Grožđe na veliko prodavali smo u okolici Zadra, a prošle godine se grožđe moglo prodati i na Pagu, kaže Frane Šupraha, vinogradar iz Kolana. Zarada od prodaje grožđa je mala i zato je vinogradarima isplativije proizvoditi vino, travaricu i prošek te ih prodati za vrijeme turističke sezone
Paški vinogradari se spremaju za berbu koja bi trebala početi koncem kolovoza ili prvih dana rujna. Berba će, kako procjenjuju vinogradari, najprije početi na središnjem dijelu otoka gdje je grožđe već gotovo posve zrelo, a najkasnije na zapadnom dijelu otoka.
Premda vinogradarstvo nema gospodarsko značenje kakvo je imalo nekada, ipak je proizvodnja vina, travarice i prošeka posljednjih nekoliko godina postaje značajniji izvor prihoda za nekoliko stotina otočnih obitelji koje se bave vinogradarstvom.
U srpnju i kolovozu vremenske prilike su bile dobre, međutim, zbog jakih bura koje su puhale u svibnju i prvih dana lipnja, urod bi mogao biti za oko 25 % slabiji od prošlogodišnjeg. Urod će, kažu vinogradari, biti smanjen i zbog suše jer na Pagu obilnija kiša nije pala osam mjeseci. Otočni vinogradari veći dio grožđa ostavljaju za proizvodnju vina, a jedan dio prodaju na veliko. Jedan od najvećih problema s kojima se susreću vinogradari je organizirani otkup grožđa kojeg na Pagu nema već dvadesetak godina.
– Proteklih godina smo grožđe na veliko prodavali u okolici Zadra, ali prošle godine se grožđe moglo prodati i na Pagu i to po cijeni od šest kuna po kilogramu, kaže Frane Šupraha, vinogradar iz Kolana.
Zarada od prodaje grožđa je mala i zato je vinogradarima isplativije proizvoditi vino, travaricu i prošek jer se ti proizvodi mogu dobro prodati za vrijeme turističke sezone.
Na Pagu se najčešće uzgajaju sorte gegić koji ima mala žuta zrna te trbljan i plavina koji imaju veća zrna.
– Na Pagu se od davnine proizvodilo bijelo vino od nekoliko sorti koje je zbog svoje boje, kao posljedica tradicionalne tehnologije dobilo ime paška žutica. Glavna sorta za proizvodnju tog vina bio je gegić, nosilac sortimenta na otoku, ranije znatno više proširen od ostalih sorti. Današnji uzgoj ograničio se na trbljan zbog velike i redovite rodnosti, te gegić za popravljanje kvalitete bijelih vina te plavinu kod crnih sorti, navode u tvrtki “Vina otoka Paga”.
Na mnogim dijelovima otoka mogu se zamijetiti obnovljeni vinogradi i vinogradari koji ih redovito obilaze što svjedoči o oživljavanju zanimanja za vinogradarstvo koje je nekada donosilo dobit gotovo kao i solarstvo i ovčarstvo.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Treća i Četvrta liga
Briševu piripala golijada, »petarde« u četvrtom rangu
Hrvatska
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovu trgu: Što ne otvorimo Pantovčak pa nek’ se ljudi šeću do ureda Milanovića?
Scena
OSCAROVSKI FILM
U Japanu prikazan “Oppenheimer”, uz upozorenja i nelagodu u Hirošimi
Zadar
HOTEL PINIJA
[FOTO] Poznati zadarski hotel obnovio dio svoje infrastrukture: ‘Radovi su bili zahtjevni i teški…’
Hrvatska
PERUŠIĆ
Novo ruho jezerca u Kvartama
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE