio stav ostalih sindikalnih središnjica da se prvo trebamo svi zajedno sastati i dogovoriti što zapravo želimo postići, kao i datume održavanja štrajkova. U svakom slučaju, pitam se koliki odjek tih štrajkova može biti ako nisu pozvani umirovljenici, studenti, radnici i svi sindikati? Ako se i skupi 10 do 15 tisuća ljudi, to ne može izazvati onaj efekt kakav bi bio da u štrajku sudjeluje 50.000 ljudi, kaže Šarić
Val štrajkova koje u rujnu organizira Hrvatska udruga sindikata (HUS) u sedam hrvatskih gradova neće dotaknuti i Zadar.
Iako se štrajkovi najavljuju kao generalni, opravdanost nazivanja prosvjeda ovim epitetom može se staviti pod upitnik. Naime, štrajkove organizira samo jedna sindikalna središnjica, koja doduše, kažu službeni podaci, broji oko 50.000 članova u 116 udruženih sindikata.
– HUS nije prihvatio stav ostalih sindikalnih središnjica da se prvo trebamo svi zajedno sastati i dogovoriti što zapravo želimo postići, kao i datume održavanja štrajkova. Oni idu samostalno, a u Zadru nisu organizirani, osim što možda imaju nekoliko pojedinačnih članova, pojašnjava Zdravko Šarić, regionalni povjerenik SSSH-a za Zadarsku županiju, razloge zašto se Zadar nije našao na popisu gradova u kojima će se u rujnu održati tzv. generalni štrajk.
Koliki odjek može biti?
– Ozren Matijašević ide samostalno i po mojem osobnom mišljenju radi to ishitreno, stihijski i s namjerom da se istakne. Dok je njegov rođak i sumještanin Ivo Sanader bio predsjednik Vlade nije se ni pojavljivao na štrajkovima. Ističem da je ovo samo moje mišljenje. Sa svojima u SSSH-u uopće nisam razgovarao o HUS-u.
U svakom slučaju, pitam se koliki odjek tih štrajkova može biti ako se nije dogovorio s ostalima, ako nisu pozvani umirovljenici, studenti, radnici i svi sindikati? Ako se i skupi 10 do 15 tisuća ljudi u Zagrebu to ne može izazvati onaj efekt kakav bi bio da u štrajku sudjeluje 50.000 ljudi, kao što je to bilo lani. Mislim da je tu i država uplela svoje prste po onoj staroj “zavadi, pa vladaj”. U HUS-u sad misle da su jaki jer su dobili Istru i Kvarner. No njih je četiri puta manje nego nas u SSSH, kazuje Šarić, napominjući da veličina sindikata nije mjerilo koji će se sindikat kojemu prikloniti.
– Broj članstva nije najvažniji. Može i mali sindikat organizirati pametnu akciju i da joj se svi priključe. Važno je da se djeluje zajednički.
U svakom slučaju, na pomolu je vruća jesen. Sigurno je da će biti velikih štrajkova sa sudjelovanjem više sindikalnih središnjica, u kojima će biti i umirovljenici i studenti. Kad završe godišnji odmori, kad započne školska godina, onda će se svi sastati i dgovoriti što, kako, kada i gdje, kazao je Zdravko Šarić.
Situacija neodrživa i neizdrživa
Jer, ističe naš sugovornik, svima je jasno da je trenutačna situacija neodrživa i neizdrživa.
– U uredu Predsjednice Vlade jadan se dan dogovori jedno, a već se nakon nekoliko dana radi potpuno suprotno.
To što se događa nije prihvatljivo ni za samu državu, niti za bilo kojeg njenog građanina. Najnovije, kao što znamo, jest poskupljenje goriva. I sad premijerka najavljuje da će to preispitati. Što će ona preispitati?! I komu sve to uopće ide u prilog? Ovo je država bez vlasti. Neophodno je izići na ulice, ali promišljeno i organizirano, zaključio je Zdravko Šarić.
Podsjetimo i da je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević za jučerašnji broj Zadarskog lista izjavio da će njemu i Hrvatskoj udruzi sindikata, “iako organizacija prosvjeda u Zadru zbog organizacijskih struktura nije u domeni HUS-a”, biti i više nego drago ako se ostale udruge iz Zadra pridruže prosvjedima.
HUS će prosvjedima od Vlade zahtijevati nekoliko mjera: ukidanje kriznog poreza, uvođenje nulte stope poreza na artikle u dnevnoj potrošnji, ukidanje 10% poreza na plaće radnika u tvrtkama s većinskim državnim vlasništvom, sustavna kontrola uvoza posebice onih proizvoda koji guše domaće tržište te snažno gušenje gospodarskog kriminala.
Matijašević je upravo u Zadarskom listu prvi put iznio javni prijedlog da, ako već treba krizni porez, neka se uvede onaj od 10 posto na plaće iznad 10.000 kuna.