Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na Rivnju proslavljen blagdan sv. Jelene Križarice

Autor: Hana Radulić

18.08.2013. 22:00
Na Rivnju proslavljen blagdan sv. Jelene Križarice


Mještani otoka Rivnja protekle su nedjelje proslavili blagdan sv. Jelene Križarice, njihove nebeske zaštitnice, a slavlju na ovome jednom od najslabije naseljenih zadarskih otoka s petnaestak stalnih žitelja nazočili su, uz Rivanjce i njihovi brojni zadarski gosti.
Kao i svake godine, 18. kolovoza na dan svete Jelene Križarice, mještani Rivnja okupili su se pred crkvom sv. Jelene, smještenom na vrhu otočnog brda, pred kojom je održana sveta misa. Naime, rivanjska crkvica, koja dominira samim otokom i nalazi se na brijegu, višem od sto metara nad morem, premalena je da bi na blagdan primila sve vjernike te se misno slavlje i ove godine odvijalo na prostoru ispred crkve, podignute 1877. godine.
Don Joso Kero, sestrunjski župnik, čijoj župi Rivanj pripada, u svojoj je propovijedi podsjetio na sv. Jelenu Križaricu čija je velika pobožnost na kršćanstvo preobratila njezina sina rimskog cara Konstantina Velikoga koji se pred samu smrt pokrstio.
Sveta Jelena je u znak svoje pobožnosti dala sagraditi mnoge crkve, a pred kraj života, u osamdesetoj godini, zaputila se na hodočašće u sveti grad Jeruzalem, istaknuo je don Joso Kero.
Na brdu Kalvarija, mjestu Kristova raspeća, sv. Jelena pronašla je tri križa i odvojeni natpis “Isus Nazarećanin, kralj židovski” te je nastojala doznati na kojem je križu Isus bio razapet. Dovela je teško bolesnog čovjeka i dala ga položiti na svaki od križeva, a čovjek je dodirnuvši pravi Kristov križ smjesta ozdravio.
– Bila je posebno vezana za križ, po kojemu je i prozvaše Križaricom, kazao je don Joso Kero pozvavši vjernike na pobožnost, skromnost i poniznost, osobine kojima se odlikovala i sv. Jelena Križarica, naglasivši kako se Bogu sviđaju mali ljudi, skromni i ponizni.
Sveta Jelena Križarica inače je jedina zaštitnica nekog mjesta u Zadarskoj županiji, a štuje se još u Rakovici, mjestu nedaleko od Karlovca čija je crkva, također posvećena ovoj svetici.
Na kraju misnog slavlja održana je tradicionalna rivanjska procesija u kojoj su djevojke uz pjesmu selom pronosile kip svete Jelene, koji je izrađen još početkom 20. stoljeća i iz austrijskog Tirola donesen na Rivanj.