Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vinogradarstvo u neubranom grožđu?

18.08.2011. 22:00
Vinogradarstvo u  neubranom grožđu?


Grožđe na veliko prodavali smo u okolici Zadra, a prošle godine se grožđe moglo prodati i na Pagu, kaže Frane Šupraha, vinogradar iz Kolana. Zarada od prodaje grožđa je mala i zato je vinogradarima isplativije proizvoditi vino, travaricu i prošek te ih prodati za vrijeme turističke sezone


Paški vinogradari se  spremaju za berbu koja bi trebala početi koncem kolovoza  ili prvih dana rujna. Berba će,  kako procjenjuju vinogradari,  najprije početi na središnjem  dijelu otoka gdje je grožđe već  gotovo posve zrelo, a najkasnije na zapadnom dijelu otoka.
Premda vinogradarstvo nema gospodarsko značenje  kakvo je imalo nekada, ipak je  proizvodnja vina, travarice i  prošeka posljednjih nekoliko  godina postaje značajniji izvor prihoda za nekoliko stotina otočnih obitelji koje se  bave vinogradarstvom.
U srpnju i kolovozu vremenske prilike su bile dobre,  međutim, zbog jakih bura koje  su puhale u svibnju i prvih  dana lipnja, urod bi mogao biti  za oko 25 % slabiji od prošlogodišnjeg. Urod će, kažu vinogradari, biti smanjen i zbog  suše jer na Pagu obilnija kiša  nije pala osam mjeseci. Otočni  vinogradari veći dio grožđa  ostavljaju za proizvodnju vina, a jedan dio prodaju na  veliko. Jedan od najvećih problema s kojima se susreću vinogradari je organizirani otkup grožđa kojeg na Pagu nema već dvadesetak godina.
– Proteklih godina smo  grožđe na veliko prodavali u  okolici Zadra, ali prošle godine se grožđe moglo prodati i  na Pagu i to po cijeni od šest  kuna po kilogramu, kaže Frane Šupraha, vinogradar iz Kolana.
Zarada od prodaje grožđa je  mala i zato je vinogradarima  isplativije proizvoditi vino,  travaricu i prošek jer se ti  proizvodi mogu dobro prodati  za vrijeme turističke sezone.
Na Pagu se najčešće uzgajaju sorte gegić koji ima mala  žuta zrna te trbljan i plavina  koji imaju veća zrna.
– Na Pagu se od davnine  proizvodilo bijelo vino od nekoliko sorti koje je zbog svoje  boje, kao posljedica tradicionalne tehnologije dobilo ime  paška žutica. Glavna sorta za  proizvodnju tog vina bio je  gegić, nosilac sortimenta na  otoku, ranije znatno više  proširen od ostalih sorti. Današnji uzgoj ograničio se na  trbljan zbog velike i redovite  rodnosti, te gegić za popravljanje kvalitete bijelih vina te  plavinu kod crnih sorti, navode u tvrtki “Vina otoka Paga”.
Na mnogim dijelovima otoka mogu se zamijetiti obnovljeni vinogradi i vinogradari  koji ih redovito obilaze što  svjedoči o oživljavanju zanimanja za vinogradarstvo koje  je nekada donosilo dobit gotovo kao i solarstvo i ovčarstvo.