U Malom Lukoranu svečano otvorena unikatna mozaik-klupa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
POSVEĆENO PJESNIKU
Klupa je ispala u skladu s očekivanjima. Svaku večer su mještani dolazili obilaziti naš rad, ukazujući nam veliku pažnju. I to me potaknulo da dadem maksimum. Mogu reći i kako sam uspjela u klupi spojiti stih Preradovića i Mali Lukoran koji sam napisala na sjedištu i to na glagoljici, govori Božica Kliman, autorica
PETROVA KLUPA - Ana Kliman, Tanja Perica, Nika Kliman i Božica Kliman

Prigodnom svečanošću u Malom Lukoranu na otoku Ugljanu, na kojemu je bilo nazočno više od 300 mještana i gostiju, u petak navečer otvorena je unikatna mozaik-klupa posvećena pjesniku Petru Preradoviću. Otvorena je na 145. obljetnicu njegove smrti. Uz "pomagače", mještane Malog Lukorana i turiste, na klupi su od 22. srpnja svake večeri radile Božica, Ana i Nika Kliman te Tanja Perica.

Time je i u ovom najmanjem otočnom mjestu nastavljen projekt izrade unikatnih mozaik-klupa autorice Božice Kliman, koji je prije četiri godine pokrenula TZ mjesta Ugljan programom »Svako misto svoju klupu ima«. Božici Kliman postavljanje klupe u Malom Lukoranu predložila je njezina suradnica, novinarka Andrina Luić.

Svečanost iznad seoske fešte

Kliman je kazala kako je otvorenje bilo vrlo svečano, izdignulo se iznad seoske fešte, zbog čega je jako zadovoljna. U njemu su sudjelovali i načelnik Općine Preko Jure Brižić, direktor TZ općine Preko Ante Brižić i direktorica TU Ugljan Nevena Strihić.

- Program je počeo na način da je ravnateljica POU Dom na žalu iz Preka Mladenka Mašina pročitala tekst Luić o budnici Petra Preradovića "Evo zore, evo dana", dok su dvije mlade mještanke čitale Preradovićeve pjesme "Putnik", što su izvele jako lijepo. Na scenu je tada stupila profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tanja Kuštović koja je pričala o glagoljici. Učinila je to jezgrovito, s dozom duhovitosti, govori Kliman,

Obraćajući se nazočnima na otvorenju načelnik Brižić je rekao kako u želji da se trajno sačuva uspomena na pjesnika Petra Preradovića, novim generacijama ukaže na značaj i važnost očuvanja nacionalnog identiteta te potakne na njegovanje pjesničkog i umjetničkog izričaja, Pučko otvoreno učilište Dom na žalu i KUD Preko, uz pokroviteljstvo Općine Preko, namjerava pokrenuti pjesničku manifestaciju „Dani Petra Preradovića“.

Klupe i u Sušici i na Sestrunju

- Postavljanje „Petrove klupe“ prvi je korak, prvi dio toga projekta koji će, vjerujemo, zaživjeti od sljedeće godine, kada ćemo na ovome mjestu obilježiti 200. godišnjicu rođenja pjesnika Preradovića. Općina Preko ima potencijala i za razvijanje tzv. kulturnog turizma jer je poznato da je Ugljan oduvijek bio ladanjski otok zadarske vlastele, o čemu i danas svjedoče ljetnikovci u Sutomišćici, Malom Lukoranu i na području mjesta Ugljana. Jedan od najpoznatijih, iako ne i najreprezentativnijih, jest ljetnikovac obitelji De Ponte u Malom Lukoranu, a slavu ponajprije duguje Petru Preradoviću, zetu obitelji De Ponte, koji je upravo unutar njegovih zidina napisao budnicu „Zora puca, bit će dana“, kazao je Jure Brižić, načelnik Općine Preko, te zahvalio gospođi Kliman na ugljanskim unikatnim mozaik-klupama, koje su posljednjih godina postale zaštitni znak cijelog otoka. Dodao je da projekt „Svako misto svoju klupu ima“ ide dalje. Već za nekoliko dana počinje postavljanje klupe u ugljanskom naselju Sušici, a u drugoj polovici rujna na Sestrunju.

Govoreći o samoj izradi klupe Božica Kliman je rekla kako je ispala u skladu s očekivanjima.

- Svaku večer su mještani dolazili obilaziti naš rad, ukazujući nam veliku pažnju. Nisu znali kako uzvratiti moj poklon. Nisam pritom čula nijdnu negativnu riječ. I to me potaknulo da dadem maksimum. Treba dati da bi primio, a ja sam više primila nego dala. Mogu reći i kako sam uspjela u klupi spojiti stih Preradovića i Mali Lukoran koji sam napisala na sjedištu i to na glagoljici. Profesorica Kuštović je rekla kako je ovo zadnji natpis u Hrvatskoj uklesan na glagoljici, koja je zaboravljena. Nisam bila svjesna te glagoljice, dok sam to radila na klupi. Sve je bilo spontano i to me nadahnjuje da radim dalje, priča ova umjetnica dodajući kako na klupi u Sušici počinje raditi već sutra.

U programu otvorenja u petak navečer sudjelovali su i članovi KUD-a sv. Ante Lukoran.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)