Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Josipović optužio Jandrokovića za blamažu Hrvatske

18.08.2011. 22:00
Josipović optužio Jandrokovića  za blamažu Hrvatske


Josipović je Jandrokoviću predbacio da narušava ugled zemlje etiketirajući predsjednika Republike i ne poštujući proceduru izbora veleposlanika


Sukob Vlade i  predsjednika Republike oko  imenovanja novih veleposlanika kulminirao je jučer  zahtjevom Ive Josipovića za  smjenom ministra vanjskih  poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića  što je premijerka Jadranka  Kosor promptno odbila. Josipović se nekoliko dana nije oglašavao pa su neki  viđeniji HDZ-ovci još jučer  prijepodne vjerovali da je o  svemu temeljito razmislio i  da će njegov prvi nastup  nakon godišnjeg odmora –  konferencija za novinare –  biti u pomirljivom tonu.  Međutim, predsjednik je  pred novinare izašao vidno  ljutit, prozvavši Jandrokovića da ne poznaje Ustav i  zakone, a njegove nastupe u  posljednje vrijeme nazvao  “dramoletom”. Josipović je  uvjeren da se radi o nastavku “politike da se  uvlačenjem predsjednika  Republike u predizbornu  kampanju postignu  određeni politički efekti, a  takvo ponašanje šteti  državi”. Ministru zamjera  da ne poznaje proceduru  imenovanja veleposlanika i  da je javnim napadima na  instituciju Predsjednika  naštetio ugledu Hrvatske u  svijetu.
Čekao prijedlog Vlade
– Ovaj kontinuirani pokušaj nagrizanja institucije  predsjednika Republike je  neprihvatljiv. Nadam se i  vjerujem da ovo što je  učinio ministar vanjskih  poslova nije politika Vlade i  gospođe premijerke Kosor.  Očekujem da ministar snosi političku odgovornost,  kazao je Josipović, potvrdivši da pritom misli na  smjenu. To bi, veli, on  učinio, ali je to “stvar predsjednice” Vlade.
– Što mislite što o državi  misle naši prijatelji u inozemstvu, državi u kojoj ministar vanjskih poslova etiketira i i neosnovano proziva predsjenika Republike? Možete misliti što strani diplomati misle o ministru vanjskih poslova koji  ne zna osnovne norme o  imenovanju veleposlanika!, žestio se predsjednik  koji vjeruje da je buka dignuta i da bi prošli “neki  kandidati koji to prema mojim kriterijima ne zaslužuju”.
Josipović ne dovodi u pitanje činjenicu da je od ministra, početkom srpnja,  dobio listu s 13 kandidata  za veleposlanike i dva za  generalne konzule. No, tu  je listu, kao i prošle godine,  shvatio samo “kao prijateljski prijedlog za razgovor”  jer ministar vanjskih poslova “nije ovlašteni predlagatelj ambasadora”, tvrdi  Josipović. Prema proceduri  koju je on objasnio, Vlada  predlaže veleposlanike, uz  prethodno mišljenje saborskog odbora. Tada listu dobiva predsjednik koji donosi konačnu odluku.
Jandroković: Nisam  pogriješio
– Prema tome, ovo što je  ministar podnio nije ništa.  Ja ću zato ministru vratiti  taj kvaziprijedlog. A gospođi predsjednici Kosor ću  odgovoriti da instruira ministra o poštivanju normi,  da se ne obraća mimo ustavnog i zakonskog utvrđenog reda. Tražit ću i da  Vlada poštuje Ustavnu proceduru, poručio je Josipović. Priznaje da su se dosad  Vlada i njegov Ured oko  veleposlanika dogovarali  drugačije, temeljem Vladine odluke iz 2004. godine.  U prošloj rotaciji Josipović  je popis veleposlanika shvatio kao “inicijalni politički papir o kojem se razgovara”, a tako je moglo biti  i ovog puta, kazao je predsjednik, aludirajući da ga je  na inzistiranje na Ustavu i  zakonu isprovociralo ponašanje Vlade.
Na žestok istup predsjednika prvi je, neposredno  uoči sjednice Vlade, reagirao prozvani ministar ističući da nije pogriješio “ni  za jedan milimetar” nego je  sve odradio prema proceduri.
– Ne znam tko savjetuje  predsjednika, ali mi sasvim  sigurno nismo pogriješili.  Zahtjev za mojom smjenom  doživljavam kao skretanje  pozornosti sa same suštine  problema, kazao je Jandroković, dodavši da je na Pantovčak poslao listu karijernih diplomata i da se “vjerojatno u nedostatku argumenta, traži moja smjena”.  No, ranije je Josipović otkrio da je na popisu trećina  nekarijernih diplomata. Nakon sjednice Vlade u obranu svog ministra stala je i  premijerka koja je, kako  doznajemo, u međuvremenu razgovarala s Jandrokovićem. I ona tvrdi da je procedura poštovana jer spomenuta vladina odluka iz  2004. predviđa da MVPEI  predloži listu Vladi, nakon  što se predsjednik i premijerka oko nje usuglase.  
Suzdržani SDP
– Neću smijeniti ministra.  Njegovi istupi u javnosti proteklih dana bili su reakcija na  Zorana Milanovića koji je  tražio da se do izbora prestane sa svim važnijim Vladinim aktivnostima pa tako i  imenovanjem veleposlanika,  a to je neprihvatljivo, kazala  je Kosor, podsjetivši da Josipović dosad nije dovodio u  pitanje proceduru, primjerice, u priopćenju s početka  srpnja kada je potvrdio da je  primio listu kandidata i da će  je proučiti.
Svi HDZ-ovi dužnosnici s  kojima smo jučer razgovarali  bili su iznimno “nabrušeni”  na predsjednika Josipovića.
– Pa što si on misli? Tko je  on, drug Staljin!? Zašto bi  Jandroković morao otići,  nek’ otiđe Josipović koji  očito u dogovoru s Milanovićem odgađa postavljanje  novih veleposlanika i čeka  rezultate parlamentarnih izbora, rekao nam je jedan od  članova predsjedništva  HDZ-a. S druge strane, iz  SDP-a nisu se željeli dalje  miješati u “(ne)diplomatski”  spor između Pantovčaka i  Banskih dvora. “To nije naša  utakmica”, zaključio je jedan  visokorangirani SDP-ovac.


Bez greške




Mi sasvim sigurno nismo pogriješili. Zahtjev za mojom smjenom doživljavam kao skretanje pozornosti sa  suštine problema – Gordan Jandroković.


Neću smijeniti ministra


Neću smijeniti ministra. Njegovi istupi u javnosti proteklih dana bili su reakcija na Zorana Milanovića – Jadranka Kosor


MAsovna unaprjeđenja


Osim veleposlanika koji idu u inozemstvo, Jandroković je predsjedniku predložio i promaknuće 19 diplomata sa Zrinjevca u najviši  diplomatski rang, rang veleposlanika. To bi za njih značilo i povećanje  plaće. Među predloženima su, primjerice, državni tajnik za europske  integracije Andrej Plenković, stalna predstavnica pri UN-u u Ženevi  Vesna Vuković, veleposlanik u BiH Tonči Staničić, zamjenica savjetnika  Predsjednika za vanjsku politiku Romana Vlahutin te premijerkin  vanjskopolitički savjetnik Davor Stier.
– Ovo je prvi put u mom mandatu da predlažem napredovanja u rang  veleposlanika i to za ljude koji su ga već dulje zaslužili. Nema u tome  ništa sporno, kazao nam je jučer Jandroković.
Takvo napredovanje 2003. godine za dlaku je izmaknulo predsjedniku  SDP-a Zoranu Milanoviću, tadašnjem pomoćniku ministra vanjskih  poslova Tonina Picule. Kao i spomenutih 19 diplomata, i on je u to  vrijeme imao rang opunomoćenog ministra, ali je na tome i ostao do  napuštanja MVPEI-a zato što ga Picula nije htio promaknuti uoči  izbora.
– Bilo je to preblizu izbora, pa nisam tadašnjem predsjedniku Mesiću  niti predložio Milanovićevo promaknuće, potvrdio nam je Picula.


Što se dosad čekalo?


Josipoviću je neprihvatljivo da se sada govori kako veleposlanike i  konzule treba imenovati hitno budući da samo trojici od njih 15 mandat  ističe u rujnu ili listopadu. Prema njegovim riječima, čak šestorici  mandat je istekao u siječnju ili ožujku, jednome u listopadu 2009., u dvije  zemlje uopće nije bilo veleposlanika, a dvojici konzula mandati su istekli  2009., odnosno 2007. godine. Da iz SAD-a odlazi Kolinda Grabar  Kitarović, podsjetio je predsjednik, znalo se odavno.
– Vidite, dakle, koliko je mjeseci ministar čekao da se sjeti kako treba  imenovati nove ljude, kazao je Josipović.


Mutni kriteriji


Predsjednik  je naveo koje kriterije moraju zadovoljavati kandidati za  veleposlanike. Ugovorni veleposlanici mogu biti samo posebno istaknute osobe, neće imenovati politički eksponirane osobe, osim ako je  riječ o nekome “tko uživa izniman ugled u najširoj javnosti” te će  izbjegavati da se neki veleposlanici rotiraju po inozemstvo osam ili deset  godina a da ne dolaze u Hrvatsku.
– Tražit ću i odgovarajuće i potvrđeno iskustvo, pa tako neće biti  moguće da se na neko istaknuto ili najistaknutije mjesto imenuje netko  tko dosad nije bio veleposlanik ili nije imao profesionalnih kontakata s  tim važnim državama, poručio je Josipović.