Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Francuzi zalutali na Ugljanu, spasio ih HGSS

18.08.2011. 22:00
Francuzi zalutali na Ugljanu, spasio ih HGSS


Troje mladih turista locirani su dozivanjem, a spasioci su do njih došli sijekući gusto raslinje mačetom. Pronašli su ih dehidrirane i s posjekotinama po tijelu nakon čega su ih dopratili do policijskog vozila koje ih je prevezlo do kampa


Zadarski gorski  spasioci u srijedu navečer  imali su posla i na otoku  Ugljanu, gdje je njihovu pomoć trebalo troje francuskih  turista zalutalih na nepristupačnom terenu. 
– HGSS Stanica Zadar u  srijedu oko 22.40 sati putem  Centra 112 zaprimila je poziv  u pomoć koji je s otoka Ugljana uputilo troje mladih francuskih turista. Riječ je bila o  dvojici mladića i jednoj djevojci koji su zalutali na području između Svetog Mihovila i Lukorana na otoku  Ugljanu – kazao je Josip Jandrić, pročelnik zadarske Stanice HGSS-a pojasnivši kako  je odmah po dojavi na teren  krenula grupa od pet spasilaca.
Inače, troje mladih Francuza koji kampiraju na Ugljanu još u poslijepodnevnim  satima krenuli su put Lukorana nakon čega su sišli sa  staze i izgubili se. U nastojanju da pronađu pravi put  dvojicu mladića i djevojku  zatekla je noć pa su ostali   zarobljeni u makiji. Nakon  neuspješnih pokušaja da  izađu na makadamski put odlučili su  pozvati pomoć, jer  kod sebe nisu imali ni  vode, a niti rasvjete.
– Odmah po dojavi  u pomoć su im krenula petorica gorskih  spasilaca koje je na  otok prevezao policijski gliser, a na obali ih je dočakao policajac koji ih je potom odvezao na najbližu točku s koje se  moglo pristupiti Francuzima  – kazao je Jandrić dodavši  kako su troje mladih turista  locirani dozivanjem, a spasioci su do njih došli sijekući  gusto raslinje mačetom. Pronašli su ih dehidrirane i s  posjekotinama po tijelu nakon čega su ih dopratili do  policijskog vozila koje ih je  potom prevezlo do kampa u  kojem su boravili. Ovu uspješnu akciju zadarski  GSS-ovci okončali su povratkom u Zadar oko 1.30 sati.