Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Spoj vrhunske gastronomije i elegantne atmosfere

18.08.2011. 22:00
Spoj vrhunske gastronomije i elegantne atmosfere


Dvostruki pobjednik akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije – „Biramo restoran i konobu s najboljom izvornom gastroponudom”, restoran Kornat, svoje priznanje postojano „nosi” već godinama. Kornat ima sve: vrhunsku gastroponudu, vrhunska vina, vrhunsku lokaciju, elegantno, decentno dizajniran interijer, „svjetsku” glazbenu „podlogu”, bilo snimljenu ili uživo na klaviru u izvedbi profesora glazbe Dražena Habuša, poslugu, birana umjetnička djela na zidovima te razne prezentacije, bilo različitih kuhinja, kuhara ili, pak,  sezonskih jela. Nije stoga ni najmanje pretenciozno reći da je Zadar sretan što ima Kornat, što u gradu uspješno godinama egzistira ugostiteljski objekt kojem je manu teško naći. Zadnje dvije godine ga vodi Sandra Perinčić, sestra vlasnika Hrvoja Perinčića. Svjesna velikog gastronomskog „potencijala”, kako ističe, mediteranskog podneblja u kojem živimo, Sandra je jelovnik Kornata koncipirala na bazi domaćih namirnica, oplemenivši ih maštovitim receptima. U restoranu Kornat će vas stoga dočekati domaća riba i školjke, domaće povrće, domaće maslinovo ulje, meso, začini… sve one kvalitetne namirnice podneblja vrhunskog okusa, maestralno kombinirane i elegantno servirane. Sve što se može radi se direktno u restoranu, industrijska pakiranja bilo kakve vrste za njih su nepoznanica. Kruh sami peču, paštu sami rade, njoke također. Najbolje im ide riba i škampi na gradelama kada su u pitanju domaći gosti, a restoranske delicije su svakako i juha od velike gozbe (od riba, školjki, rakova i jastoga), biftek na rikoli, domaća pastrva, carpaccio od junetine, janjeći butići ili grdobina u umaku od tartufa kao i t-bone steak. Novinari Zadarskog dočekani su znalački odabranim menijem, s tri vrhunska slijeda, sve jednim jelom boljim od drugog. Startali smo s odličnim njokima s jakobovim kapicama i špagetima s gropama. Onda su stigli isto tako odlični rep grdobine na šarenom povrću i file kovača u limunu s palentom, a za desert su servirane dvije maestralne čokoladne torte – Kornat i Nikol.   


Njoki s jakobovim kapicama


(za 4 osobe)
0,5 kg krumpira
15 dag brašna
1 jaje
sol, muškatni oraščić
1 kg jakobovih kapica
Krumpir skuhati u kori te ga ohlađenog  samljeti i reducirati. Ohladiti te dodati jaje, sol,  muškatni oraščić i brašno. Oblikovati njoke i  kuhati ih u kipućoj vodi. Svježe jakobove  kapice očistiti, nasjeći na rezance te ih staviti  na maslinovo ulje i poprženi češnjak. Pustiti da  malo kuha te zaliti brendijem, podliti s bijelim  vinom i ribljim temeljcem te juhom od rajčice i  kuhati 5 do 7 minuta. U umak dodati kuhane  njoke, malo maslaca te kuhati minutu dvije.