Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kosor: Uskoro odluka o oporezivanju banaka

18.08.2010. 22:00
Kosor: Uskoro odluka o oporezivanju banaka


Svaka odluka mora biti uravnotežena i ne smije izazvati druge poremećaje, kazala je Jadranka Kosor. Očito se referirala na upozorenja da bi uvođenje poreza na banke moglo dovesti do rasta kamata
Vlada će vrlo brzo donijeti odluku o mogućem oporezivanju banaka, izjavila je jučer u Pločama premijerka Jadranka Kosor, potvrdivši da je o tome razgovarala s predstavnicima najvećih banaka i guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim.
“Na temelju tih razgovora, tu svakako na prvom mjestu ističem guvernera Rohatinskog, donijet ćemo konačne odluke”, kazala je premijerka. Kako prenosi Hina, Kosor je istaknula da svaka odluka mora biti uravnotežena i ne smije izazvati druge poremećaje. Pritom se očito referirala na upozorenja da bi uvođenje poreza na banke dovelo do izvlačenja dobiti banaka iz zemlje, kao i rasta kamata što bi pogodilo građane.
HNB rezerviran
Prema izvještavanju medija, premijerka je, zajedno s ministrom financija Ivanom Šukerom, predstavnike nekoliko vodećih banaka u zemlji okupila u utorak u Banskim dvorima. Navodno im je predstavljen model prema kojem bi porez na banke bio uveden privremeno, odnosno vrijedio bi do kraja sljedeće godine. To je na tragu mađarskog modela koji se i ranije spominjao kao potencijalni uzor za Hrvatsku. Računa se da bi porezom na bankarsku aktivu od 0,45 posto država mogla prikupiti 1,7 milijardi kuna što odgovara polovici lanjske dobiti banaka. No, premijerka jučer nije otkrila detalje modela koji je predstavljen bankarima, kao ni njihovu reakciju. Ipak, zna se već od ranije da je HNB rezerviran prema mogućnosti oporezivanja banaka.
Porez na banke javio se kao ideja uoči rebalansa proračuna koji oporba kritizira, pa im je premijerka jučer poručila da kritiziraju nešto što nisu vidjeli i o čemu nemaju nijednog podatka.
Poziv na strpljenje
“Rebalans se radi, kad ga budu vidjeli onda o njemu mogu reći svoje mišljenje. Govoriti na neviđeno je u najmanju ruku apsurdno”, istaknula je Kosor, poručivši oporbenim čelnicima da “upru prstom gdje” bio se u proračunu moglo skresati pet do deset milijardi kuna.
Na strpljenje je pozvala i sindikate školstva koji su najavili štrajk ako im Vlada rebalansom smanji plaće jer oni to najavljuju “na temelju informacija, poluinformacija i dezinformacija koje kolaju u hrvatskoj javnosti, o tomu što će se smanjiti”. Dodala je da sindikati trebaju pričekati dok Vlada izađe s prijedlogom rebalansa u kojem će se voditi računa o najosjetljivijim skupinama i neće biti smanjenja stavki za rodiljne naknade i doplatak za djecu. Na pitanje o budućnosti brodogradilišta, Kosor je kazala da dio poslova oko privatizacije ide jako dobro te se “nadamo i vjerujemo da će završiti na zadovoljstvo radnika-škverana i sviju nas”.
 


HNS upozorava na loš tajming


Predsjednik HNS-a Radimir Čačić smatra da je porez na banke legitimni instrument, ali dodaje: “Nedaj Bože da ga uvede ova Vlada, jer ako ga uvede sprčkat će i taj novac”. On naglašava da porez na banke treba uvesti paralelno s rasterećenjem gospodarstva koji će dovesti do novog gospodarskog zamaha koji će pomoći bankama da nadoknade minus nastao uvođenjem poreza.