Koraci koje vinar treba poduzeti da dobije rješenje za stavljanje vina u promet

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vina

Kako je promet vina reguliran Zakonom o  vinu i pripadajućim  pravilnicima za dobivanje  Rješenja o stavljanju vina u  promet potrebno je poslati  zahtjev s odgovarajućom dokumentacijom u Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i  selo, Zavod za vinogradarstvo,  vinarstvo i voćarstvo i to:

Komu poslati zahtjev

- za stolna vina treba poslati:  popunjeni Zahtjev za dobivanje rješenja za stavljanje u promet vina, koji se nalazi na internetskoj stranici Zavoda  (www.hcphs, - Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i  voćarstvo - obrasci), kopiju Izvoda iz Vinogradarskog registra, kopiju Izjave o berbi, kopiju Izjave o proizvodnji (za  vino), kopiju Izjave o proizvodnji voćnih vina (za voćno  vino) i etiketu koju će proizvod nositi u prometu. Osim  navedene dokumentacije treba uplatiti 70,00 kn upravne  pristojbe za proizvode bez oznake kontroliranog zemljopisnog podrijetla (s naznakom  ''za Državni proračun'' - model  64, broj računa:  1001005-1863000160, poziv  na broj odobrenja 5002 -  44565 - OIB);

- za vina sa zaštitom kontroliranog zemljopisnog podrijetla: Zahtjev za dobivanje  rješenja za stavljanje u promet vina (na internetskoj  stranici Zavoda www.hcphs, -  Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo - obrasci),  kopiju Izvoda iz Vinogradarskog registra, kopiju Izjave o  berbi, kopiju Izjave o proizvodnji (za vino), kopiju Izjave  o proizvodnji voćnih vina (za  voćno vino) i etiketu koju će  proizvod nositi u prometu.  Osim navedene dokumentacije treba uplatiti 250,00 kn  upravne pristojbe za proizvode s oznakom kontroliranog  zemljopisnog podrijetla (s  naznakom "za Državni proračun" - model 64, broj  računa:  1001005-1863000160, poziv  na broj odobrenja 5002 -  44565 - OIB).

Uzorkovanje vina

Prosječan uzorak vina,  ukupno četiri boce, koje predstavljaju količinu vina koje se  stavlja u promet, uzimaju djelatnici Zavoda ili proizvođač  sam dostavlja u Zavod na  adresu: Zagreb, Jandrićeva  42.

Na uzorku trebaju biti sljedeće oznake: naziv vina,  proizvođač, količina koju  predstavlja uzorak, godina  berbe (za vina s kzp), oznaka  kakvoće, datum uzorkovanja i  potpis.

Po završetku analiza, na temelju odredbi Zakona o vinu,  Zavod izdaje Rješenje za dopuštanje stavljanja vina u promet, s navedenom količinom  vina, nazivom koje vino smije  nositi u prometu, zapreminu  boca i brojčane oznake markica kojima se proizvod mora  označiti u prometu.

Iako se na prvo čitanje čini   komplicirano, ako se prati korak po korak i nemoguća misija postaje šablona. Tako je to  već učinilo 1.227 registriranih  proizvođača vina u Hrvatskoj, dakle onih s Rješenjem  za promet u 2010. godini. Nema razloga da to učine i ostali  koji imaju viška i žele koju  bocu vina staviti u promet kako bi plastične boce koka kole  ili fante punjene „navodno"  vinom s početka priče zauvijek nestale s naših štandova.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno