Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Teatar apsurda u svom punom sjaju

Autor: Ivana Jurišić

18.08.2013. 22:00
Teatar apsurda u svom punom sjaju

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Zadrani i njihovi gosti prošlog petka su u dvorištu iza OŠ Petra Preradovića mogli vidjeti još jednu premijeru Dragon Teatra. Riječ je o djelu “Kralj Ubu” francuskog autora Alfreda Jarryja u režiji Maje Šimić.
Naslovnu ulogu je odigrao izvrsni Ivan Grčić, kojega je naša publika zadnji put mogla vidjeti u Albeejevoj “Tko se boji Virginie Woolf”, dok su gledatelji u ostalim ulogama mogli vidjeti mlade zadarske glumačke snage: Miu Zaru Burčul i Tomislava Kvartuča kojima je ovo bilo prvo profesionalno glumačko iskustvo pred našom publikom.
Iako glumačka postava Kralja Ubua broji dvadesetak likova, Maja Šimić je svoju dramatizaciju svela na samo tri glumca te je svaki od mladih glumaca glumio nekoliko likova.
Da se naporan rad mlade glumačke skupine isplatio najbolje se moglo vidjeti po publici koja je gledalište ispunila od prvog do posljednjeg mjesta i koja se cijelo vrijeme trajanja predstave valjala od smijeha.
Priča se vrti oko Oca Ubua koji ubija poljsku kraljevsku obitelj kako bi se dočepao prijestolja. Odvratan i pretio, Ubu prkosi zdravom razumu kao i drama u kojoj je glavni lik. Ubu je gnjusan i vulgaran, nameće podanicima sulude poreze, a kad odluči postati robom, suluda ga svjetina slijedi. Jarry nizanjem apsurda progovara o gnjusnim vladarima i glupom narodu koji mu se pokorava.