Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Potvrđen turistički rast od pet posto

Autor: Damir Maričić

18.08.2013. 22:00
Potvrđen turistički rast od pet posto


Zadarska je županija imala u prvom polugodištu rast od 11 posto u gostima i osam posto u noćenjima, s prevagom Zadra i Biograda s dvoznamenkastim rastom


U Republici Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do lipnja 2013. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u svim komercijalnim smještajnim objektima ostvareno je 5,5 posto više dolazaka i 4,8 posto više noćenja turista.
Turisti su ostvarili 14.281.810 noćenja. Od toga su 11,8 posto ostvarili domaći, a 88,2 posto strani turisti. Tako sa zadrškom od mjesec dana Državni zavod za statistiku potvrđuje podatke koje su prethodno dale turističke zajednice kroz svoj sustav. Turističke su zajednice, štoviše, već izbacile i preliminarne podatke za srpanj, dok su ovi šestomjesečni.
U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (25,6 posto), Austrije (10,9 posto), Slovenije (10,6 posto), Češke (6,2 posto), Italije (5,5 posto), Ujedinjene Kraljevine (4,5 posto), Poljske (4,2 posto) te Nizozemske (3,8 posto), što je ukupno 71,3 posto.
Uspoređivanje ovih brojeva i onih sustava turističkih zajednica ima djelomične razlike, u apsolutnim brojkama, ali su tendencije identične. Naime, sustav TZ-a manje ili više ubraja sva noćenja, plaćena po noćenju ili paušalno, kao i određen broj pretpostavljenog i zaokruženog boravka vikendaša. Državni zavod za statistiku to vodi kao odvojenu statistiku – nekomercijalnu i iskazuje je povremeno.
No kada su u pitanju turističke zajednice, pa i mjesta i lokalne samouprave na kojem se i taj vid turizma događa on je za njih i te kako komercijalan. Uostalom kada su u pitanju stranci komercijalan je i za Hrvatsku, makar boravili u svom apartmanu ili vikendici, dok se za domaće vikendaše nacionalno može kazati da samo preraspoređuju nacionalni dohodak unutar zemlje. Bitno je u konačnici kazati kako brojenje kroz sustav TZ-a, kroz sustav državne statistike kao i dosadašnje provjere kroz prihode ugostiteljsko turističke djelatnosti, kao i analize (preiodične) HNB-a sezona ispada uspješna.