Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uspjeli sljubiti ruralno i urbano

18.08.2016. 22:00
Uspjeli sljubiti ruralno i urbano


Već šestu godinu za redom u Sukošanu na obali od Ruševca do Sportskog centra održava se Sajam domaćih proizvoda “Domaće je najbolje”. Organizator sajma je uslužni obrt Fotografica – vizualne komunikacije, a suorganizator Turistička zajednica općine Sukošan.
– Svih ovih godina cilj nam je spojiti urbano i ruralno i na najbolji način prezentirati kulturu, domaću tradiciju i baštinu, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić iz Turističke zajednice.
Radi se o malim OPG-ima, malim poduzetnicima u najširem smislu kako bi na jednom mjestu mogli izravno komunicirati s krajnjim kupcima te im ponuditi svoje usluge ili proizvode.
– Cilj sajma je predstaviti isključivo domaće proizvode, promicati i poticati njihovu kvalitetu te time stvoriti prepoznatljiv sajam koji postaje tradicionalna manifestacija ne samo u Sukošanu, već i u drugim mjestima i gradovima na našoj obali tijekom turističke sezone, naglasila je Lipohar iz uslužnog obrta Fotografica – vizualne komunikacije iz Maruševca u Varaždinskoj županiji.
Na sajmu se kupcima po promotivnoj cijeni na desetak štandova nude domaći proizvodi poput suhomesnatih prerađevina, meda i mednih rakija, maslinova ulja, vina, ovčjih i kravljih sireva, kožne domaće galanterije, suvenira i tradicionalnih drvenih igračaka, proizvoda od voća i povrća, nakita, odjevnih i raznih drugih predmeta po prihvatljivim cijenama.
No, najveća atrakcija je bila poljički soparnik. Za turiste je spremanje tog autentičnog, zaštićenog jela, bila prava atrakcija i gurmanski zalogaj. Nekad je to bilo sirotinjsko jelo Poljičke republike, a danas je postao brend i nezamjenjiv na svim većim gastro manifestacijama.
– Soparnik je vrlo jednostavno posno jelo, a sastoji se od malo blitve, mladog luka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta, govori meštrica Željka iz omiškog OPG-a.
Da jedno jelo, od malo blitve i domaćeg “tista” može bit tako popularno, čovjek ne bi vjerovao dok ne vidi.
– Kako nabraja teta Marica, OPG iz Šibenika, uz svoj poznati liker od višnje maraške, donosi i druge likere, džemove, rakije, prirodnu kozmetiku, ali i maslinovo ulje.
Veliki broj domaćih i stranih turista na sajmu ukazuje na to kako bi on trebao trajati cijelo ljeto, jer je uvijek zanimljiv bez obzira na smjene gostiju.
– Ljudi vole domaće i izvorno, a to ovdje nude svi koji su se okupili. Ja sam siguran da će mještani i turisti i ove godine biti zadovoljni, poručio je Željko Ojdanić, izlagač iz Kaštel Kambelovca, koji je u Sukošanu već treću godinu za redom.