Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Obiteljska noćna mora na ljetovanju

Autor: Mare ([email protected])

18.08.2012. 22:00


Preko ljeta nahrupi rodbina sa svih strana, pa se hoćeš-nećeš moraš družiti s njima. I slušati njihove (pred)bračne probleme. Prvo je teti bio jubilarni šezdeseti rođendan gdje se okupilo poveće društvance. Brat sa ženom, dvi rodice s muževima, rođak s curom, a i druga teta i njen sin s čijom ženom ne govori…
Na prvi pogled, rekao bi čovjek, idealna familija. Red pršuta i sira, red janjetine ispod peke, desert… Sve po peesu, ko na vjenčanju. Ali kad kapljica dobrog crnog vina krene, i sangria koju redovito za obiteljske fešte radim, počnu isplivavati obiteljske noćne more na vidjelo. Prvo se od rodice muž toliko nalizao da je počeo bariti šurinu curu. Lik je inače naporan, a kad popije postane još naporniji. Žensku ne da je utlačio, nego su skoro šake počele letjeti.
– Joso, sad bi stvarno bilo dosta, upozoravala ga je rođena žena, ali frajer se ne da pa ne da. Zbog mira u familiji, odvelo ga je na triježnjenje u obližnji kafić. I to punac, da ne bi bilo zabune.
Žena mu je, navikla na slične ispade, nastavila dalje. A onda su se nadovezale ona i moja nevjesta o vjernosti i o tome kako (ne)zadržati zakonite pod skutom. Rodica, koja je već dugo u braku je najmirnija kad je njen zakoniti na brodu. Tad je, prema vlastitom priznanju, najmirnija jer zna gdje je i da sigurno neće napraviti neku pizdariju.
Nevista mom bratu inače ne da disati. Nije mogao izaći s ekipom ravno od onoga trenutka kad mu je u zlatni okov prstić pao, a od kada je dobio djecu, ne smije solo više ni na kavu. Uz zlatni okov na ruci, svaki put kad ga pokušam izvesti vani, zablinka i onaj nevidljivi oko vrata. Pa se ne bih štel mešati, jer mir u familiji je, učili su me moji, sveta stvar.
Druga rodica je otpustila kočnice od kada joj je zakoniti prije pet godina otišao po duvane i nije se vratio deset dana doma. Bila je to kap koja je prelila čašu, tako kad je ponovio odlazak na trafiku koji je ovog puta ušao u Ginisovu knjigu rekorda, našao je spakiran kufer svojih stvari u portunu. Muž joj je bio devet godina stariji od nje, a sad ima tipa koji je isto toliko mlađi od nje.
– Između tvog bivšeg i sadašnjeg ravno je čitava punoljetnost razlike, znam je zezati.
– E, esi vidila. Za jednog su mi trebale pelene za inkontinenciju, a za drugog za nedonoščad, zeza se rodica na svoj račun, ali isto mjerka svaki pokred mladog ždrebca. Ne bi li uhvatila da je nekog malo duže pogledao. Poslije mi je rekla da je u tridesetpetoj pod velikim stresom jer mora stalno biti u pripravnosti da joj netko ne bi oteo mlado meso.
Večer je završila tako da su se teta iz Rijeke i sin posvađali opet pred svima zbog njegove žene koju ona ne može smiliti. I tako je propala joj jedna femili večer. Dogodine, rekla sam, nema točenja alkohola. Ni punicama ni nevistama. A i kad sve vidim, sretna sam što se solo povučem u svoju gajbu. Nitko me ne tlači kakav mi je muž, kakva rodbina…
Mare ([email protected])