Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Čuvali sela do dolaska gardista

18.08.2010. 22:00
Čuvali sela do dolaska gardista


– Zadar je spašen u Dračevcu, čime je izbjegao sudbinu Vukovara, istaknuo je gradonačelnik Vrančić
U Dračevcu Zadarskom sinoć se održala jedinstvena manifestacija u Republici Hrvatskoj – obilježavanje 20. godišnjice prvih seoskih, mjesnih straža.
Komemoracija, molitva, prisjećanje na lik i djelo poginulih hrvatskih branitelja i mještana-stražara, svečani postroj dračevačke straže i pozdrav hrvatskoj trobojnici održano je na boćalištu i dvorištu župne crkve Uznesenja BDM. Gelerima izrešetanu hrvatsku trobojnicu koju je 14. kolovoza 1991. godine blagoslovio tadašnji župnik don Rozario Šturin do stijega su, kao i tada, donijeli nekadašnji ministranti – Zvonimir Dragaš te Ante, Vice, Ivica, Luka i fra Leopold Mičić.
– Takozvana “balvan revolucija” ili pobuna Srba u Hrvatskoj počela je 17. kolovoza 1990. godine, 78 dana nakon što je došlo do demokratske smjene vlasti u Zagrebu. Počela je srbočetnička “balvan revolucija” na mladu hrvatsku državu i nenaoružani hrvatski narod, rekao je u uvodnom slovu Vice Venci Mičić, tadašnji predsjednik mjesne zajednice Ninski Dračevac, aktualni predsjednik MO i jedan od organizatora uspostave mjesnih straža nadomak, vidjelo se kasnije, zloglasnog brda Križ.
Samo dan poslije, 18. kolovoza, u Dračevcu Zadarskom, kao gotovo u svakom mjestu u Zadarskoj županiji, započele su se organizirati seoske, mjesne straže koje su čuvale prilazne ceste i objekte, posebice noću.
– Četnički teror započeo je tzv. balvan revolucijom. Bila je to tek početna faza oružane pobune dijela Srba u Hrvatskoj, potaknuta iz Srbije i krugova u JNA. Izravna agresija na Zadar i zadarsku okolicu slijedila je godinu kasnije. Balvan revolucija je potvrdila antihrvatski scenarij i najavila tragična događanja u kojima je poginulo mnoštvo nedužnih Hrvata. Formiranje mjesnih straža bila je jasna reakcija na “balvan-revoluciju” pobunjenih Srba, rekao je Vice Venci Mičić koji je bio zapovjednik mjesnih straža od 18. kolovoza 1990. godine do dolaska pripadnika IV. GBR, 16. rujna 1991. godine.
Venci je bio i zapovjednik Kriznog štaba, njegov zamjenik bio je Jakov Mičić, dok su zapovjednici desetina bili Branko Mičić, Pjero Pere Mičić i Zvonimir Franko Perović.
– Iz Dračevca Zadarskog su ljudi žuljavih ruku, mekog ali izuzetno hrabrog srca. Od oko 200 stanovnika nas 60-ak bilo je na mjesnim stražama. Težište je bilo posebno na uređenju sistema starih “talijanskih” bunkera nadomak Ninskog Dračevca i grada, naglasio je Mičić.
Svojom nazočnošću svečanost su uveličali zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća dr. Živko Kolega, pukovnik Ivan Vitanović, ratni zapovjednik 2. bojne 159. brigade HV-a koji je ostao zapamćen kao broj jedan u akciji u kojoj je u svibnju 1992. oslobođeno brdo Križ iznad Bibinja, te drugi.
– Početkom mjeseca listopada 1991. godine agresor je zaustavljen nadomak Zadru, u Dračevcu Zadarskom. Zadar je spašen u Dračevcu, čime je izbjegao sudbinu Vukovara, istaknuo je gradonačelnik Vrančić.
Vijenci i svijeće položeni su na Središnji križ na mjesnom groblju, kod spomen obilježja hrvatskom vitezu Mladenu Šimundži iz IV. GBR te na spomen obilježju hrvatskim vitezovima Janku Perici, Miroslavu Perici, Damiru Zdriliću i Josi Runjiću.
Potom je na prigodnom domjenku nastavljeno druženje, prisjećanje na neizvjesne dane prije 20 godina u predvečerje Domovinskog rata .