Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

IZBJEGAVANJE OBAVEZA Državni inspektori utvrdili masovno kršenje propisa

19.08.2019. 13:00
IZBJEGAVANJE OBAVEZA Državni inspektori utvrdili masovno kršenje propisa


Inspektori Državnog inspektorata su i u Zadarskoj županiji proveli dvije svoje velike akcije u zadnjih mjesec i pol dana, u kojima je utvrđen veći broj nepravilnosti, a bilo je i većih kršenja zakona, pri čemu su najteže ‘stradali’ vlasnici pet apartmana na Viru, hrvatski državljani, kojima su, kako navode u Inspektoratu, apartmani zapečaćeni odnosno zabranjen je rad s njima, a vlasnicima su izrečene novčane kazne.
Ukupno je na Viru obavljeno 149 inspekcijska nadzora te je utvrđeno 77 nepravilnosti, doneseno 29 rješenja o otklanjanju nedostataka, 45 prekršajnih mjera. Od tih 149 inspekcijska nadzora u trgovini je obavljeno 29 nadzora gdje je utvrđeno 24 nepravilnosti, donesene tri upravne mjere o otklanjanju nedostataka, podnesen jedan optužni prijedlog, dok je 20 utvrđenih nepravilnosti otklonjeno za vrijeme trajanja nadzora.


Ciljani inspekcijski nadzori
Inspektori su na području Zadarske županije bili u akciji i tijekom srpnja, pa je tako tržišna inspekcija provodila ciljane inspekcijske nadzore nad pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost trgovine na malo na klupama i štandovima izvan tržnica. U okviru ovih nadzora tržišna inspekcija provela je na području ove županije 57 inspekcijskih nadzora te je utvrđena 31 povreda propisa, a koji su se odnosili na neisticanje cijena proizvoda, neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanih prigovora potrošača i obavljanje djelatnosti trgovine bez ishođenog rješenja o ispunjavanju propisanih minimalno tehničkih uvjeta za prodajni prostor. S obzirom da su pojedini prekršaji otklonjeni tijekom inspekcijskog nadzora, oni se smatraju neprocesuiranima, odnosno za utvrđene prekršaje inspektori nisu podnosili optužni prijedlog ili izdali prekršajni nalog, dok su za ostale utvrđene prekršaje vezano uz obavljanje djelatnosti trgovine bez odgovarajućeg rješenja o ispunjavanju propisanih uvjeta za prodajni objekt izdani prekršajni nalozi.
Usporedno s Državnim inspektoratom u nadzoru su bili i službenici Porezne i Carinske uprave koji su proveli nadzor fiskalizacije s posebnim naglaskom na jadransku obalu i otoke i to kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost trgovine na malo odjećom u specijaliziranim prodavaonicama, ostalom kopnenom prijevozu putnika, odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor.


Nadzor nad deset tisuća lokala
Porezna uprava obavila je kako su u prvih sedam mjeseci ove godine proveli nadzor nad oko deset tisuća lokala i drugih gospodarskih subjekata, obveznika fiskalizacija te su kod dvije trećine njih otkrili propuste u provedbi propisa. Tijekom kontrola poreznika, koje su ciljane i u pravilu dolaze u lokale čiji su im papiri i prometi sumnjivi, utvrđeno je kako bi se polovica uočenih prekršaja mogla opisati kao bezazleno i nenamjerno kršenje propisa, međutim svaki četvrti lokal u koji su ušli inspektori završio je s novčanom kaznom i prekršajnom prijavom. Jedan od stotinu kontroliranih poduzetnika toliko se ogriješio o državu i propise da je morao staviti ključ u bravu.
Ovo ljeto obilježava i novi oblik porezne utaje, davanje predračuna turistima umjesto pravih fiskaliziranih računa. Koliko je poduzetnika umjesto računa gostu uručilo predračun, nije poznato, ali društvene mreže pune su takvim primjerima. Svaki bi ugostitelj mogao svakom gostu donijeti kod narudžbe na stol predračun, na kojemu je između ostalog napisano »Ovo nije fiskalizirani račun«.
– To je ponuda ili narudžba. Oni koriste ta dva elementa, na način da prvo izdaju ponudu ili narudžbu. To je zakonom dozvoljeno prije plaćanja zato što ne znaš na koji način će kupac platiti taj račun, govori Marin Medak, predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske.
No onog trena kad gost odluči platiti, mora mu se uručiti pravi fiskalizirani račun s propisanim elementima, što, kako smo doznali ovog ljeta, mnogi ugostitelji spretno zaobilaze.