Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Paški gradonačelnik dužnicima oprostio kamate

Autor: Josip Portada

18.08.2012. 22:00
Paški gradonačelnik dužnicima oprostio kamate


Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je donio odluku o oprostu kamate dužnicima prema Gradu Pagu koji do 7. rujna plate svoje obaveze. – Odluka je donesena sada jer je procijenjeno da će većina dužnika za vrijeme turističke sezone ostvariti zaradu te će moći platiti svoje obaveze prema Gradu Pagu, rekao je gradonačelnik Fabijanić


Na temelju Uredbe  o kriterijima, mjerilima i  postupku za odgodu  plaćanja, obročnu otplatu  duga, prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja  koju je Vlada RH donijela 9.  srpnja, gradonačelnik Paga  Ante Fabijanić je donio  odluku o oprostu kamate  dužnicima prema Gradu  Pagu koji do 7. rujna plate  svoje obaveze.
– Odluka je donesena sada  jer je procijenjeno da će  većina dužnika za vrijeme  turističke sezone ostvariti  zaradu te će moći platiti svoje obaveze prema Gradu Pagu, rekao je gradonačelnik  Fabijanić.
Pogodnost propisana  Uredbom Vlade
Dugovi građana, fizičkih i  pravnih osoba prema Gradu  Pagu iznose 7,600.000 kuna,  a najveći dio dugovanja nastao je zbog neplaćanja komunalnog doprinosa, komunalne naknade, zakupa javnih  površina za postavljanje pokretnih naprava i za uređenje  terasa ugostiteljskih objekata.  Dugovanja prema Gradu Pagu nastala su od 2005. do  2011. godine. Gradonačelnik  Fabijanić procjenjuje da će se  mnogi dužnici odazvati pozivu i platiti svoja dugovanja.
– Dužnici moraju shvatiti da  je ovo najbolji način plaćanja  obaveza. Oslobađanje od  plaćanja kamata je pogodnost  koju je Vlada propisala Uredbom i mi smo je iskoristili jer  želimo riješiti što veći broj  dugovanja prema Gradu Pagu, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Dužnicima se ne može  oprostiti plaćanja glavnice, ali  za većinu je i oprost kamata  velika pogodnost.
Problemi s naplatom
– Pozvali smo dužnike kako bi iskoristili pravo  plaćanja svojih obaveza uz  oprost kamata. Vjerujem kako će se odazvati pozivu. Oni  koji se ne odazovu pozivu  morat će platiti glavnicu i  kamate, a za naplatu ćemo  koristiti uobičajene postupke koji dužnicima povećavaju troškove, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Naplata komunalnog doprinosa, komunalne naknade i zakupnine za javnu površinu za postavljanje pokretnih naprava ili uređenje  terasa kafića problem je s  kojim se u posljednjih dvadesetak godina susreće svaka gradska vlast.
– Ponuđeno rješenje je dobro i za Grad i za dužnike i  vjerujem da će dužnici to  shvatiti i podnijeti zahtjev za  plaćanje glavnice uz otpis  kamate, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Podnesene zahtjeve obradit će Ured za financije i  proračun Grada Paga.