Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rampa na Vitrenjaku poznata diljem svijeta

18.08.2011. 22:00
Rampa na Vitrenjaku poznata diljem svijeta


Putem interneta pokušali smo u Hrvatskoj pronaći mjesto za ljetovanje na kojem bi se i ja mogla nesmetano kupati i na taj smo način uspjeli pronaći samo Zadar i kupalište Vitrenjak. Ja sam oduševljena ovim mjestom, a što je najvažnije, s obzirom da imam multiplu sklerozu, već nakon nekoliko dana kupanja osjećam poboljšanje, kazala je Marija


Unatoč brojnim  poteškoćama s kojima se  osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, a koje su  mahom povezane s nerazumijevanjem i nesavjesnošću njihovih sugrađana,  Zadar se može pohvaliti uslugom koja je iznimka na  cijelom Jadranu. Riječ je,  naime, o kupalištu za osobe  s invaliditetom na Vitrenjaku koje je otvoreno već tri  godine, a koje uz betonsku  rampu za ulazak u more,  specijalna kolica te  sunčalište sa svlačionicama  i ležaljkama, raspolaže i posebno prilagođenim toaletom, rezerviranim parkirališnim mjestima i uređenim  prilaznim stazama.
Zadovoljni i zahvalni
Da je ova novost pozitivno odjeknula puno dalje  od Zadra dokazuju prezadovoljni kupači među kojima su brojni strani turisti  koji se, upravo zahvaljujući  ovoj usluzi, već treću godinu  zaredom vraćaju u Zadar.  Potvrdio je to i Jozo Kasipović, voditelj kupališta na  Vitrenjaku, koji zajedno s  dvojicom pomagača, Danijelom Damjanićem i Jakovom Pešutom, od otvorenja  kupališta radi na usluzi osobama s invaliditetom.
– Ove godine kupača je  više nego ikad, a najzanimljivije je da se turisti, i to  gotovo iz cijelog svijeta,  vraćaju u Zadar upravo  zbog ove usluge. Vidimo da  su prezadovoljni i beskrajno  zahvalni, a i mi smo zadovoljni s našim građanima  koji su, za razliku od ranije,  puno osjetljiviji, pa paze da  ne smetaju na rampi, da ne  zauzimaju ležaljke za osobe  s invaliditetom i sve manje  se parkiraju na mjestima  označenim za invalide, kazao je Kasipović, istaknuvši  u šali da je trenutačno  možda jedina zamjerka u  tome što je rampa postala  pretijesna za brojne korisnike, pa će je u buduće  sigurno biti potrebno širiti.
Također je istaknuo kako  je kvaliteti ove jedinstvene  usluge na Vitrenjaku doprinijela i obnova obližnjeg  Omladinskog hostela, koji je  uređenjem dobio četiri sobe  u prizemlju, svaka s po tri  kreveta, prilagođene invalidima i time postao jedini u  Hrvatskoj potpuno prilagođen osobama s invaliditetom. Tako sada turisti invalidi u Zadru imaju potpuno prilagođen smještaj te  obližnje kupalište na kojem  uz fizičku pomoć mogu nesmetano uživati u suncu i  moru.
Neophodna pomoć
Jer, kako navodi Kasipović, ono što ljude ovdje najviše privlači je upravo fizička pomoć druge osobe  bez koje bi im sve tamošnje  tehničke prilagodbe i dalje  bilo teško koristiti. Kasipović je tako spomenuo lift  za osobe s invaliditetom koji  je od prošle godine postavljen na plaži Kolovare ali  koji, upravo zbog nedostatka fizičke pomoći, stoji  gotovo neiskorišten.
Na Vitrenjaku tako od 15.  lipnja pa sve do 15. rujna  svakim danom od 8 do 12  sati te poslijepodne od 17 do  19 sati na osobe s invaliditetom paze Kasipović i  dvojica pomagača koji  održavaju plažu čistom, a  svojim kupačima pomažu  pri ulasku i izlasku iz mora,  premiještaju ih u specijalna  kolica i iz njih, pomažu im i  da se odjenu i skinu i što je  možda najvažnije, druže se i  razgovaraju.
– Ranije mi je bilo jako  teško otići na kupanje, jer  bio sam primoran uvijek nekoga tražiti da mi pomogne,  a od kada je ova usluga  dostupna tu sam svaki dan.  Najveća pomoć su nam, naravno, ovi dečki koji su nam  stalno na rapolaganju, jer  upravo ovakva pomoć nam  je bila neophodna. Što je  najvažnije, iz razgovora s  drugim osobama koje se ovdje kupaju čujem da većina,  zahvaljujući ovakvoj dostupnosti i lakoći kupanja u  moru, osjećaju veliki napredak u fizičkoj pokretljivosti, kazao je Ivica, izrazivši zahvalnost svima koji  su omogućili ovakvu uslugu,  za koju je kazao da je najljepši primjer turističke usluge na cijelom Jadranu.
Zadovoljstvo ovom uslugom izrazila je i Marija Urenović, iz Nizozemske, koja  samo zbog kupališta na Vitrenjaku za svoj odmor redovito odabire Zadar. Osim  nje, na Vitrenjaku se svaku  ljeto, iz istih razloga, kupa i  obitelj iz Njemačke te supružnici iz Ohrida.
Jedinstveno mjesto
– Putem interneta pokušali  smo u Hrvatskoj pronaći  mjesto za ljetovanje na kojem bi se i ja mogla nesmetano kupati i na taj smo  način uspjeli pronaći samo  Zadar i kupalište Vitrenjak.  Ja sam oduševljena ovim  mjestom, a što je najvažnije,  s obzirom da imam multiplu  sklerozu, već nakon nekoliko dana kupanja osjećam  veliki napredak, kazala je  Marija ističući kako su joj,  kada je tek došla, dečki morali unositi u more i iznositi,  a danas, nakon sedam dana  kupanja, samostalno hodajući ulazi i izlazi iz mora.
– Bila sam i u toplicama,  ali nikad nisam osjećala  ovoliki napredak kao kada  dođem ovdje. Kada se vratim u Nizozemsku i odem na  pregled moj liječnik ne može  vjerovati koliki je napredak  učinjen u samo nekoliko tjedana boravka na moru. No,  da nema ovog mjesta bilo bi  mi puno teže, gotovo nemoguće koristiti blagodati  morske vode i zato je za  mene ovo mjesto blagoslov,  istaknula je oduševljena  Marija.
S njom su se složili i ostali  tamošnji kupači, koji su do  danas već postali bliski prijatelji sa svojim pomagačima, jer s njima borave  svakodnevno i bez njih bi im  ljetni mjeseci bili isprazni.  Među njima je i mladi Joško  Demo, koji na kupanje na  Vitrenjak dolazi svakodnevno i to iz 20 kilometara  udaljenog mjesta Grgurice.
– Da nema ovog mjesta  mislim da se ne bih nikada  okupao, jer bih uvijek morao tražiti nekoga za pomoć,  a moji su prijatelji i rodbina  uglavnom zaposleni i rijetki  se mogu svakodnevno meni  posvetiti. Ovdje, pak, imam  pomoć svakodnevno, a uz to  se i lijepo družimo, kazao je  Joško.