Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Štrajkom braniti plaće

18.08.2010. 22:00
Štrajkom braniti plaće


Mi u vrlo kratkom roku mobiliziramo ljude za štrajk. Samo nas u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama ima 600 u Zadarskoj županiji. U slučaju štrajka nastava ne bi počela 6. rujna, kao što je odredilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, govori Bilan
Zbog najava da će se rebalansom proračuna za 10 posto smanjiti plaće zaposlenima u javnom sektoru, obrazovni sindikati diljem Hrvatske najavljuju štrajk, u kojemu bi sudjelovali i zadarski sindikalci.
Kako doznajemo od Jere Bilana, županijskog povjerenika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Vertikala obrazovnih sindikata, koja objedinjuje srenjoškolski sindikat, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, spremna je za štrajk, ukoliko to bude potrebno.
– Ukoliko Vlada bude ustrajala u namjeri da nam se smanje plaće za 10 posto kao što se najavljuje, mi ćemo poduzeti određene akcije koje uključuju štrajk. Mi u vrlo kratkom roku mobiliziramo ljude za štrajk. Samo nas u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama ima 600 u Zadarskoj županiji. U slučaju štrajka nastava ne bi počela 6. rujna, kao što je odredilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, govori Bilan.
Kako dodaje, ljuti ih što se neopravdano zakida sektor obrazovanja.
– Smatramo da bi obrazovanje trebalo biti prioritet svake države. Mudra politika zna da treba ulagati u obrazovanje jer će samo obrazovani ljudi izvući ovu zemlju iz krize. A u srednjem školstvu ima čak 75 posto visokoobrazovanih, što je puno više nego u drugim sektorima, dok u odnosu na kvalifikacije, imamo najmanje plaće. Sada bi nam ih još i smanjili, priča Bilan.
Kako ističe, najgori je nemotivirani radnik.
– Nikad ne bih volio da me operira potplaćeni liječnik, kao što ne bih volio da moje dijete podučava potplaćeni učitelj, kaže Bilan.