Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najnezadovoljniji mještani Arbanasa

18.08.2011. 22:00
Najnezadovoljniji mještani Arbanasa


Što se tiče Karme i prometnog uređenja Arbanasa, unatoč svim naporima, naglašava Nives Kozulić, nije se moglo kvalitetno riješiti pitanje prometa osim preko Trga Gospe Loretske


Ponovljena javna rasprava oko Izmjena i  dopuna Prostornog plana  Grada Zadra nije jučer privukla onoliko mnoštvo zainteresiranih kako je to bilo na  “prvom čitanju” u svibnju  ove godine. Ponovnom javnom izlaganju u gradskoj vijećnici nazočilo je tek oko  70-ak zainteresiranih, a  možda je razlog tomu što je  od 830 primjedaba, pohvala i  prijedloga usvojeno njih tridesetak. Razlog ponovljenoj  raspravi leži u tome što je  prihvaćenim promjenama  došlo do značajnije promjene vlasničke strukture u  prostoru, a u međuvremenu  je i značajno promijenjena  zakonska regulativa. Odnosi  se to na tzv. zakon o legalizaciji bespravne gradnje i  na promjene u Zakonu o prostornom planiranju i gradnji. 
Izbrisana prometnica  preko groblja u Diklu
Obrazlažući najznačajnije  promjene ravnateljica Županijskog zavoda za prostorno  planiranje Nives Kozulić je  ustvrdila da je najveći broj  primjedaba stigao na račun  sekundarne prometne  mreže.
Bez dogovora o rasporedu  prometnica, neće biti moguće pronaći rješenje  određenih problema u prostoru. Ipak, kako je novim  odredbama Gradu omogućeno da posebnom odlukom odredi granice gdje se mora  izraditi DPU ili  UPU, tako se  moglo i ukinuti  neke prometne  mreže, rekla je  ispred izrađivača  plana Nives Kozulić.
Od usvojenih  važnijih primjedaba iz plana se  izbrisala prometnica koja u Diklu  ide preko 400 godina starog mjesnog groblja, a u  Žmirićima je zona sjeverozapadno od ulice Hrvatskog sabora  prenamijenjena  iz zelene u zonu  stanovanja. Dopuštena je gradnja u nastavku starog dijela Bokanjca  i to u zoni koja se prije tretirala kao razvojna. Zona na  kojoj se nalazi trgovački centar “Solin-građa” prenamjenjuje se u zonu 2. Poznati  “kantun” naslonjen na Benkovačku cestu, a s druge  strane omeđen “Kalmetinom” u predjelu Ploča izuzima se iz zelene površine u  korist izgradnje objekata  manje gustoće. Što se tiče  Karme i prometnog uređenja  Arbanasa, unatoč svim naporima naglašava Nives Kozulić, nije se moglo kvalitetno riješiti pitanje prometa  osim preko Trga Gospe Loretske. Bazen Kolovare ostaje u rekreacijskoj zoni.
Fiala: Plan uređenja  Karme najgori do sada
Baš slučaj Karme u kojoj  pojedinci kršeći otprije zakon, sad sa svojim građevinama mirno čekaju zakon o  legalizaciji bespravne gradnje, ponukao je Nebojšu Fialu da ustvrdi kako oni koji su  poštivali zakon sad mogu  graditi samo prizemnice s  apsurdnih sedam metara visokim krovom. Fiala je rekao  da se plan uređenja Karme  mijenjao 6 puta u 11 godina i  da je ovaj posljednji prijedlog najgori do sad. Najglasniji i najnezadovoljniji bili su  mještani Arbanasa, posebice  Boris Perović koji je neprestano upadao u riječ govornicima koji su, poput Gvida  Stipčevića, tražili zaštitu tog  gradskog područja. Perović  je vikao da to sad traže oni  članovi MO koji nemaju zemlju na Karmi i koji onemogućavaju drugima gradnju iako su sami izgradili trokatnice. Zbog toga je zaradio  opomenu voditelja javnog  uvida resornog gradskog  pročelnika Matka Segarića.  Enio Grdović se založio da se  zaštiti tvornica duhana, koja  je prije toga bila zgrada ilirske preparandije u kojoj su  se školovali hrvatski profesori. Iako je zgrada odnedavna pod zaštitom, kaže Nives Kozulić, ne može se zbog  vlasničkih odnosa, privesti  prvobitnoj svrsi.
Škibola javno prozvao  graditeljske tajkune
Valter Dukić podsjetio je  na “imobiliziranu” imovinu  vlasnika parcela na Puntamici u zoni koja je proglašena turističkom, koja je  kao takva, kaže Kozulićeva,  jedinstveno područje u Zadru. Naime, vlasnicima je  onemogućena gradnja iako  su kuće na parcelama koje se  dotiču zone, pokrivene legalizacijiom tj. izgrađene su  prije 1968. Posebno zanimljiv paradoks bio je onaj Stanka Miljka koji je kupio zemljište u Crnom na kojem je  prije rata izgrađena kuća sa  svim dozvolama. Danas, on  istu ne može legalizirati dok  je ogromno zemljište preko  puta ceste koja prolazi uz  njegovu kuću, predviđeno  kao građevinsko. Paradoks  je u tome što je Miljak prilikom kupoprodaje platio  porez kao da se radi o  građevinskom zemljištu.  Kakvi uvjeti u prostoru i gradnji vladaju u Zadru ilustrirao je vlasnik Josip Škibola vlasnik parcele u Kaleti  pored Eurohercove stanice  za tehnički pregled. Naime,  rečeno mu je da za njega i  ostale vlasnike vrtova, prenamjena plana u tom prostoru košta 300.000 eura, a  da je tik do njega, preko noći  izrasla zgrada iako se ista  parcela tretirala kao i njegova, zelenom površinom.  Škibola je javno prozvao graditeljske tajkune,  uključujući i Nives Kozulić  koja im pogoduje. Prva zadarska urbanistica je rekla  da se radi o mješovitoj zoni i  da izrada plana sigurno ne  košta toliko.
Nakon ove javne rasprave  izmjene i dopune PP Grada  Zadra bit će još sedam dana  na uvidu građanima koji će  moći postavljati pismeno  svoje primjedbe i prijedloge.


Marušić: Zadar se poseljačio




Izrađivač plana Karme, Pavle Marušić rekao je da se u planu vide mnoge nelogičnosti koje su posljedice toga da su planeri gledali samo katastarske karte i ortofoto snimke, a nisu obilazili teren kako bi se upoznali sa svim specifičnostima u prostoru. To se vidi posebice u namjeri zaštite autohtonog dalmatinskog naselja. Marušiću je povod bila nedavna “Noć punog miseca”, pa je ustvrdio da se Zadar poseljačio. Poseljačio se neprimjerenim favoriziranjem i isticanjem tradicionalnog dalmatinskog sela za potrebe jedne fešte u prostoru koji ima 1.100 godina urbanističke povijesti. Na drugu stranu, dozvoljava se gradnja u nastavku starog Bokanjca gdje će doći u opasnost silueta baš takvog jednog tradicionalnog dalmatinskog sela. Također, kao prostorni planer, Marušić je ustvrdio da se ovim PP-om mnogo toga u svezi starih jezgara, prebacuje na odgovornost konzervatorima.