Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kruh ne poskupljuje ni u kauflandu

18.08.2010. 22:00
Kruh ne poskupljuje ni u kauflandu


Osim Agrokora i Lidla, kruh do kraja tekuće godine neće poskupljivati niti Kaufland, priopćeno je našem listu iz tog trgovačkog centra. Unatoč poskupljenjima brašna i drugih troškova, kažu, trenutačno ne planiraju podizati cijene kruha i pekarskih proizvoda.
“Naprotiv, odlučili smo dodatno sniziti cijenu našeg najpovoljnijeg polubijelog kruha, i to ovisno o njegovoj težini. Tako će u nekim poslovnicama kupci moći kupiti polubijeli kruh od 700 grama za svega 3,33 kune, a u drugima polubijeli kruh od 650 grama za svega 3,10 kuna. Također jamčimo da se cijena za polubijeli kruh neće mijenjati do kraja tekuće godine”, odgovaraju iz Kauflanda.
Premijerka Kosor otvorila novi kontejnerski terminal
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić na današnjoj su svečanosti otvaranja prve faze kontejnerskog terminala Luke Ploče naglasili kako razvoj pločanske luke ima golemu gospodarsku važnost za “jug Hrvatske”, cijelu Hrvatsku, ali i susjedne zemlje. U prvu fazu novog kontejnerskog terminala uloženo je 33,6 milijuna eura, od čega je Vlada uložila gotovo 12 milijuna eura, a terminal, čija je gradnja počela u siječnju 2008. godine, prostire se na gotovo četiri hektara i u prvoj fazi kapacitet će mu biti 60.000 kontejnerskih jedinica.
Do sada je u projekt pločanske luke uloženo 44,2 milijuna eura od čega proračunska sredstva iznose 15 milijuna eura, kazala je premijerka Kosor otvarajući novi kontejnerski terminal. “Vlada je imala razumijevanja za ovaj projekt i u suradnji sa Svjetskom bankom i Europskom bankom za razvoj dala je impuls”, kazala je navodeći da će ukupna investicija u projekt razvoja pločanske luke biti 139 milijuna eura.
Linić: SDP ima rješenja
Saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Slavko Linić jučer je na konferenciji za novinstvo u Rijeci kazao da rješenja za sadašnje stanje zemlje postoje, da ih SDP ima te da će ih i nadalje nuditi. Državni proračun i rebalans proračuna su politika, a ne “kućice s brojkama pri čemu ako se brojke poremete treba rebalans”, rekao je Linić, dodajući kako je potonje mišljenje ministra Šukera. Ako je politika koja je donijela proračun pogrešna, treba mijenjati politiku, naglasio je Linić.
SDP i HDZ se razlikuju po tome što HDZ oporezuje samo one koji se bave radom, odnosno građane i poduzetnike, a SDP želi uvesti oporezivanje onih koji ne proizvode, nego mešetare i zarađuju od imovine ili kapitala, a to znači da SDP ne traži da se uvode novi porezi, nego da se preraspodjeljuju, kazao je Linić.
Buterin: Gotovo svi prijedlozi SDP-a već u vladinu programu
Saborska zastupnica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vesna Buterin rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo komentirajući izjave SDP-ovih dužnosnika o državnome proračunu i njegovu rebalansu da oni ne iznose ništa novo te da su gotovo svi njihovi prijedlozi već dio vladina programa gospodarskog oporavka. Istaknula je kako SDP stalno prešućuje da će tim rebalansom proračuna biti zaštićeni socijalno najugroženiji slojevi stanovništva.
Buterin je ustvrdila kako je SDP svoju sposobnost pokazao dok je bio na vlasti u zemlji od 2000. do 2003., kada su smanjenje plaće za 20 posto.
Istaknula je da bi SDP trebao pokazati kako se upravlja financijama i proračunima u Rijeci i Zagrebu, gdje je sada na vlasti. U Rijeci je, kako je rekla, trenutačni manjak proračuna 130 milijuna kuna, a proračun za ovu godinu je manji u odnosu prema onome iz 2008. za 25 posto. SDP-u smeta vladina borba protiv korupcije u kojoj nitko nije zaštićen ni imenom ni stranačkom pripadnošću pa njegovi dužnosnici pokušavaju demagoškim pristupom skrenuti pozornost na druga područja, ustvrdila je Vesna Buterin.
Srušena džamija kod Livna koja je bila uzrok napetostima
U mjestu Sturbi kod Livna radnici tamošnjega komunalnog poduzeća u srijedu su srušili nedovršenu džamiju čija je ilegalna gradnja prouzročila napetosti između Hrvata i Bošnjaka, izvijestila je policija. U pratnji policije uklonjen je izgrađeni dio džamije čije je rušenje još u srpnju naredila građevinska inspekcija u Livnu, potvrdio je glasnogovornik hercegbosanskog županijskog ministarstva unutarnjih poslova Ivica Vrdoljak.
Policija je pružala podršku pri rušenju jer su bošnjački civili početkom kolovoza spriječili radnike komunalnog poduzeća u tadašnjem pokušaju rušenja. Islamska zajednica sredinom je godine bez lokacijske i građevinske dozvole započela gradnju džamije u Sturbi, što je prouzročilo nezadovoljstvo Hrvata iz nekoliko susjednih mjesta. Kratko nakon toga, građevinska inspekcija naredila je rušenje bespravno izgrađene zgrade.