Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Koraci koje vinar treba poduzeti da dobije rješenje za stavljanje vina u promet

Autor: Gordana Dragun

18.08.2012. 22:00
Koraci koje vinar treba poduzeti da dobije rješenje za stavljanje vina u promet


Na uzorku trebaju biti sljedeće oznake: naziv vina, proizvođač, količina koju predstavlja uzorak, godina berbe (za vina s kzp), oznaka kakvoće, datum uzorkovanja i potpis


Kako je promet vina reguliran Zakonom o  vinu i pripadajućim  pravilnicima za dobivanje  Rješenja o stavljanju vina u  promet potrebno je poslati  zahtjev s odgovarajućom dokumentacijom u Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i  selo, Zavod za vinogradarstvo,  vinarstvo i voćarstvo i to:
Komu poslati zahtjev
– za stolna vina treba poslati:  popunjeni Zahtjev za dobivanje rješenja za stavljanje u promet vina, koji se nalazi na internetskoj stranici Zavoda  (www.hcphs, – Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i  voćarstvo – obrasci), kopiju Izvoda iz Vinogradarskog registra, kopiju Izjave o berbi, kopiju Izjave o proizvodnji (za  vino), kopiju Izjave o proizvodnji voćnih vina (za voćno  vino) i etiketu koju će proizvod nositi u prometu. Osim  navedene dokumentacije treba uplatiti 70,00 kn upravne  pristojbe za proizvode bez oznake kontroliranog zemljopisnog podrijetla (s naznakom  ”za Državni proračun” – model  64, broj računa:  1001005-1863000160, poziv  na broj odobrenja 5002 –  44565 – OIB);
– za vina sa zaštitom kontroliranog zemljopisnog podrijetla: Zahtjev za dobivanje  rješenja za stavljanje u promet vina (na internetskoj  stranici Zavoda www.hcphs, –  Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo – obrasci),  kopiju Izvoda iz Vinogradarskog registra, kopiju Izjave o  berbi, kopiju Izjave o proizvodnji (za vino), kopiju Izjave  o proizvodnji voćnih vina (za  voćno vino) i etiketu koju će  proizvod nositi u prometu.  Osim navedene dokumentacije treba uplatiti 250,00 kn  upravne pristojbe za proizvode s oznakom kontroliranog  zemljopisnog podrijetla (s  naznakom “za Državni proračun” – model 64, broj  računa:  1001005-1863000160, poziv  na broj odobrenja 5002 –  44565 – OIB).
Uzorkovanje vina
Prosječan uzorak vina,  ukupno četiri boce, koje predstavljaju količinu vina koje se  stavlja u promet, uzimaju djelatnici Zavoda ili proizvođač  sam dostavlja u Zavod na  adresu: Zagreb, Jandrićeva  42.
Na uzorku trebaju biti sljedeće oznake: naziv vina,  proizvođač, količina koju  predstavlja uzorak, godina  berbe (za vina s kzp), oznaka  kakvoće, datum uzorkovanja i  potpis.
Po završetku analiza, na temelju odredbi Zakona o vinu,  Zavod izdaje Rješenje za dopuštanje stavljanja vina u promet, s navedenom količinom  vina, nazivom koje vino smije  nositi u prometu, zapreminu  boca i brojčane oznake markica kojima se proizvod mora  označiti u prometu.
Iako se na prvo čitanje čini   komplicirano, ako se prati korak po korak i nemoguća misija postaje šablona. Tako je to  već učinilo 1.227 registriranih  proizvođača vina u Hrvatskoj, dakle onih s Rješenjem  za promet u 2010. godini. Nema razloga da to učine i ostali  koji imaju viška i žele koju  bocu vina staviti u promet kako bi plastične boce koka kole  ili fante punjene „navodno”  vinom s početka priče zauvijek nestale s naših štandova.