Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Izvor” iz Generalskog Stola oduševio Vršane

18.08.2010. 22:00
“Izvor” iz Generalskog Stola oduševio Vršane


Najzanimljiviji nastup i dojam na publiku ostavili su gosti večeri, članovi KUD-a “Izvor” iz Generalskog Stola. Inače, u goste su došli s karlovačkog područja te na najbolji mogući način prezentirali običaje tog kraja, gdje su priredili prikaz tradicionalnog običaja vjenčanja iz svog kraja. Uz svirku tamburaša i dobru glumu svojih članova prikazali su tradicionalnu prošnju mladenke
U organizaciji KUD-a “Sv. Lovre” iz Vrsi, prošli vikend održana je 2. večer folklora i starih običaja pod nazivom “Vrsi moje u srcu te nosim”. Ovogodišnja večer folklora održana je pod pokroviteljstvom Općine Vrsi i Turističke zajednice Općine Vrsi te uz pomoć 40-ak ljudi dobre volje koji su financijski pomogli u organizaciji večeri folklora.
Pjesme i kola
U bogatom kulturnom programu, umijeće čuvanja tradicijskih običaja svog kraja pokazali su članovi KUD-a “Maslina” iz Turnja, KUD “Kuntrada” iz Zatona, KUD “Sv. Lovre” iz Vrsi, KUD “Gradina” iz Polače, KUD “Zlatna luka” iz Sukošana, KUD “Sv. Luka” iz Ždrelca, KUD “Izvor” iz Generalskog Stola i Dječiji mandolinski sastav “Korona”.
Na mjesnom igralištu Gusterna okupilo se oko tisuću gledatelja koji su mogli uživati gledajući običaje raznih krajeva Hrvatske, prezentaciju narodnih nošnji, tradicijskih običaja i napjeva.
Poslije himne i počasti svim braniteljima, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u ime organizatora prigodnim se riječima obratio predsjednik KUD-a “Sv. Lovre” iz Vrsi Jurica Predovan, koji je zaželio svim gostima i članovima KUD-ova dobrodošlicu i ugodan boravak u Vrsima. Također se zahvalio Općini Vrsi i TZ-u Vrsi na pokroviteljstvu 2. večeri folklora, kao i svim sponzorima ove kulturne manifestacije.
Program su otvorila djeca mješovitog mandolinskog sastava glazbena poduka “Korona” koji su izveli tri pjesme iz svog uobičajenog repertoara. Kako u mandolinskom sastavu nastupa većina djece iz Vrsi, publici su bili posebno zanimljivi te su za nagrađeni velikim pljeskom.
Zatim su nastupili članovi KUD-a “Sv. Lovre” koji su izveli tradicijske napjeve i kola, a otpjevali su pjesme “Tri divojke”, “Gospe ribara težaka” i otplesali dva tradicionalna kola ovog kraja.
Zatim je običaje Polače prezentirao KUD “Gradina” iz Polače te pokazao raskošne nošnje svog kraja, kao i tradicijske napjeve koje njeguju i čuvaju.
Pozornica je zatim prepuštena KUD-u “Maslina” iz Turnja, KUD-u “Zlatna luka” iz Sukošana i KUD-u “Sv. Luka” iz Ždrelca.
Pljeskom je nagrađen KUD “Kuntrada” iz Zatona, a publiku je oduševio jedinstvenim nastupom i svirkom harmonike. Iako je KUD počeo s radom tek prije nekoliko mjeseci, može se reći kako zna pridobiti publiku te će ubrzo postati rado viđeni gost na večerima folklora.
Posljednji, a može se reći i najzanimljiviji nastup, kao i dojam na publiku ostavili su gosti večeri članovi KUD-a “Izvor” iz Generalskog Stola. Inače, u goste su došli s karlovačkog područja te na najbolji mogući način prezentirali običaje tog kraja, gdje su priredili prikaz tradicionalnog običaja vjenčanja iz svog kraja. Uz svirku tamburaša i dobru glumu svojih članova prikazali su tradicionalnu prošnju mladenke, kao i dan kada po mladu u njen dom dolaze svatovi. Da se zaista radi o jako zanimljivom nastupu pokazala je reakcija publike.
Nakon nastupa uslijedila je podjela zahvalnica i prigodnih darova predstavnicima KUD-ova, od strane tajnika KUD-a “Sv. Lovre” Ćirila Perinića, a u tome su mu pomogle najmlađe članice Monika Maraš i Marija Perinić.
Program je vodio Ivica Perinić Giovanni, kojemu je pripala čast svečano zatvoriti 2. večer folklora i starih običaja.
Večer posvećena folkloru završena je vatrometom.