Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

USKOK i policija znali da se Sanader vraća u Hrvatsku

18.08.2011. 22:00
USKOK i policija znali da se Sanader  vraća u Hrvatsku


Obrana nastoji dokazati da Sanader neće pobjeći ako se brani sa slobode, jer se imao namjeru vratiti u Hrvatsku još prije uhićenja u Austriji, o čemu su tada izvjestili Mladena Bajića i Dinka Cvitana


S podatkom da se Ivo Sanader vraća u Hrvatsku, još 9. prosinca 2010. prije njegova uhićenja u Austriji raspolagali su glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan i vrh ravnateljstva policije, kojima su to prenijeli Sanaderovi odvjetnici Ivan Lovrić i Goran Suić, te njegov bliski prijatelj i saborski zastupnik Jerko Rošin. To je u srijedu sucu istrage Krešimiru Devčiću prezentirala Sanaderova obrana.
Slijedom tadašnjih sastanaka njegovih odvjetnika s čelnim ljudima policije i tužiteljstva na kojima se razgovaralo o povratku bivšeg premijera u Hrvatsku, Sanaderova obrana danas pokušava dokazati da se vraćao u Hrvatsku, odnosno da se nema razloga vjerovati da bi mogao pobjeći ako bude pušten da se brani sa slobode. To mu je pitanje iznimno važno, jer po zakonskoj osnovi opasnosti od bijega, mogao bi ostati u pritvoru značajniji vremenski period.
Očitovanje o sastancima
Stoga je moguće da Sanaderova obrana uskoro kao svjedoke pozove i njegovog tadašnjeg odvjetnika Ivana Lovrića, te saborskog zastupnika Jerka Rošina. Nije isključeno niti da se jednako postupi i prema čelnim ljudima policije i tužiteljstva ili da se od njih zatraže očitovanja o sastancima koje su 9. prosinca imali s osobama bliskima Sanaderu.
Kontakti osoba bliskih Sanaderu s vrhom policije i tužiteljstva događali su se 9. i 10. prosinca. Podsjetimo, 9. prosinca je Sabor prihvatio prijedlog DORH-a da se Sanaderu ukine zastupnički imunitet zbog istrage afere Fimi-media, te je dozvolio da ga se pritvori. Tog jutra 9. prosinca Sanader je otišao iz kuće u Kozarčevoj ulici, a nešto kasnije ga je njegova kćer prevezla automobilom u Sloveniju, a onda se odvezao do brata Miroslava u Innsbruck.
Prema tvrdnjama Sanaderove obrane, išao je na unaprijed dogovoren poslovni sastanak, a u Ameriku je trebao letjeti radi sastanka s jednim američkim odvjetnikom. Međutim, kako danas tvrdi pred sudom, od puta u Ameriku je odustao kad je shvatio da će biti uhićen, te je iz Innsbrucka stornirao zrakoplovnu kartu za SAD, kao i naručeni taksi koji ga je trebao prevesti do Münchena.
Promptna tjeralica
Istodobno, Sanaderovi odvjetnici i prijatelji pohodili su čelne ljude policije i tužiteljstva, kako bi ih uvjerili da se bivši premijer vraća u Hrvatsku. Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića posjetio je saborski zastupnik Jerko Rošin, koji je u korektnim odnosima s Bajićem i dobar prijatelj sa Sanaderom.
Međutim, kako je Sabor hitno ukinuo zastupnički imunitet Sanaderu i dozvolio njegovo pritvaranje, sudac istrage Krešimir Devčić još je 9. prosinca otvorio istragu i raspisao tjeralicu za bivšim premijerom. Unatoč svemu, po Sanadera su se u Austriju zaputili odvjetnici Ivan Lovrić, Goran Suić i Željko Gulišija, ali njihovog klijenta uhitila je austrijska policija kraj Salzburga. Za Sanadera je pritom povoljno što je uhvaćen na cesti u smjeru juga, odnosno u pravcu Hrvatske.


Planirano osiguranje prolaza




Ravnatelja USKOK-a posjetio je Sanaderov odvjetnik Goran Suić, a Suićev partner Ivan Lovrić pohodio je ravnateljstvo policije. S policijom su navodno čak i dogovarani detalji povratka Ive Sanadera, kao i osiguranje sigurnog prolaza kroz Sloveniju. Cvitan i Bajić bili su obaviješteni da se Sanader treba vratiti u Hrvatsku već 10. prosinca.